papryka w occie - 3457 przepisów (strona:38/231)

Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I 218

Danie należy do fazy I Składniki dla 2 osób: jarmuż w ilości dowolnej (im wiecej tym lepiej) 2 porcje filety z kurczaka a`120 g 2 łyżki octu jabłkowego/winnego sól, pieprz papryka słodka, tymianek/oregano 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej dodatkowo 1 owoc np. jabłko Wykonanie: kurczaka opłukać, dokładnie wysuszyć. Skropić octem winnym, posolić, oprószyć pieprzem i suszonym tymiankiem, odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 232

mięs do obiadu chodzi. Czego nam potrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu paccheri -gruszka, obrana w kostkę pokrojona -suszony tymianek, łyżeczka -sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut(...)łyżeczką octu. Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy i podsmażamy całość. Dodajemy ugotowany, cedzony, ale nie przelany zimną wodą, makaron. Posypujemy łyżeczką parmezanu, mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kilka łyżek śmietanki, mieszamy. Zjadamy ze smakiem

BaRepas
Papryka czerwona marynowana. 604

Papryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie  gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić kilka

Przepisy i porady kulinarne
Polędwiczka z wolnowaru z octem balsamicznym 217

przepisu z  tej  strony Składniki ok 1 kg  polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw ½ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki 2 - 4  ząbki czosnku, posiekane 2 - 3 szalotki drobno pokrojone przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić dokładnie(...)błon. Posolić i popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.  Umieścić mięso w misie wolnowara.  W rondelku wymieszać wszystkie pozostałe składniki: bulion, ocet, sos Worcestershire, sos sojowy, miód, paprykę, szalotkę  i czosnek. Zagotować i  zalać mięso. Gotować  4 godziny na ustawieniu high lub 6 - 8 godzin na low. Gotowe mięso wyjąc z wolnowaru

Stare Gary
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 387

laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 cebula  1 marchewka 2 papryki czerwone Cebulę pokroić w plastry, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w grubszą kostkę. Zagotować wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i chilli. Dodać cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotować chwilę na małym ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać

My simple kitchen
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem - sałatka na zimę 196

ogórków 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg obranej cebuli 1-2 świeże papryczki chili ok. 5 cm świeżego imbiru szklanka octu szklanka cukru łyżka soli 3 szklanki wody Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości ok. 3-5 mm (zdjęcie obok). Ogórki umyć i usunąć ich końcówki. Cebule pokroić na ćwiartki(...)Chili pokroić według uznania. Imbir pokroić w cienkie słupki. Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir. Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki na ostro 246

przedstawić wersję na ostro. I pochwalić się nowym fartuchem. Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżeczki płaskie soli 2 główki czosnku 3 płaskie łyżki ostrej papryki 1/3 łyżki curry Zalewa 1 szklanka octu (250 ml ) 1/2 kg cukru białego 1/3 szklanki oleju Wykonanie : Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na tzw. łódeczki.  Zasyspujemy solą, mieszamy i odstawiamy(...)wypadek polecam skosztować czy nadmiar soli nam odpowiada w ogórkach. jeżeli nie, zawsze można nieco je opłukać. Dodajemy do ogórków, pokrojony czosnek,ostrą paprykę i curry. Tak przygotowane ogórki wkładamy ciasno do słoików.  Zalewa: ocet, cukier i olej zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy przez 10 minut  Jak wiadomo kuchnia to nie tylko produkty

W Moim Magicznym Domu
Pasta paprykowa do słoików na zimę 190

czosnku dodajecie tę pastę paprykową, do całości dodajecie ugotowany makaron i całkiem konkretna wyżerka gotowa.       Potrzebujemy: 2 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili (ok. 28 g) 0,5 kg pomidorów 40 ml octu 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 4-5 łyżek cukru Papryczki chili myjemy i kroimy na kawałki. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dokładamy do garnka. Gotujemy wszystko przez około 30 minut. Następnie blendujemy zostawiając gdzieniegdzie kawałeczki papryki. Gotujemy dalej aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy ocet, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, a następnie przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w 90 stopniach

Marder&Marder Manufacture
Aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem i ziołami 226

świństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce

kruche babeczki
kremowy barszcz warzywny na szybko... 180

wywar z buraków ok. 2 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, smalec 1/4 kostki, woda 1,5 litra, kostka rosołowa 1 sztuka, groszek konserwowy 1 puszka, papryka chili 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, jajka na twardo ugotowane - ile potrzeba, śmietana 12% - ile potrzeba buraki obrane ugotować w szybkowarze 40 minut: buraki czerwone

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 216

suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję

Zasmakuj Kuchni
Keczup na bazie dyni 159

Hej! Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I

Tylko pysznie
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 410

Szaleństwo pomidorowe trwa nadal:) Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu  HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy  SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec

Anioły w kuchni
Buddha bowl czyli miseczka rozmaitości 237

Od jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam

slodkokwasnapl
Soczysty kurczak w ulubionych przyprawach 147

naczyniem żaroodpornym! Tak, więc... SKŁADNIKI: 1,5 kg kurczak 1 łyżeczka chmeli-sumali 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy

Kuchnia Beaty
Ryba w zalewie 255

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i

KuchniaWeDwoje.pl
Keczup z dyni 343

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cukinia z papryką w zalewie curry 251

góry) plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry) 1 szczypta gorczycy   Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną cukinię oraz paski papryki. zalewa: 1 szkl. octu 10% 6 szkl. wody 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki soli kamiennej 2 ząbki czosnku 1 przyprawa curry (op 20g)   Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści

Kolorowa kuchnia Elki
Karkówka w keczupie 245

następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka musztardy 3 duże cebule ewentualnie pół łyżeczki ostrej papryki jeśli lubicie karkówkę na ostro

na moim stole...
Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy? 218

równomiernie rozchodzą się po mięsie, dzięki czemu nabiera równomiernego koloru, jest soczyste. Na końcu wystarczy pokroić stek na plastry i ułożyć na talerzu. Ja podałam stek z papryką z bazylią z octem i kromką pełnoziarnistego chleba własnoręcznie upieczonego. *aby uzyskać bardziej wysmażone mięso należy przedłużyć czas smażenia, im mniej mięso ugina się pod naciskiem tym jest bardziej wysmażone. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Sałatka z buraczków z papryką 204

Nie macie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym

Kuchenne Wariacje
Udziec z indyka z marchewką 318

kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić

https:KKuchniaMniam
Marynowany kurczak z grilla 154

udka i skrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i  skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie

Gotowanie jest łatwe
Co warto grillować – kilka pomysłów 224

stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć. Cebula dymka jest już sama w sobie bardzo aromatyczna ale dopiero grillowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować

naRuszcie
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KASZUBSKU 376

Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku". Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny

Przepisy Aleksandry
Surówka z cukinii do słoików 196

zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na 2h. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką. Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę

Moja Galeria Smaku
Kolorowa sałatka z cukinii i papryki 227

zimę oto jedna z moich propozycji ze starej  kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania  - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki

W królestwie smaków Beaty
Sos pomidorowy 179

czosnku 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu kilka goździków 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka octu Wykonanie: Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę

Bea(u)ty kitchen
barszcz ukrainski postny 374

cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej  *  Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? G dzie się podziała reszta? Otwórz wyjaśniam - tutaj

Kulinarnie z Polką na Kresach