papryka - 32566 przepisów (strona:1028/2172)

Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 333

fasoli (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) ¼ kg tłustej wołowiny z tłuszczem pokrojonej w bardzo małe kostki ½ szklanki pokrojonego pokrojonego w cienkie plastry (ok. 5 mm) selera naciowego ½ szklanki papryk chipotle (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej chili) 1 szklanka drobno posiekanych pomidorów bez skóry (mogą być z puszki) 2 duże zielone (lub czerwone) papryki pokrojone w kostkę 2 średnie cebule

Jem więc Jestem
Sałatka jajeczna z szynką, papryką i cebulką dymką. 2798

zwykłe śniadanie, czy kolację... a równocześnie na wielkanocny stół, czy inne spotkania rodzinne. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 20 dkg ulubionej szynki w kawałku - 1 mała czerwona papryka - 1 cebulka dymka wraz z zielonym szczypiorem -  majonez, sól, pieprz Wykonanie Ugotowane jaja i paprykę kroję  w kostkę, szynkę w słupki, dymkę drobniutko siekam. Dodaje do smaku sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 373

piersi z kurczaka (około 50 dag) 20 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanki z pieczarkami 221

niebo lepsze niż z przydrożnej budki. Zapraszam :) Zapiekanki z pieczarkami  2 bagietki  40 dag żółtego sera  1,20 kg pieczarek  3 cebule  Masło  Papryka słodka  Sól  Pieprz Najpierw przygotowuję pieczarki, obieram je, przepłukuję, kroję w cieniutkie plasterki. Zawsze najpierw je obgotowuję, odcedzam i przesmażam na masełku z drobno pokrojoną cebulą , całość solę(...)porcji) Każdą kromkę smaruję cieniutko masłem i zapiekam około 5 minut w 180 st C Na podpieczone układam plasterki sera żółtego, na ser wykładam pieczarki, posypuje delikatnie pieprzem i papryką , ewentualnie solą. Zapiekam do rozpuszczenia się sera , jakieś 10 minut. Zajadamy od razu, gorące z ciągnącym się serem....poezja:))) Życzę smacznego :) Zachęcam do przejrzenia nowej gazetki Lidla , kapitalne

Takie tam pichcenie
Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. 182

Sałatka grecka, czyli smaczna sałatka ze świeżych warzyw, z serem feta i oliwkami. Przygotowanie 15 minut. Porcja dla 6 osób. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, 1 papryka, 2 cebule, sałata, 50 g czarnych oliwek, 200 g fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ewentulanie ocet i musztarda (do przygotowania sosu winegret). Przepis : Dokładnie umyć warzywa. Pokroić(...)pomidory w grubą kostkę. Przepołowić paprykę, oczyścić i pokroić w cieńkie plasterki. Umyć liście sałaty. Pokroić fetę w kosteczkę. Posiekać cebulkę w cieńkie plasterki. Włożyć wszystkie składniki do dużej miski. Dorzucić oliwki. Doprawić do smaku sosem winegret (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka musztardy). Delikatnie wymieszać. Podawać jako przystawkę do dań, albo wiosenną kolację. Smacznego. Pozdrawiam

MODA NA BIO
Cygara schabowe w sosie cebulowym 246

jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad. 500 g schabu Keczup pikantny Sól Pieprz 4 cebule 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Mąka do obtoczenia 1 szklanka wody Schab kroimy w plastry 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy keczupem. Zwijamy bardzo ciasno na kształt rulonu (cygara). Obtaczamy(...)podlewamy odrobiną wody i przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą (mięsko musi być do połowy w sosie) i dusimy do miękkości (około 60 minut) . W trakcie duszenia doprawiamy  słodką papryką

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka pieczone w kapuście 394

Pomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięsa Biały pieprz Sól 1/2 główki białej kapusty Ostra czerwona papryka 200 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą i białym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w piórka(...)bigos). Gotujemy w wodzie około 30 minut. Odcedzamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Na kapuście układamy skrzydełka.  Całość zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę, żeby mięso ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami 200

cebule      2 ząbki czosnku      1 łyżeczka musztardy      1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki      4 łyżki bułki tartej      1 jajko      sól      pieprz     0,5 kg pieczarek     1 łyżka masła(...)kosteczkę, podsmażyć i wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła.  Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, słodką paprykę, sól, pieprz i cebulkę podsmażoną. Składniki połączyć. Na stół rozłożyć folię spożywczą, posypać nią bułką tartą i rozłożyć mięso mielone. Na całe mięso wyłożyć pieczarki.  Zwinąć roladę. Delikatnie zdjąć

Amatorka kuchenna
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 192

migdałowych 200 g kaszy jęczmiennej, perłowej sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 brokuł podzielony na różyczki 2-3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki 1 papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 duża garść rukoli, umytej i posiekanej marynata: sok z połowy cytryny 1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu 1 łyżka oliwy szczypta soli(...)skameralizowało się na brzegach. Odstawiamy mięso pod przykryciem na kolejne 5 minut. Następnie każdy pasek mięsa kroimy na cienkie plasterki. W dużej misce łączy,my kaszę, indyka, migdały, brokuł, paprykę i pokrojona dymkę i rukolę. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy. A jeśli ktoś z Was chciałby wspomóc podopiecznych "Podaj Łapę" może zalicytować broszkę mego autorstwa :) szczegóły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekany kurczak z brokułami, szynką, ogórkami kiszonymi i kaparami. 179

kiszone ogórki   1 mała cebula   1 łyżka musztardy   4 duże łyżki jogurtu   150 g sera żółtego   sól, pieprz, ostra papryka, majeranek Przygotowanie: Brokuły gotujemy 10 minut, aby trochę zmiękły, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy każdą pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką

Symfonia smakowa
Żeberka w sosie grzybowym 193

mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych.   SKŁADNIKI: 60 dag żeberek wieprzowych, 30 dag grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroję na porcje. Podsmażam na odrobinie oliwy. Przekładam do garnka, podlewam wodą(...)Wsypuję paprykę mieloną. Grzyby razem z cebulą podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczona rolada z brzuszka 165

najlepsza, bez konserwantów, ulepszaczy i czego tam jeszcze, wiem co jem po prostu. Dzisiaj proponuję pieczoną roladę z brzuszka wieprzowego. Składniki: 1 kg brzuszka wieprzowego 3 ząbki czosnku słodka papryka mielona sól, pieprz 3 listki laurowe 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie : Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na pół godziny, aby mięso przeszło

W kuchennej krainie
Zupa gulaszowa 204

każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa do gulaszu, u mnie od Przyprawy Świata(...)Gdynia olej, sól, pieprz  1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut.  3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut. 4. Do garnka wlewamy

Szefowa kuchni
Pesto – tajny składnik do grillowanych warzyw 189

wersji tradycyjnej są oliwki, oliwa i kapary. Obok nich w zależności od wersji mogą znaleźć się różne warzywa. Tapenade w naszej wersji jest idealne do Crostini. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 8 pieczarek lub innych ulubionych grzybów Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie ją zmniejszyć do średniej i grillować warzywa natarte olejem przez około 5 minut(...)Paprykę grillować, aż będzie miała całą skórkę zwęgloną, cukinię, cebulę i grzyby grillować pokrojone w grube plastry. Grillowane warzywa posiekać na małe kawałki i umieścić w szklanym naczyniu z dwoma łyżkami pesto. Całość wymieszać Crostini grillowane warzywa tapenade 1 bagietka pokrojona pod kątem w kromeczki o grubości około 2,5 cm 120 gram sera koziego chevre Na pokrojone bagietki dać

naRuszcie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem 402

Składniki: 400 g makaronu świderki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży brokuł 400 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 1/2 papryki słodkiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cząbru sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą pieprzem i papryką. Wymieszać i usmażyć na oleju na kolor złoty. Brokuła

O kuchni z uczuciem