Składniki kleik ryżowy, 160g masło, 300g jajka, 3 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak wiórki kokosowe, 5 łyżek dżem owocowy, kilka łyżek Przygotowanie Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy
Gotowanie moimi oczamiaromatycznego naparu. W zasadzie wszystkie smaki był dla mnie nowością, dlatego trochę potrwało zanim przetestowaliśmy wszystkie a było co testować bo w paczce znalazło się aż 10 rodzajów herbat owocowych. Częścią obdarowałam rodzinę i przyjaciół, żeby również mogli spróbować i podzielić się opinią- w końcu nic nie działa tak przekonywująco jak sprawdzenie na własnej skórze:) To, co najbardziej spodobało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście
Rozpustne gotowaniestartej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami. Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram
Mango Papajamleka 2 łyżki cukru 50 g migdałów, płatków lub pokrojonych w słupki 4 jajka 1 opakowanie szafranu, zmielonego ½ łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła Dodatkowo bita śmietana konfitura owocowa lub świeże owoce Nastaw piekarnik na 225ºC. Zmiksuj mąkę z połową mleka, solą, cukrem i szafranem, po czym dodaj resztę mleka i jajka i zmiksuj raz. Wylej roztopione masło na brytfankę
codojedzeniaBardzo lubię mięsno-owocowe połączenia, sprawiają, że standardowy obiad nabiera innego smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy. Przyda nam się trochę pięknych kolorów, gdy za oknem szaro ;) Składniki( dla 2 osób): połówka piersi z kurczaka sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 pomarańcze Pierś z kurczaka kroimy
Czerwona Porzeczkacałościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy. 2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini
Moje domowe kucharzeniecytrynówka Na zewnątrz zrobiło się szaro i mgliście, dorodne owoce w sadach zostały już zebrane, a i dziko rosnące owocowe drzewa, oraz krzewy zostały już objedzone, przez ptaki i inne zwierzęta. Tak więc nastała pora, by nasze trunki zacząć produkować z owoców południowych, które dostępne są na sklepowych półkach o każdej porze roku. Prym wsród owoców południa, wiedzie cytryna
Miód i pieprzprzede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu. Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który
Moja smaczna kuchniatłuszczu. Na ciasto bez wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża dowolność. niektórzy jedzą z sosami owocowymi inni z bita śmietaną. A ja lubię ze zwykłym cukrem (nie pudrem)! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipostanowiłam Wam wytłumaczyć Więc tak oto : TARTA - może mieć spód zarówno kruchy, francuski jak i drożdżowy a wypełnienie... zależne od okazji, ochoty, potrzeby i możliwości - słodkie kremowe, owocowe, czekoladowe jak i warzywne, słone, pikantne - co nam w duszy gra to i na talerzu w przypadku tarty Piecze się w czym się da - w formach silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych
sierotka maRysia w kuchnizamrażarki - po ok 5 minutach możemy dodać masę czekoladową aby utworzyły się 2 warstwy. wkładamy do lodówki do momentu stężenia. Podajemy samo lub np z sosem czekoladowym czy owocowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimasła - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru pudru - 2 średnie jaja - 40-50 g drożdży - szczypta soli - cukier waniliowy bio lub wanilinowy - słoik marmolady lub powideł owocowych Mleko podgrzej, ale nie za bardzo. Rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Do miski wsyp mąkę, resztę cukrów
Pasje JolkiSoki warzywno-owocowe to bomba witaminowa. Smaczna i zdrowa! Karoten z marchwi wpływa na ładny wygląd cery i wzrok. Marchew zawiera 90% wody 7% węglowodanów,sód,potas,żelazo,magnez,cynk,fluor. Prowitaminę A,witaminy C,E,K,B1,B2,B6, kwas foliowy,szczawiowy,nikotynowy. 100 g marchwi to tylko 34 kcal. Ponadto: oczyszcza krew wzmacnia włosy i paznokcie nawilża
potrawyregionalnedeserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka . Składniki: ( temperatura pokojowa) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż: pszennej, żytniej
potrawyregionalne