halloweenowy wieczór. Pokruszone paluszki z masą czekoladowo-orzechową to szybki sposób na coś słodkiego, smacznego, pomysłowego i „strasznego”. Treat or trick? Składniki na 10 ciastek: ? 1 mała paczka paluszków Junior bez soli ? 1 czekolada karmelowa ? 1/2 gorzkiej czekolady ? 1/3 szklanki śmietanki 30% ? 2 czubate łyżki masła orzechowego Crunchy ? cukierki „oczy” Wykonanie: ? Podgrzać śmietankę, wrzucić do niej
To co kochamtylko zobaczyłam masło orzechowe w paczce z Ameryki od siostry Anyi, od razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem
To co kochamPolecam na kolację! Składniki: ? 2 duże piersi z kurczaka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 puszka cieciorki ? 1 słoiczek marynowanego selera ? 1 sałata lodowa ? 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy ? 1 mały jogurt ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać
To co kochamTłusty Czwartek to jedzenie pączków, oponek, faworków. Myślę, że w każdym domu można dzisiaj znaleźć coś z tych słodkości. Jedni smażą, pieką, inni kupują gotowe. Tak też można. Ja przygotowałam zdrowe oponki, takie pode mnie czyli bez glutenu i jajek. Z pewną dozą nieśmiałości je smażyłam ale… wyszły niesamowite, pachnące bananem i cytryną. Mogę jeść je bez ograniczeń
To co kochamZbliża się Tłusty Czwartek, a więc pora pomyśleć o pączkach czy faworkach. Ja dzisiaj proponuję faworki dla zapracowanych czyli lany chrust. Przygotowuje się je błyskawicznie, nie wymagają zagniatania, wałkowania i wycinania, a smakują równie dobrze jak tradycyjne i są bardzo chrupiące. Podczas smażenia można wykazać niebywałą kreatywność rysując ciastem wzorki na gorącym oleju. Składniki: ? 3 jajka ? 2 cukry wanilinowe
To co kochamSzybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamSmakuje jesienią, pachnie świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: ? 2,5 kg dyni bez skóry ? 2 szklanki cukru ? 3 pomarańcze ? 3 cytryny ? 1,5 szklanki
To co kochamOdkąd pamiętam, róże karnawałowe zawsze gościły w moim rodzinnym domu w okresie karnawału. Tak samo zresztą jak faworki, pączki czy oponki. Babcia i mama były mistrzyniami w tej dziedzinie. Teraz pałeczkę przejęła moja siostra Ula. Dzisiaj kończy się czas karnawału, nie może więc zabraknąć tego tradycyjnego akcentu. Tym razem róże karnawałowe wycinane są z foremek w kształcie kwiatków, co daje
To co kochamświeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu sojowego – 3 cukinie zielone – 1 paczka makaronu z fasoli Mung Sos imbirowo-śliwkowy – 4 duże żółte śliwki – kawałek imbiru, ok. 4 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego – sól, pieprz do smaku
To co kochamżyła pod zmienionym nazwiskiem, jest żoną i matką, ma piękny dom i dobrą pracę. Wygląda na to, że ktoś zna sekret, którego ona strzegła przez lata. Zaczyna dostawać dziwne paczki i ktoś grozi jej bliskim... Akcja książki dzieje się w dwóch przestrzeniach czasowych: wakacje 1999 roku i 20 lat później. Fabuła ciekawa, wciągająca, dobrze przemyślana, choć troszkę zagmatwana. Od czytania
kruche babeczkiokresie wyrastania byłoby ono twarde i nie można byłoby zagnieść ciasta. Aby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży potrzebujesz: 0,5 kg mąki 3 jajka 120 g cukru paczkę drożdży suchych (ok. 7 g) 120 g oleju 150 g ciepłego mleka ulubione owoce (np. truskawki, śliwki) Aby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży na oleju wbijamy jajka do miski
Fascynacje Aniegzotyczne, infuzje — są to mieszanki owoców oraz ziół, mogą być dodawane do herbaty, jak i spożywane bezpośrednio, dostępne w różnych smakach. biała herbata — produkowana jest z najmłodszych oraz najdelikatniejszych pączków. Białe herbaty cechują się niską zawartością kofeiny, a także bogactwem smaków i aromatów. yerba mate — idealne zastępstwo dla kawy, posiada sporo substancji, które pobudzają organizm człowieka. matcha — typ herbaty zielonej
Via Gustoprezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na imprezy, jako przekąska do pracy czy szkoły, lub do popołudniowej kawy. Zapraszam na przepis! CIASTECZKA Z KOLOROWYMI CUKIERKAMI PRZEPIS Składniki 1 paczka kolorowych cukierków 1 jajko 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie 1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną
Alle Dobre!słonecznika Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta z bobu Zobacz też nowe przepisy Pesto bazyliowe Pasta z makreli Marchewka z ubijaną fetą 5 młynków, które warto mieć w kuchni Pączki z worka Artykuł Pesto bazyliowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plgotuję mieszamy czy też po prostu warzywny. Gotując rosół mieszany – z małej ilości mięsa z warzywami zawsze dodawałam tych warzyw tyle ile w tradycyjnym przepisie mięsnym czyli paczkę włoszczyzny i miałam wrażenie, że coś brakuje smaku. Miałam w głowie myśl by dopakować warzyw, jednak wydawało mi się, że jak dodam kilo marchwi to wywar będzie zbyt słodki. Jednak przełamałam
Dorota Smakuje