pączki - 10995 przepisów (strona:340/733)

Stemplowane ciasteczka z patelni 158

Dziś Tłusty Czwartek, ale u mnie zamiast pączków zagościły ciasteczka z patelni. Zrobiłam je pod wpływem impulsu, żeby zająć czymś dzieci i żeby zaspokoić ich głód na coś słodkiego. Przy okazji chciałam wypróbować nowe stempelki do ciastek. Ciasteczka z patelni robiłam już kilkukrotnie i bardzo nam smakowały, więc dziś kolejna porcja. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki tortowej

Waniliowe Improwizacje
Babka zebra z białek 157

Babka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)     Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao

Blog z Apetytem
Faworki wg Aleex 206

roku, gdy zbliża się Tłusty Czwartek, szukam nowych przepisów na pączki i faworki. Mam, oczywiście, swoje ulubione receptury, ale mam też nadzieję, że odkryję coś wyjątkowego. I prawie zawsze mi się to udaje. Tak było i tym razem. Odwiedziłam Madame Edith i zainspirowałam się jej przepisem na faworki. Zrobiłam. Było pysznie, więc polecam. Składniki: • 375 g mąki • 130 g żółtek

W mojej kuchni
Prezent na Dzień Kobiet 158

MyGiftDNA.pl Mój mąż już to wie i… w tym roku zaskoczył mnie niespodzianką ciut wcześniej. Dzięki czemu mogą Wam się pochwalić i być może też zainspirować. W mojej paczce znalazłam kilka wyjątkowych rzeczy: coś przytulnego i miłego – ach ten kocyk, coś przydatnego i niezwykle potrzebnego – powerbank to mój „must have” , coś z humorem – takiej

Słodkie okruszki
Faworki vel chrust 128

Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie PĄCZKI , a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany (100 ml) 20 g masła 25 ml (ok. 2,5 łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli

Kate's Kitchen
Faworki 1227

Faworki, podobnie jak pączki i oponki to wypieki, które najczęściej przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia

Danka Pichci
Gniazdka Z Piekarnika - Pieczone 279

smakują prawie jak te z tłuszczu. Dla mnie to super, pyszna alternatywa tych smażonych, te są lekkie, wręcz fit ;) Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :) Spróbujcie tej alternatywy "pączka" i dajcie znać czy smakowało ;) Składniki na 10 -12 sporych gniazdek: 100 ml wody 100 ml mleka 50 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 120 g mąki pszennej tortowej

Gotowanie...to proste !
Chrust piwny 173

jeszcze przeniosła z oleju na tackę, gdzie ociekały sobie na papierowych ręcznikach.Ja z chrustem wiele wspólnego nie miałam, bo w moim rodzinnym domu raczej stawiało się na pączki, ale spróbowałam zaryzykować i przekonać się na własnej skórze jak to z nimi jest i czy faktycznie można je zrobić chrupiące. Morał jest taki- nie ma nic za darmo

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki krucho – drożdżowe 213

przygotowania. Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży

365 dni dookoła kuchni
Cynamonowe churros 157

zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym. W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta . Składniki : 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik z karmelem 232

pudru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  200 ml. śmietanki 30 % Skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny 50 g. masła Na spód ciasta:  Ciastka herbatniki - jedna duża paczka 50 gram masła  Góra sernika Karmel gotowy lub z mleka skondensowanego, wtedy gotujemy puszkę z mlekiem 2 godziny. 2 dag orzechów włoskich posiekanych w większe kawałki WYKONANIE Herbatniki kruszymy

W kuchennym oknie Ewy
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 171

przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą.  Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe.  Uwagi:  - Jak wiadomo bułeczki  drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze. Proponuję wstawić  do mikrofali na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu. - Zamiast kremu czekoladowego można dać inne nadzienie, typu

Rita creative
Sałatka z brokułem i tortellini 160

fetę, ziarna słonecznika oraz mój ulubiony sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Sałatka z brokułem i tortellini – Składniki Składniki sałatki: 1 średni brokuł paczka makaronu tortellini z dowolnymi składnikami np. ser, szpinak, pomidory 1/2 opakowania sera feta półtłustego ziarna słonecznika Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku odrobina koperku

To Musisz Wiedzieć
Tajlandzka przygoda, czyli nasz pierwszy raz w Azji! 162

połączenia oraz najtańsze możliwości różnych przewoźników. Nasza podróż została zaplanowana na poniedziałek, wtedy było najtaniej, ale i najkorzystniej dla nas w kwestii urlopu od pracy, wszak czekał na nas Pączek Run i mnóstwo związanych z tym przygotowań. Ale zanim doszło do zakupu biletów minęło dobrych kilka miesięcy czatowania na najniższą cenę. Kupno biletu lotniczego to nie taka prosta sprawa

Cooking Monster
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 247

mielonej wołowiny 25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny 1 duża cebula 1 szklanka domowego bulionu lub rosołu Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska selerowa do smaku 1 pączek natki pietruszki Sposób przygotowania: Farsz: Mieszane mięso mielone  mieszamy z drobno posiekaną  cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy  do momentu aż mięso wchłonie cały

Wanilia i Kardamon