papryka - 32566 przepisów (strona:1026/2172)

Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 260

już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła. Zeszkloną cebulkę przekładamy(...)brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można

Smakowy Raj
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 207

nikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr(...)możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy

Smakowy Raj
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 169

oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami i fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. *Jeśli danie wyjdzie dla Was zbyt gęste możecie dodać do niego wody i zagotować. A jeśli zbyt rzadkie(...)rozmieszanej wody z mąką i jeszcze raz zagotować. Gdy danie jest gotowe, przyprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania. Można także dodać papryki Chili, jednak pamiętajcie o tym, że Chili z czasem staje się coraz ostrzejsze, więc lepiej z nim nie przesadzać :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą 196

porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg papryki 1 kg ogórków ½ kg cebuli 3 łyżki soli Zalewa: ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru ½ szklanki octu 10% spirytusowego Pieprz Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy(...)około 2 godziny, by puściły sok. Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę. Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami. Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym

Smakowy Raj
Sałatka z sześciu jarzyn do słoja 196

porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać. Składniki: 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg papryki (najlepiej kolorowej) 1 kg ogórków 1 kg białej kapusty 1 kg cebuli Dodatkowo: 250 ml oleju (można dodać mniej) 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli(...)Pieprz (mielony) Około 10 ziarenek ziela angielskiego Na początek przygotowujemy wszystkie jarzyny. Obraną marchewkę kroimy w talarki i odstawiamy w osobnym naczyniu, gdyż od marchewki zacznie się gotowanie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki. Kapustę drobno siekamy. Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki

Smakowy Raj
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1632

przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym: Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką

kulinarnyJa
Pasta w karpackim stylu. 302

startego sera wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz, estragon, ostra papryka, Ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli. Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnięciu obieramy ziemniaki i jajka. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i widelcem rozdrabniamy(...)miały grubszą strukturę taką, naturalną wiejską. Górale nie mieli ze sobą żadnych prasek tylko często proste drewniane przyrządy, którymi posługiwali się na co dzień. Jak rozdrobnimy składniki, dodajemy pieprz, paprykę, sporo estragonu roztartego w dłoniach i na koniec dwie łyżki majonezu. Aaaa ważne ! Jeśli będziecie mieli serek wiejski z dużą ilością śmietanki to odcedźcie go, żeby nie rozrzedził pasty. Gotowe

vegetanie
Warzywny gulasz z kaszą jaglaną 489

zakichani ludzie dookoła. Trochę warzyw na wzmocnienie. I kasza. Czyli obiad marzenie :) A Wy czym wzmacniacie się w marcu? Składniki: 1/2 cukinii 1 cebula 1 marchewka garść mieszanki kolorowych papryk (ja użyłam mrożonej) sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka koncentratu 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju    Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, cukinię i marchewkę w półplasterki, a paprykę

Pasja Smaku
Obiad w 15 minut . 312

makaron ,ulubione przyprawy , schab i trochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę

Ladylaura.
Kurczak z ryżem i warzywami 460

patelnie z przyprawą toskańską      puszka pomidorów krojonych      sól      pieprz      1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej      2 łyżki sosu sojowego      2  torebki ryżu Przygotowanie:    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.  Do miski wlać(...)łyżki sosu sojowego i łyżeczkę papryki, wymieszać. Wrzucić pierś z kurczaka, wymieszać aby mięso pokryło się sosem sojowym. Pozostawić na około 2 godziny. Ryż ugotować. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać przyprawę. Pod koniec do warzyw dolać pomidory z puszki i do smaku posolić i popieprzyć

Amatorka kuchenna
Sos z boczników. 196

podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI  350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina  mielonej słodkiej papryki 150 ml bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki. WYKONANIE Boczniaki oczyszczamy  i kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem(...)chwile obsmażamy.  Dodajemy  grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu.  Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz wlewamy bulion. Gotujemy ok  15 minut  na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.  Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min. Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Golonka po bawarsku 271

tylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz(...)cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków 429

ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko 3-4 łyż mąki pszennej 1 łyż mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (pieczarki, paprykę, cebulę) lub np szynkę i ser żółty

Kto ugości moich gości?
Szpinak 178

ugotowanego szpinaku z kilkoma dodatkami zasmakują dzieciom i dorosłym. Składniki: szpinak (świeży lub mrożony) ugotowane ziemniaki cebula jajko ząbek czosnku (jak ktoś lubi) olej sól, pieprz, słodka mielona papryka Cebulkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ewentualnie poszatkowanym czosnkiem. Dodajemy jajko

prawdziwe jedzenie
Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami 285

oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona. Składniki:    2 filety z piersi kurczaka,  2 łyżki kurek (mogą być mrożone),  1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki,  por,  3 łyżki  musztardy,  łyżka pesto bazyliowego,  4 plastry wędzonej szynki,  cebula,  sól, pieprz,  czosnek suszony,  suszona bazylia,  suszone oregano(...)kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.  Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką

Z miłości do słodkości