kilka dni mamy tłusty czwartek, na całe szczęście jeszcze zostaną ostatki dlatego będziemy mogli sobie popuścić z wszystkimi dietami. No bo kto w końcu nie zje pączka czy oponki. Tego dnia przestajemy myśleć o oponkach na naszym ciele, w końcu one też są sexi :) Składniki: 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczko sody oczyszczonej
Niezły Młynekgarnku rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu przetrzeć łyżkę papierem w celu zebrania pozostałego ciasta. Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiKarnawał dobiega końca i tym samym już w tym tygodniu będziemy obchodzić „tłusty czwartek”. A tym samy cukiernie będą pękać od nadmiaru pączków ale również chrustu. Jeśli do tej pory jeszcze nie robiliście w domu sami faworków może skusicie się, żeby w tym roku nadrobić zaległości kulinarne Przepis na pyszne faworki których smak pamiętam już od najmłodszych
I LOVE LIFEksylitolu. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta wałkiem. Przygotowanie faworków jest dużo łatwiejsze niż przygotowanie pączków. Może się skusisz? Zapraszam na zdrowszą wersję tradycyjch faworków, bez mąki pszenicznej i cukru. Mące pszenicznej dziękujemy! Dzisiejsze hybrydowe odmiany pszenicy są niezniszalne na polu i niestety w naszych przewodach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, wódkę, jogurt - miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po kilka minut – pączki same się obracają. Posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekPyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 paczki drożdży świeżych - 400 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sitko - 100 g mąki pełnoziarnistej np. żytniej - 1 szklanka wody - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli
SMYKWKUCHNITłusty Czwartek tuż tuż, więc w kuchni królują słodkości smażone na głębokim oleju, po pączkach, tym razem oponki 🙂 Składniki: 45 dkg mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 20 g … Czytaj dalej Oponki
czarrna od kuchniTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach . Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie Składniki: Faworki (chruściki): 2 szklanki mąki 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki ciemnego
Oryginalny smaksamych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez
Kuchcik gotujeSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 por (biała część) 150 g żółtego sera majonez i jogurt naturalny sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, dodać łyżkę oleju i odstawić na pół
Kuchnia domowa AniCoś pysznego! O ile wielką fanką pączków nie jestem, o tyle te oponki wprost uwielbiam. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania chrustu czy oponek. Po raz pierwszy jadłam je, zrobione przez babcię mojej koleżanki ze szkolnej ławy. Były przesmaczne:) Te również takie wychodzą. Są mięciutkie i puszyste. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepłe. Wychodzi
Smaki Na Talerzuwydobył się odrazu intensywny zapach świeżych truskawek Wśród samej zielonej herbaty widoczne są całe owoce , co jest ogromnym plusem Skład herbaty :Sencha, truskawki liofilizowane (zawartość truskawek 6%), rodzynki, pączki róży, lawenda, aromat Herbata jest herbatą zieloną Truskawki w Szampanie należy parzyć 2-3 min , w temperaturze wody 70-80 °C . GWARANTUJĘ , ŻE PRZY FILIŻANCE TEJ HERBATY ZRELAKSUJECIE
Gotowanie Patkiwoda- musicie dać tyla, żeby Wōm niy wyszło ani za gynste, ani za rzołdke ciasto Do filowania: 500 g mielōnego miysa połra pieczarek 2 zōmbki czosku łeżka masła klarowanego paczka kiełkōw na patelnia 200 ml śmietōnki (moge być 18%) sōl i pieprz łeżka zielōw prowansalskich We misce wymiksujcie jajca, dodejcie 19 do tego tak ze szklōnka mlyka, mōnka, ździebko soli
Chop w kuchnimasła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać przez
CookYourselfChrust , faworki , pączki i oponki ? Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać! W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek robimy sobie ucztę na wypasie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące „muszelki” z ciasta faworkowego. Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie! Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej czekoladzie
Ostra na Słodko