Dziś Tłusty Czwartek, ale u mnie zamiast pączków zagościły ciasteczka z patelni. Zrobiłam je pod wpływem impulsu, żeby zająć czymś dzieci i żeby zaspokoić ich głód na coś słodkiego. Przy okazji chciałam wypróbować nowe stempelki do ciastek. Ciasteczka z patelni robiłam już kilkukrotnie i bardzo nam smakowały, więc dziś kolejna porcja. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki tortowej
Waniliowe ImprowizacjeBabka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik) Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao
Blog z Apetytemroku, gdy zbliża się Tłusty Czwartek, szukam nowych przepisów na pączki i faworki. Mam, oczywiście, swoje ulubione receptury, ale mam też nadzieję, że odkryję coś wyjątkowego. I prawie zawsze mi się to udaje. Tak było i tym razem. Odwiedziłam Madame Edith i zainspirowałam się jej przepisem na faworki. Zrobiłam. Było pysznie, więc polecam. Składniki: • 375 g mąki • 130 g żółtek
W mojej kuchniMyGiftDNA.pl Mój mąż już to wie i… w tym roku zaskoczył mnie niespodzianką ciut wcześniej. Dzięki czemu mogą Wam się pochwalić i być może też zainspirować. W mojej paczce znalazłam kilka wyjątkowych rzeczy: coś przytulnego i miłego – ach ten kocyk, coś przydatnego i niezwykle potrzebnego – powerbank to mój „must have” , coś z humorem – takiej
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was przepis na obłędne, nie PĄCZKI , a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany (100 ml) 20 g masła 25 ml (ok. 2,5 łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli
Kate's KitchenFaworki, podobnie jak pączki i oponki to wypieki, które najczęściej przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia
Danka Pichcismakują prawie jak te z tłuszczu. Dla mnie to super, pyszna alternatywa tych smażonych, te są lekkie, wręcz fit ;) Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :) Spróbujcie tej alternatywy "pączka" i dajcie znać czy smakowało ;) Składniki na 10 -12 sporych gniazdek: 100 ml wody 100 ml mleka 50 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 120 g mąki pszennej tortowej
Gotowanie...to proste !jeszcze przeniosła z oleju na tackę, gdzie ociekały sobie na papierowych ręcznikach.Ja z chrustem wiele wspólnego nie miałam, bo w moim rodzinnym domu raczej stawiało się na pączki, ale spróbowałam zaryzykować i przekonać się na własnej skórze jak to z nimi jest i czy faktycznie można je zrobić chrupiące. Morał jest taki- nie ma nic za darmo
Kuchnia w czekoladzieprzygotowania. Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży
365 dni dookoła kuchnizewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym. W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta . Składniki : 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepudru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml. śmietanki 30 % Skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny 50 g. masła Na spód ciasta: Ciastka herbatniki - jedna duża paczka 50 gram masła Góra sernika Karmel gotowy lub z mleka skondensowanego, wtedy gotujemy puszkę z mlekiem 2 godziny. 2 dag orzechów włoskich posiekanych w większe kawałki WYKONANIE Herbatniki kruszymy
W kuchennym oknie Ewyprzesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe. Uwagi: - Jak wiadomo bułeczki drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze. Proponuję wstawić do mikrofali na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu. - Zamiast kremu czekoladowego można dać inne nadzienie, typu
Rita creativefetę, ziarna słonecznika oraz mój ulubiony sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Sałatka z brokułem i tortellini – Składniki Składniki sałatki: 1 średni brokuł paczka makaronu tortellini z dowolnymi składnikami np. ser, szpinak, pomidory 1/2 opakowania sera feta półtłustego ziarna słonecznika Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku odrobina koperku
To Musisz Wiedziećpołączenia oraz najtańsze możliwości różnych przewoźników. Nasza podróż została zaplanowana na poniedziałek, wtedy było najtaniej, ale i najkorzystniej dla nas w kwestii urlopu od pracy, wszak czekał na nas Pączek Run i mnóstwo związanych z tym przygotowań. Ale zanim doszło do zakupu biletów minęło dobrych kilka miesięcy czatowania na najniższą cenę. Kupno biletu lotniczego to nie taka prosta sprawa
Cooking Monstermielonej wołowiny 25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny 1 duża cebula 1 szklanka domowego bulionu lub rosołu Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska selerowa do smaku 1 pączek natki pietruszki Sposób przygotowania: Farsz: Mieszane mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy do momentu aż mięso wchłonie cały
Wanilia i Kardamon