pączki s - 590 przepisów (strona:2/40)

PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 215

Kolejne już - tradycyjne, czyli smażone pączki. Kolejne bardzo smaczne i kolejny mały zawód...  :-( Zdesperowana kobieta w poszukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy(...)się cudowna, jasna obręcz. Niemniej, nie oto chyba chodzi, pączki są pyszne i bez niej ! Gorąco polecam ;-) Bardzo łatwe w przygotowaniu. Szczególnie dla osób mniej doświadczonych idealne jest nadziewanie pączków po usmażeniu, mamy pewność, że nadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki

Smaczne Zdrowe
Mini Pączki dla Dzieci 166

Pączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków.  Mini Pączki dla Dzieci - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki(...)waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 5 łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) konfitura z róży olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Mini Pączki dla Dzieci - Sposób przygotowania: ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy

Słodka Strona
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 168

Corocznie nasze społeczeństwo ogarnia szaleństwo pączkowe. Smażą, pieką, kupują. Zjadają olbrzymie ilości na wyścigi. Kto więcej, kto szybciej, kto z czym... Nawet ci, co za pączkami średnio przepadają pochłaniają ich przynajmniej kilka, bo przecież tradycja. Do każdej tradycji trzeba pochodzić jednak ze zdrowym rozsądkiem. Ja miałam w ogóle nie robić pączków, ale złamałam się wczoraj. A ze akurat pan małżonek(...)wrócił niespodziewanie do domu po dłuższej nieobecności, to była okazja powygłupiać się, jak za dziecięcych lat. Ruszyliśmy więc do kuchni i powstała cała góra pączków. Część usmażona na mój sposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki parzone. Z wanilią 167

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Wszędzie pączki, faworki i inne tłuściutkie pyszności... Mniam! Za faworkami nigdy specjalnie nie przepadałam. Owszem, jadłam, kiedy Mama smażyła, ale to pączusie były moją miłością. Jako dzieciak uwielbiałam zjeść sobie pączka na śniadanie, a odkąd Mama zaczęła przygotowywać domowe, tylko te dla mnie istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze(...)roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów. W książeczce Ciasta domowe , wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 198

Jutro wielki dzień pączka, możemy sobie pozwolić na jedzenie ich w ilości więcej niż jeden. Ciekawe czy ktoś potrafi zjeść pączka i nie oblizać się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie(...)wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich

Basia w kuchni
Pączki. 193

Koniec listopada, niebawem na kalendarzach pojawi się grudzień. On zawsze kojarzy mi się z pączkami.  Moja mama zawsze je robi na swoje imieniny w Barbórkę.  Zawsze z wisienką kandyzowaną swojej roboty, obsypane cukrem pudrem....  Jednak co dobry pączek, to dobry pączek.  Sklepowe umywają się co jakości i smaku. Te są delikatne, nawet kolejnego dnia nie zabijemy(...)minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto na pączki ładnie nam wyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką.  Ja wolę tradycyjną

Malinowe Pocałunki
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 225

zakończenie karnawału, podaję wam ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede(...)wszystkim bardzo wilgotne. Może to dziwnie pisać o pączkach że są wilgotne...ale pewnie nie tylko ja spotkałam się z pączkami które z braku wilgotności aż stawały w gardle...Warto wypróbować, tym bardziej, że smażą się bardzo szybko!  Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1100g mąki orkiszowej         lub 1kg mąki pszennej - 3 żółtka

Smaczne Zdrowe
Pączki z różą 191

Pączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży(...)ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 50 mniejszych pączków. Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto (Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę konfitury, zalepiamy brzegi) Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów

prawdziwe jedzenie
Pączki ziemniaczane 541

Pączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana jest do jeszcze ciepłych ziemniaków, co przyspiesza proces rośnięcia. Z poniższego przepisu przygotować można 14-15 sztuk. Pączki ziemniaczane Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 500g mąki pszennej 50g drożdży świeżych 50g cukru (lub więcej(...)jajka 120g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu 300g marmolady lub konfitury do nadziewania pączków olej do smażenia Wykonanie: - ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto

Smakołyki Bereniki
Ekspresowe pączki serowe 2536

Dziś mam dla Was świetny przepis na Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste . Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Pączki mają wielkość małej mandarynki. Pączki są niezwykle szybkie w przygotowaniu, gdyż nie zawierają drożdży – odpada czas ich wyrastania. Ich kształt sam robi się okrągły gdy same kulają się po wrzuceniu ich do oleju(...)pączusie są świetną alternatywę dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnej wersji lub wolą jednak odchudzone pączki w wersji light. Te pączki mają jedną wadę, są smaczne i Piotrek nie mógł przestać ich jeść, to znaczy przestał, gdy się skończyły Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 201

znów, matka z córką siedziały i studiowały desery chińskie, po czym postanowiły je spolszczyć i odchudzić, aby brzuchy domowników wytrzymały. Chodziły za nami pączki, ale wizja smażonej pyszności musiała skłonić nas do głębszych refleksji na dany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych(...)oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :) W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM.  SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram

Wypisz Wymaluj
Pączki serowe 232

roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe . Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera.  Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe(...)kieliszka wykrawamy  kółeczka. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy

Kulinarne przygody Gatity
Mini pączki na białkach 249

Wiem..wiem..to nie pora na pączki...ale awaria sprzętu nie pozwoliła na wcześniejszy wpis..Były faworki ..zostały białka...i była okazja na wypróbowanie pączków ..oczywiście tylko z białek..przepis podpatrzyłam  tutaj ..ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo zostały mi 3 białka...i zrobiłam mini pączki..wykrawane malutką szklaneczką..i bez nadzienia...Pączki z dodatkiem samych białek(...)dobry sposób na wykorzystanie żółtek.....polecam wypróbować..pączusie były pyszne..Przepis cytuję za autorką[ Dorotka zrobiła duże pączki]...który można samemu dostosować do posiadanych składników..zwłaszcza białek, które pozostają nie tylko po smażeniu faworków.. 250 g mąki pszennej + 45 g mąki 2/3 szklanki mleka (ok. 140 ml) 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru  2 łyżki oleju

Moje domowe kucharzenie
Pączki angielskie 159

Zastanawiałam się, jakie jeszcze pączki przygotować przed Tłustym Czwartkiem… przejrzałam całą listę przepisów do zrobienia i nie mogłam się na żadne zdecydować. Pomyślałam sobie, że podejdę do tematu z innej strony…. Ponieważ tyle jest wspaniałych przepisów na tradycyjne -mniej lub bardziej- pączki polskie, dlatego postanowiłam przygotować dla Was pączki angielskie. Przepis jest prosty a pączki rzeczywiście smakują -nawet(...)lepiej jak te kupowane w sklepach, taka jest opinia Małżonka. Pączki angielskie różnią się od tych tradycyjnych polskich, ale myślę, że dobrze dla urozmaicenia przygotować je i samemu się przekonać do ich smaku… Pączki angielskie Składniki: 150 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżeczki esencji wanilii 2 łyżeczki drożdży instant (suchych) 75 g drobnego cukru 2 jajka

UgotujmyTo.pl
Pączki 188

najlepsze pączki jakie do tej pory upiekłam. A piekę już od kilku lat. Próbowałam już z kilku przepisów, jednak te wygrywają jednogłośnie. W tym roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole.  Składniki: 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu(...)kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawić  aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem, następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć

Ala piecze i gotuje