stanowi Nuoc Cham, klasyczny sos słodko-kwaśny wytrawny w smaku, będący fundamentem wietnamskiej kuchni. Dodawany jest do wielu dań, począwszy od makaronów, a na sajgonkach i sałatkach z owoców morza skończywszy. Nuoc Cham oznacza po wietnamsku sos rybny, ale w rzeczywistości sos rybny, jako przyprawa, stanowi tylko jeden ze składników. Lista ingrediencji jest różna w zależności od regionu
Niedzielny kucharzjego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś
Kate's KitchenMakaron jest świetnym dodatkiem do zup, skutecznie udając właśnie ryż, ale doskonale sprawdzi się jako podstawa dania głównego. Najlepszym przykładem są krewetki z makaronem orzo – danie delikatne, pachnące owocami morza i bardzo łatwe do zrobienia. Zazwyczaj do smażonych krewetek dodaje się spaghetti, ale wcale tak nie musi być. Bardzo dobrze w roli bazy sprawdzą się drobne odmiany makarony
Niedzielny kucharzjego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś
Kate's Kitchenzupa z pomidorów świeżych lub pieczonych w piekarniku – zupa krem. W wersji zimowej z koncentratem, czy passatą oraz przeważnie z mięsnymi dodatkami, lub np. z fasolą, kukurydzą, rybami, owocami morza itp. Może nie powinnam nazywać takiej zupy pomidorówką, bo to zupełnie inna zupa? Wszystkie te zupy mają w składzie pomidory, świeże lub przetworzone – więc ja nazywać je będę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinnymi smakami - dania z szafranem smakują wyśmienicie. Idealnie nadaje się do dań rybnych, w zwłaszcza rybnych zup. Można go dodawać do dań składających się z warzyw i owoców morza oraz dań orientalnych. Słyszałam, że również szafran można dodać do słodkich wypieków - jednak nie odważyłam się jeszcze zrobić ciasta drożdżowego z szafranem. A Wy używaliście już tej ciekawej
MintTasteWiedniu jest mnóstwo dobrych restauracji, cukierni i całkiem dobrej jakości fast food. Trafiliśmy na fajne miejsce Nordsee , gdzie można zjeść bardzo smaczne dania z ryb i owoców morza. Zdziwiłam się nieco, że takie miejsce znajduje się w środku Europy z dala od morza. Gdyby to była Szwecja czy Norwegia, ale Austria! Nordsee proponuje jedzenie na wynos, przeróżne
codojedzenialimetki na dobre rozgościły się w naszej kuchni. Dodajemy je m.in. do takich napojów jak orzeźwiająca lemoniada , smoothies czy koktajle. Świeżo wyciśniętym sokiem z limonki skrapiamy sałatki i owoce morza. Limonka i sok z limonki jest składnikiem wielu drinków np. Cuba Libre czy mojito - ulubiony drink Ernesta Hemingwaya Aby pozbyć się goryczki z limonki wycinamy biały rdzeń
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażde włoskie danie jest dla mnie pyszne... A jakie są Wasze ulubione smaki? Moim kolejnym celem podróży są również Włochy i spróbowanie tamtejszych, prawdziwych, włoskich dań z owocami morza, z różnego rodzaju makaronami i świeżymi ziołami. Podzielcie się ze mną w komentarzach jakie są Wasze ulubione i wymarzone cele podróży? Wyjeżdżając pamiętacie o bezpieczeństwie? Mam nadzieję
MintTastetymianku oraz solą i pieprzem. Masło ziołowe śmiało można modyfikować pod kątem dania do którego będziemy go używać. Do ryb i owoców morza dodajemy skórkę cytrynową. Do jagnięciny rozmaryn, a do kurczaka np. drobno posiekane suszone pomidory. Jeżeli chcesz żeby masło miało kopa, dodaj papryczkę chilli
kuron.com.plresztą zrobiło na mnie ogromne wrażenie już pierwszego dnia) do produktów i przygotowanych z nich dań podchodzi się z niesamowitą dokładnością, pasją i zaangażowaniem. Każda dostawa ryb i owoców morza to wydarzenie: kucharze z Tastem (często też z siostrzanej restauracji Honoo ) gromadzą się wokół styropianowego pudełka i zawzięcie dyskutują problem świeżości przywiezionego dzisiaj tuńczyka, bądź też stoją kilkanaście
Gotuj po hiszpańskuWczoraj na blogu pojawił się przepis na wytrawną salsę z mango , która rewelacyjnie podkręca smak każdego dania, zwłaszcza potrawom mięsnym i rybnym np. owocom morza. Dziś chciałam zaproponować Wam przepis na domowy fast-food, hamburger wo ł owo-wieprzowy z dodatkiem wspomnianej salsy z mango. S ł odko-pikantny smak salsy doskonale komponuje się
La grande e la piccola cuocadobrą kwasowością i nutami wody różanej, brzoskwiń, cytrusów i ziół. Jak można domyślić się z pięknej etykiety Dos Claveles to po hiszpańsku 2 goździki Winerua poleca je do owoców morza, ryb i białego mięsa, ale moim zdaniem będzie też dobre do owocowego deseru. Myślę, że mogłabym skusić się na nie ponownie. Pecorino 2018 z regionu Torre di Chieti
Ugotowane pozamiataneserowo-drobiowe Dzisiaj mamy dla Was dwa zestawy po trzy dania w każdym – do wyboru. Uznaliśmy, że nie każdy lubi krewetki i zdecydowaliśmy się przygotować jeden „trzypak” z owocami morza, drugi bez. Pierwszy zestaw wygląda tak: Ugotuj zestaw dań na trzy dni: krewetki z makaronem orzo, pulpety z parmezanu i indyka, kurczaka teriyaki Menu jest następujące: Poniedziałek: Makaron
Niedzielny kucharzMakaron jest świetnym dodatkiem do zup, skutecznie udając właśnie ryż, ale doskonale sprawdzi się jako podstawa dania głównego. Najlepszym przykładem są krewetki z makaronem orzo – danie delikatne, pachnące owocami morza i bardzo łatwe do zrobienia. Zazwyczaj do smażonych krewetek dodaje się spaghetti, ale wcale tak nie musi być. Bardzo dobrze w roli bazy sprawdzą się drobne odmiany makarony
Niedzielny kucharz