pączki - 10995 przepisów (strona:273/733)

Co zrobić z malin? 120

miejsce sprawdź, czy wszystkie zakrętki są „wciągnięte”. Powidła z malin Gęste, aromatyczne i przygotowane bez dodatku cukru są namiastką letnich smaków w szare jesienne dni. Rogaliki drożdżowe czy domowe pączki z nadzieniem z powideł malinowych są doskonałym pomysłem na weekendowy deser. Jeśli jeszcze nie wiesz, co zrobić z malin, to koniecznie wybierz powidła – z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Potrzebujesz

Rozdomowiona
Lego - łódź strażacka 91

małych jak i dużych. Wracając do łodzi strażackiej to myślałam, że moja 5 latka to będzie miała nie lada wyzwanie, ale zostałam bardzo zaskoczona, gdy córka zaraz po otwarciu paczki ochoczo zabrała się do budowania i analizując uważnie instrukcję, sama sobie poradziła rewelacyjnie ze złożeniem wszystkich elementów w całość, a później przystąpiła do gaszenia pożaru.  Klocki to kapitalny pomysł

Cynamonowe szczęście
5 ciekawostek o herbacie 98

tylko w postaci napoju, ale również jedzenia. Laphet to birmańska herbata, która poddawana jest procesowi fermentacji. Do przyrządzenia potrawy wykorzystywane są najczęściej dwa górne liście krzewu oraz pączek z gałązki. Sfermentowaną roślinę po upływie około 3-4 miesięcy dodaje się do sałaty i rozmaitych warzyw polanych sokiem z cytryny z dodatkiem czosnku, chili i innych przypraw. Tak powstaje laphet thokoe

jakszef.pl
Marcello 93

mascarpone karmelowe 200 g, śmietanex 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, Poncz: woda 1 szklanka, cukier waniliowy 16 g, sok z cytryny do smaku, Dodatkowo: biszkopty podłużne 1 paczka. kakao do oprószenia ciasta,  dżem wiśniowy 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem (10min) dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem

kulinarne odsłony pati
Chłodnik morelowy dla dorosłych 100

Składniki na 4 porcje: ? 10 moreli ? 1 pomarańcza ? 5 łyżeczek cukru ? 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy ? kilka goździków ? 2 szklanki białego wina wytrawnego ? 4 łyżki płatków migdałowych ? paczka herbatników Wykonanie : ? Morele umyć, wyjąć pestki. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. ? Zalać 2 szklankami wody, dodać cukier, goździki i skórkę pomarańczową. Gotować 10 minut. ? Wyjąć goździki i zmiksować, przestudzić i dodać

To co kocham
Tiramisu klasyczne 101

Składniki na 6-8 pucharków: ? 500 g sera mascarpone ? 100 g cukru pudru ? 4 żółtka ? 100 ml likieru Amaretto ? 200 ml kawy Espresso ? paczka długich biszkoptów ? kakao do posypania Wykonanie: ? Żółtka ubić z cukrem na sztywną, białą masę. ? Wymieszać z serkiem mascarpone na gładką masę. ? Wymieszać kawę z likierem. ? Deser można składać w pucharkach lub w większym naczyniu szklanym

To co kocham
Sernik z malinami 104

Sernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód ? 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit ? 4 łyżki masła ? 1 łyżka likieru Malibu Sernik ? 500 g sera białego mielonego ? 500 g sera mascarpone ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1,5 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 5 jajek ? 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny

To co kocham
Ciastka pomarańczowo-czekoladowe 88

sztuk: ? 125 g masła ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 1 jajko ? 1 paczka płatków czekoladowych 80 g ? 100 g skórki pomarańczowej Wykonanie: ? Połączyć suche składniki. ? Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. ? Podzielić na 2 części. Do jednej

To co kocham
Faworki zwane chrustem 89

przed nami najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: ? 1/2 szklanki żółtek, u mnie 6 sztuk ? 1/2 szklanki piwa

To co kocham
Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach 110

Dzień Naleśnika . W większości zachodnich krajów ?tłusty? jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się przed Wielkim Postem takich składników jak jajka, mleko czy cukier

To co kocham
Chleb orkiszowy Sławka 95

robi sobie tosty w nocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: ? 1 kg mąki ? 1 szklanka otrąb orkiszowych ? 1 szklanka siemienia lnianego ? 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika ? 1 łyżka cukru ? 1 łyżka soli ? 1 kostka drożdży 100 g ? 4 szklanki letniej wody Wykonanie: ? Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru

To co kocham
Naczos z guacamole, salsą pomidorową i pastą fasolową 100

kiedyś Dip do czipsów z przepisu mojej siostry Anyi z Chicago i wzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: ? 2 paczki naczosów paprykowych ? 150 g sera żółtego ? 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa ? 2 puszki fasoli ? 2 łyżki pikantnego keczupu ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Guacamole

To co kocham
Mazurek waflowy z kajmakiem 109

masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: ? 1 opakowanie okrągłego wafla ? 2 puszki mleka słodzonego ? 200 g masła ? płatki migdałowe do dekoracji ? 2 paczki migdałów w czekoladzie ? 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: ? Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. ? Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. ? Przełożyć wafle, zawinąć w papier śniadaniowy

To co kocham
Sałatka meksykańska 118

duże lub kilkanaście koktajlowych ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 5-6 ogórków konserwowych ? 1 duży jogurt grecki ? 3 czubate łyżki majonezu ? sól, pieprz ? 3 łyżki keczupu ? przyprawa do burritos ? 1 paczka czipsów – tortilla kukurydziana Wykonanie: ? Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do burritos, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. ? Usmażyć na oleju na złoty kolor. ? Jogurt wymieszać

To co kocham