papryka - 32566 przepisów (strona:429/2172)

Sałatka z ziemniaków i soczewicy 136

soczewicy do dobry pomysł nie tylko na imprezę, ale też na smaczną, sytą, warzywną kolację. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 puszka soczewicy 1/2 puszki zielonego groszku 1 mała czerwona papryka 4 ogórki kiszone 1 por (biała część) 1 płaska łyżeczka soli i cukru (do parzenia pora) 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju sól(...)kostkę. Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i studzimy. Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki. Paprykę kroimy w paski. Do miski wkładamy soczewicę, zielony groszek, paprykę, ogórki, por, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy olej, sól i pieprz. Mieszamy. Do sałatki dodajemy pokrojone ziemniaki

Trzeci talerz
Rolada schabowa z mięsem mielonym i suszonymi śliwkami 161

przepyszne i wspaniale prezentuje się w przekroju. składniki: 1,6 kg schabu środkowego ok 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz majeranek słodka papryka 100 g suszonych śliwek 1/2 szklanki wody odrobina oleju Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością(...)pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone. Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie odwinąć z folii, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu

Monia miesza i gotuje
ZUPA AZJATYCKA 122

pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron ryżowy natka pietruszki sól Wykonanie : W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy(...)Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy

Kuchnia MagdaLeny
Kasza gryczana smażona z jarmużem, awokado i kurczakiem 147

Proste, smaczne i szybkie do przygotowania danie w zaledwie kilkanaście minut. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. Gotowany na prze kurczak, kasza gryczana, awokado, papryka i jarmuż. Same pyszności na talerzu! Składniki (na 1 porcje): 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1/2 szklanki suchej kaszy) 150 gram piersi z kurczaka marynata do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól(...)pieprz, sok z cytryny garść jarmużu 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado szczypta soli i pieprzu cebula czosnek olej rzepakowy do smażenia Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka. Gotuję mięso na parze przez 10 minut. W tym czasie na patelni smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję jarmuż oraz pokrojoną paprykę i smażę całość 4-5 minut

Mango Papaja
Rozgrzewające rurki w piwno-pomidorowym sosie 208

czasie sprzątania lodówki można znaleźć wiele ciekawych resztek, z których można przygotować szybkie, smaczne i pożywne danie. Do takich należy danie, które prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli(...)szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól pieprz mielony ostra papryka w proszku mielona kozieradka natka pietruszki Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. Do rondla dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kopytka zapiekane z sosem 173

Kolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu, tym razem na inne wydanie kopytek.       Składniki: -1 kg ziemniaków -mąka ziemniaczana -3 łyżki mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju  -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)część odkładamy a w to miejsce wsypujemy  3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone papryczki ( bez nasion ) i czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki

Maminek kulinarny
CZARNA FASOLA W PIKANTNYCH POMIDORACH 175

apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 mała papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej majeranek słodka papryka wędzona papryka koperek Wykonanie:  Fasolę zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej.  Następnego dnia odcedzamy ją, i gotujemy około 45-50 minut, tak by była miękka. Można ją gotować(...)rozpada się w trakcie gotowania. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, nastepnie dodajemy czosnek, pokrojoną drobniutko papryczkę chilli i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy. Posypujemy słodką i wędzoną papryką oraz roztartym majerankiem. Podsmażamy całość ok 5-10 minut, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz zblendowane pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, aby smaki

Walijskie Pichcenie
Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym 197

dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią  je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!  Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam! Składniki; 1 kg ziemniaków Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki 3-4  jajka(...)czubate łyżki mąki pszennej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Sól pieprz do smaku 100 g sera żółtego –cheddar Pęczek koperku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, opłucz zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę pszenną, wbij

Wanilia i Kardamon
KETO GULASZ CURRY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 701

jest to niezwykle łatwe, szybkie i ekonomiczne danie jednogarnkowe, co my ludzie pracy lubimy najbardziej Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego 200g czerwonej papryki 200g cebuli 150g marchwi 450 g fasolki szparagowej mrożonej 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól i pierz(...)kostkę a następnie natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka a następnie dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem z limonki. Dodać 1/2 szklanki wody

Ola la LCHF
Ratatouille inaczej 131

jarska potrawa prowansalska, danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo . Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Podobnego jarskiego gulaszu można szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja(...)cukinia 1 większy bakłażan   2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy

Słodki Kompromis
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 143

bulionu mięsnego lub warzywnego  2 łyżki mąki pszennej  3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych śliwek  1 czerwona papryka 1 marchewka  1 pietruszka  1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz  Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam(...)mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia.  Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.  Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.  Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając. Gulasz podaję z kaszą gryczaną i chlebem

Kukuleczki
Sos pieczarkowy z cukinią i papryką (do makaronów, ryżu i dań z mięsa) 171

prostu ekspresowe danie i ciekawy warzywny sos - polecam :) Składniki: 2 cukinie przekrojone wzdłuż i pokrojone w talarki 12 większych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 większa cebula ząbek czosnku drobno posiekany serek naturalny 200 g - użyłam firmy Mlekopol, Rolmlecz 1 łyżeczka musztardy 1/3 szklanki wody sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk(...)smaku świeży mały pęczek koperku masło klarowane Co robimy? na maśle przesmażamy cebulkę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek; po chwili dodajemy cukinię, pieczarki i paprykę, przyprawiamy, dusimy wszystko do miękkości; pod koniec dodajemy musztardę z serkiem i wodę, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku, dodajemy drobno posiekany koperek, proste? Proste i smaczne:), zatem smacznego - teraz pozostał już tylko

Zasmakuj Kuchni
Warzywno-Grzybowa Frittata 89

tutaj -> klik ! Warzywno-Grzybowa Frittata 2 porcje (1 porcja to ok. 200 kcal) czas przygotowania to ok. 1 h (w tym 20 minut to pieczenie, 25 minut grillowania papryki) Składniki: jajka 3 sztuki papryka 1 sztuka pieczarki 250g szpinak 125g olej do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju(...)momentu aż całkowicie odparuje z nich woda. Tak samo postępujemy ze szpinakiem. Paprykę możemy wcześniej zgrillować i zdjąć skórkę lub podsmażyć bezpośrednio po pokrojeniu. Warzywa wykładamy do foremki. Jajka roztrzepujemy, przyprawiamy i zalewamy nimi warzywa. Pieczemy około 20 minut. Podajemy z pieczywem. Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Marokańskie kuleczki drobiowe. 530

łyżeczki mielonego kuminu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 puszka krojonych pomidorów  200 ml bulionu około 20 czarnych oliwek 1 cytryna niewoskowana 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 - 1/2 ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła sól 3 łyżeczki brązowego cukru oliwa Wykonanie: W dużej misce wymieszać mięso z 1 cebulą i 1/2 marchewki (starte(...)marchewki. Smażyć na średnim ogniu mieszając około 5 minut. Dodać pomidory oraz bulion i gotować na małym ogniu około 30 minut. Dodać cytrynę pokrojoną na kawałki, oliwki, masło, mieloną paprykę oraz cukier i gotować kolejne 10 minut. Przełożyć kuleczki drobiowe do gotującego się sosu wraz z pozostałą 1/2 posiekanego pęczka natki i podgrzać delikatnie mieszając. Podawać z kuskusem lub pieczywem

zadanie-gotowanie
najprostszy wołowy gulasz 222

wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebule obieramy,  dość(...)pora, drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy łyżkę słodkiej papryki ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc

Miód i pieprz