pączki - 10939 przepisów (strona:516/730)

Kandyzowana skórka pomarańczowa z dodatkiem kumkwatu. 174

Jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do ciast. Uwielbiam taką domową, swojską, wykonaną własnoręcznie w domowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku i obowiązkowo oczywiście na pączkach:-) Tym razem przygotowałam ją z jednej pomarańczy i garści owoców kumkwatu. Wyszła obłędna, pomarańcze oddały swój aromat, a kumkwat dodatkowo ją osłodził, co w rezultacie dało niebanalne połączenie. Można oczywiście zrobić

Rozpustne gotowanie
Buchty- drożdżowe bułeczki. 250

ciasto już nam ładnie wyrosło przekładamy je na stolnicę, gdzie dzielimy je na 18 części. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy w dłoniach tworząc placuszek, nakładamy około łyżeczki powideł, sklejamy jak pączki i odkładamy sklejeniem do dołu. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki blisko siebie, bo w trakcie pieczenia buchty posklejają się ze sobą. Teraz rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

Rozpustne gotowanie
Buchty z rabarbarem. 153

już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia skleiły się. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Marmolada z płatków róży i truskawek. 170

idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze

Rozpustne gotowanie
Ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia. 178

godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia  na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów (na 300 ml mleka) i mleko do jego przygotowania kakao do posypania

Rozpustne gotowanie
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 371

następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Pączki ósemki (precle) 152

wyjmujemy pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i maczamy w niej paczki, odkładamy na kratkę, żeby polewa nieco zastygła. gotowe! Przepis dołączam do akcji na FB  Smakołyki na Tłusty Czwartek

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 182

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 175

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki). Następnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placuszek. Nożem robimy nacięcie od środka ku węższemu końcowi, to będą uszy. Uszy lekko naciągamy, uważając, żeby nie przerwać ciasta. Gdy już zająca bezkarnie wytarmosimy

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 146

mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski  i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!! Składniki na mazurek kajmakowy: 1 paczka suchych wafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu  ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 172

przepis na indyka, lecz w nieco innej odsłonie. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, z której to przedstawiłam już  przepis na  Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc

Rozpustne gotowanie
Karnawalowe Oponki 116

bardzo szybko, nawet jeszcze nie poczułam, że Karnawał się zaczął a tu już Tłusty Czwartek zwiastujący koniec Karnawału. .. Tłusty Czwartek jest dniem wyjątkowym w którym powinniśmy się wręcz objadać pączkami, faworkami i oponkami - im więcej ich zjemy tym ten rok będzie dla nas lepszy - tak więc nie ma co sobie żałować :) Dziś przepis na pyszne oponki, lekko udziwnione- dziurką

dlaSmaQ
Maslany homar z limonka, czosnkiem i chilli 108

pisaniu, nowy pomysł na kolację.Oczywiście bez zmian  - z promocyjnej wyprzedaży Lidla. :)  SKŁADNIKI :  - homar mrożony z Lidla :) - limonka - 3 ząbki czosnku - 1/3 ostrej papryczki chilli - 2/3 paczki masła - szczypta świeżej lub mrożonej pietruszki Ścieramy skórkę z limonki, kroimy drobno chilli, czosnek,  wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy masło, łączymy składniki. Do nagrzanego do 170 st. piekarnika

dlaSmaQ
Ciastka z M’Ms 238

komuś będzie tak wygodniej. Save Print ciastka z M'Ms Czas przygotowania:  5 minuty Czas gotowania:  10 minuty Całkowity czas:  15 minuty   Składniki 1 paczka cukierków m&m's 150g 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g margaryny 2 jajka Przygotowanie Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia

zjem to blog kulinarny
Szybki sernik z jagodami 169

wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru ( według uznania) 3 całe jajka 1 jogurt naturalny 190 g 5 łyżek jagód 30 g budyniu śmietankowego  2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka,  dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki na 500 ml mleka ), wlać olej i jeszcze raz dokładnie utrzeć

Proste Potrawy