kolejności przyrządzamy sosy.2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy łyżeczka octu winnego mało ogórek kiszony kawałeczek cebuli pieprz, sól, ostra papryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos AdoboSkładniki: 3 świeże papryczki chilli(...)kilka ząbków czosnku, ja użyłam 5 5 ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka nasion kolendry 2 goździki ocet jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie: Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna
Taste Of My Daybędziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki 1,5 kg fasolki szparagowej 1,5 kg pomidorów 0,5 kg papryki 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 100 g pietruszki 50 ml octu jabłkowego 6% 2 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego do smaku sól, pieprz cukier (dodałam około 25 g cukru) 100 ml oleju wyparzone(...)rozgrzewam część oleju i podsmażam cebulę przez około 5 minut. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, pozostały olej i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszam. Po 15 minutach dodaję pomidory, ocet, doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier (dodałam około 25 gramów), ziele angielskie, listki laurowe, dokładnie mieszam i duszę
Uwaga Babcia Gotujecukinii i papryki do słoików na zimę – Składniki: 2 kg nieprzerośniętej cukinii, najlepiej o miękkiej skórce 2 duże cebule 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki gorczycy w ziarnach (po łyżeczce do każdego słoika) 3 liście laurowe (po 1 liściu(...)półplasterki. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić w plasterki (cukinia będzie pokrojona w półplasterki, a czosnek w kosteczkę) – najlepiej za pomocą szatkownicy. Warzywa wymieszać, dodać sól i zostawić na ok. 3 godziny. Następnie odcedzić je na durszlaku. Olej, ocet, wodę i cukier zagotować, dodać powstałą zalewę
Kulinarne Przebojemakaron spaghetti ( oczywiście możecie wybrać inny) 2 cebule 1 duża marchew pół dużej czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek sos: ok 1 szklanki wody nie cała łyżka mąki ziemniaczanej ( wszystko zależny od tego jak gęsty sos lubicie) 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki(...)rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy na dużym ogniu ok 5 minut , następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy do momentu zmięknięcia warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz wodę z mąką ,mieszamy i zagotowujemy . Sos przelewamy na patelnie, mieszamy
Cukier&Puderrozmaryn, a także sól, pieprz kolorowy, paprykę słodką i chilli, szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie do całkowitego połączenia. Każdy z szaszłyków kropimy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw i ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: pół opakowania makaronu foglie spinaci 1 puszka (17 dag) tuńczyka w leju roślinnym w kawałkach 1 czerwona papryka 5 ogórków gruntowych pół puszki kukurydzy 2 dymki 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki octu z białych winogron sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Dodajemy tuńczyka razem z olejem. Paprykę i ogórki kroimy w małą kostkę
Qchnia po prostunadzieję, że po wypróbowaniu mojego przepisu te określenia same nasuną się Wam na język:) Smacznego! Składniki: 1 kg karkówki około 6 łyżek octu winnego olej rzepakowy sól, pieprz według uznania pół łyżeczki kardamonu papryka ostra i słodka chlebek okrągły do wydrążenia - będzie służył jako miska:) Wykonanie: Jeśli macie czas zamarynujcie karkówkę na około 12h. Umyjcie ją, posmarujcie olejem (około
Zasmakuj KuchniChciałam uprzedzić, że jestem amatorką w robieniu sushi 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 arkusze nori 4 listki sałaty 1/2 awokado 1/2 mango 1/4 papryki 50 g łososia wędzonego szczypiorek sezam 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu chili Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kaszy. Kaszę jaglaną(...)kasza wchłonie całą wodę. Podczas gotowania kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy. W kubku mieszamy ocet ryżowy z solą i cukrem. Otrzymaną mieszanką zalewamy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy składniki. Sałatę, szczypiorek i paprykę myjemy i osuszamy. Każdy liść sałaty przedzieramy na pół. Paprykę kroimy w cienkie słupki. Awokado i mango obieramy ze skórki
Kuchnia MagdaLenyszalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wino Francja Kuchniakawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki keczupu - 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskanego - olej
Apetyczna babeczkapomidory malinowe bez skórki 0,5 papryczki chili z nasionkami 2 łyżki oliwy 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu worcestershire łyżka octu balsamicznego łyżka miodu 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Pozostałe składniki na 4 burgery: 4 bułki hamburgerowe 600 g wołowiny mielonej sól morska pieprz duża cebula szalotka łyżeczka musztardy francuskiej olej Dodatki (jakie lubicie): rukola
Kierunekuchnialubię ") Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego) Mięso: 400 g mielonego mięsa wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól
Simply Foodwydrążonej dyni 750 g cebuli 4 płaskie łyżki soli 1 szkl cukru 880 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szkl octu jabłkowego Przygotowanie: Dynię wraz z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier
słodkie i nie tylko historie kulinarneszalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wino Francja Kuchniajest pyszny! KECZUP Z CUKINII 1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka papryki ostrej mielonej 400 g koncentratu pomidorowego Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa posolić i odstawić
Pieguskowa KuchniaHej! Dziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni ☺ , a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz
Tylko pyszniecytryną i miętą. SKŁADNIKI: 1 mała główka kalafiora 2 pomidory lub garść koktajlowych 1 główka sałaty 2 jajka 100 ml jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich kilka kropli octu jabłkowego lub winnego sól pieprz Jajka gotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy, przyprawy oraz ocet i wkładamy
Kuchnia od dwojgaPyszna surówka, łatwa w wykonaniu i smaczna, dobry dodatek do każdego posiłku. Ucieramy na tarce główkę ~1 kg kapusty, ogórka, paprykę. Dodajemy łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, łyżkę octu, cztery łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, ozdabiamy zieleniną i serwujemy. Smacznego
chleba naszegoopakowanie ciemnych pieczarek pół dyni piżmowej 5 sztuk suszonych pomidorów mix sałat olej pieprz ząbek czosnku Marynata do dyni: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki szczypta cynamonu łyżeczka miodu Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut. Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem
AZgotuj!pizzy. Składniki: 3 kg dyni (obranej) 1 kg papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) 1 kg cebuli (obranej) 2-3 papryki chili 2 łyżki soli Składniki zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie: Dynię, cebulę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych
Marta Gotujepomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić w kostkę. Całość posypać kiełkami lucerny. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce
Pij soki wyciskanemożemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK ). Spróbujcie! Zalewa: 3/4 szklanki octu 3 szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soli buraczki ćwikłowe kilka ząbków czosnku ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieząbki czosnku - przyprawa do kurczaka - 4 łyżki oliwy z oliwek - 400 g pomidorków koktajlowych - mieszanka przypraw włoskich - 1 mała cebulka PASTA PAPRYKOWA: - 1 upieczona papryka bez skóry - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki octu winnego - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego W/w składniki miksujemy na gładką masę. W rozgrzanym woku rozgrzej oliwę, i obsmaż z każdej strony kurczaka zamarynowanego w przyprawie. Dodaj posiekany
SMYKWKUCHNIduże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru pomidorowego łyżka stołowa musztardy łyżka stołowa pikantnego ketchupu łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka octu łyżeczka sosu sojowego lub maggi Mięso kroimy w plastry grubości ok. 1,5cm, delikatnie rozbijamy przez folię, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy krótko, po ok. 1 minucie
Aromatyczne Podróżełyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej Spo sób
Viola cooks with passionwykorzystania lekko przerośniętych ogórków Składniki 3,5 kg ogórków 70 dkg marchewki 70 dkg cebuli 70 dkg papryki czerwonej zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 … Czytaj dalej Sałatka wielowarzywna na occie
czarrna od kuchnimały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki keczupu - 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskan ego - olej
Apetyczna babeczkawędzonej makreli 1 kg obranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy
Marder&Marder Manufacturefiletów z ryby np. mintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej papryki sos: * 3 łyżki ketchupu * łyżka sosu sojowego * łyżka białego octu winnego * łyżeczka cukru * 100 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania : Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy
Pobite gary Barbaryjogurtu naturalnego sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory Sos 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę
kgwjanczewodoskonały, ze słodkawą nutą i odrobiną pikantności. 3 kg pomidorów 0,5 kg jabłek 2 cebule 1 łyżka gorczycy 1 szklanka cukru 0,5 szklanki octu 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórę, dodać poćwiartowane jabłka i cebulę i ugotować na małym ogniu do rozbełtania składników. Następnie dodać pozostałe
Jadło i czytadłomarchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem
Gaździnka warzysię. Przepis, na którym się wzorowałam, pochodzi z tej strony: http://ucztadlapodniebienia.blogspot.com 2 kg pomidorów 0,4 kg czerwonej cebuli 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżka ostrej papryki 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy w kubku do robienia koktajlu (można blenderem
Humanistka w kuchniwarzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie. Składniki: 1 marchewka 1/2 młodej cukinii po pół czerwonej i zielonej papryki 1 pietruszka 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz do smaku 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania Warzywa umyć, marchew
Czerwień i błękitstarszych. Ogorki zawieraja askorbine-enzym,ktory utlenia witamine C.Dlatego surowych owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A oklady ze swiezych platkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!