pączki - 10939 przepisów (strona:393/730)

Serowe oponki 189

kilka dni mamy tłusty czwartek, na całe szczęście jeszcze zostaną ostatki dlatego będziemy mogli sobie popuścić z wszystkimi dietami. No bo kto w końcu nie zje pączka czy oponki. Tego dnia przestajemy myśleć o oponkach na naszym ciele, w końcu one też są sexi :)  Składniki: 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczko sody oczyszczonej

Niezły Młynek
Pączki z serkiem waniliowym 153

garnku rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu przetrzeć łyżkę papierem w celu zebrania pozostałego ciasta.  Smażyć do złotego koloru.  Usmażone pączki odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Faworki 224

Karnawał dobiega końca i tym samym już w tym tygodniu będziemy obchodzić „tłusty czwartek”. A tym samy cukiernie będą pękać od nadmiaru pączków ale również chrustu. Jeśli do tej pory jeszcze nie robiliście w domu sami faworków może skusicie się, żeby w tym roku nadrobić zaległości kulinarne Przepis na pyszne faworki których smak pamiętam już od najmłodszych

I LOVE LIFE
Faworki orkiszowe bez cukru. Zdrowsza wersja 204

ksylitolu. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta wałkiem. Przygotowanie faworków jest dużo łatwiejsze niż przygotowanie pączków. Może się skusisz? Zapraszam na zdrowszą wersję tradycyjch faworków, bez mąki pszenicznej i cukru. Mące pszenicznej dziękujemy! Dzisiejsze hybrydowe odmiany pszenicy są niezniszalne na polu i niestety w naszych przewodach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
EKSPRESOWE MINI PĄCZKI 1032

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, wódkę, jogurt - miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po kilka minut – pączki same się obracają. Posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
DOMOWE PÓŁBAGIETKI Z MIODEM I ŻURAWINĄ 133

Pyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 paczki drożdży świeżych - 400 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sitko - 100 g mąki pełnoziarnistej np. żytniej - 1 szklanka wody - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli

SMYKWKUCHNI
Oponki 212

Tłusty Czwartek tuż tuż, więc w kuchni królują słodkości smażone na głębokim oleju, po pączkach, tym razem oponki 🙂 Składniki: 45 dkg mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 20 g … Czytaj dalej Oponki

czarrna od kuchni
Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo-anyżowym 160

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach . Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie Składniki: Faworki (chruściki): 2 szklanki mąki 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki ciemnego

Oryginalny smak
Torcik kokosowy 168

samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez

Kuchcik gotuje
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem 1317

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 por (biała część) 150 g żółtego sera majonez i jogurt naturalny sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, dodać łyżkę oleju i odstawić na pół

Kuchnia domowa Ani
Oponki serowe 172

Coś pysznego! O ile wielką fanką pączków nie jestem, o tyle te oponki wprost uwielbiam. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania chrustu czy oponek. Po raz pierwszy jadłam je, zrobione przez babcię mojej koleżanki ze szkolnej ławy. Były przesmaczne:) Te również takie wychodzą. Są mięciutkie i puszyste. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepłe. Wychodzi

Smaki Na Talerzu
EKSPRESOWE CIASTECZKA PLUS NIESPODZIANKA 174

wydobył się odrazu intensywny zapach świeżych truskawek  Wśród samej zielonej herbaty widoczne są całe owoce , co jest ogromnym plusem Skład herbaty :Sencha, truskawki liofilizowane (zawartość truskawek 6%), rodzynki, pączki róży, lawenda, aromat Herbata jest herbatą zieloną   Truskawki w Szampanie należy parzyć 2-3 min , w temperaturze wody 70-80 °C . GWARANTUJĘ , ŻE PRZY FILIŻANCE TEJ HERBATY ZRELAKSUJECIE

Gotowanie Patki
Cieciorkowe ajerkuchy ze miysym (Cieciorkowe naleśniki z mięsem) 204

woda- musicie dać tyla, żeby Wōm niy wyszło ani za gynste, ani za rzołdke ciasto Do filowania: 500 g mielōnego miysa połra pieczarek 2 zōmbki czosku łeżka masła klarowanego paczka kiełkōw na patelnia 200 ml śmietōnki (moge być 18%) sōl i pieprz łeżka zielōw prowansalskich We misce wymiksujcie jajca, dodejcie 19 do tego tak ze szklōnka mlyka, mōnka, ździebko soli

Chop w kuchni
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 579

masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać przez

CookYourself
KARNAWAŁOWE MUSZELKI 133

Chrust , faworki , pączki i oponki ? Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać! W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek robimy sobie ucztę na wypasie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące „muszelki” z ciasta faworkowego. Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie! Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej czekoladzie

Ostra na Słodko