Tarta gruszkowo-morelowa 125Składniki: 250g ciastek digestive 10 łyżek mąki 8 łyżek cukru szczypta soli duży cukier wanilinowy 250g masła 5 gruszek 2 słoiczki konfitury morelowej orzechy krojone (u mnie Bakal) Sposób przygotowania: Kruszymy ciastka i łączymy je z pozostałymi suchymi produktami. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto.Wyklejamy nim formę do tarty.Na wierzch układamy krojone w plasterki gruszki i posypujemy orzechami.Zapiekamy
Wielki apetyt
Drożdżowy potworek 144Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 1 kg mąki 500ml mleka 100g drożdży 2 cukry wanilinowe 150g cukru 2 orzechy lukrowane mazak spożywczy brokat spożywczy lukier Sposób przygotowania: Z drożdży,3 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżek cukru robimy rozczyn.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.Następnie dodajemy pozostałe składniki.Przy czym trzeba pamiętać,że mają być ciepłe
Wielki apetyt
Keksowe baby 121szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 torebki proszku do pieczenia jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka sok z 1 cytryny bakalie(suszone śliwki,morele,rodzynki,orzechy) Sposób przygotowania: Mieszamy w misce mąkę z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ucieramy Tłuszcz na puszystą masę dodajemy ubite jajko z cukrem.Dosypujemy stopniowo mąkę i dolewamy mleka.Dokładnie
Wielki apetyt
Pyszne ciasteczka maślane 170masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Ciasteczka z masłem orzechowym i bakaliami 143gładką masę.Do mąki dodać sodę i dokładnie wymieszać.Dodać mąkę i ekstrakt do masła i wyrobić całość.Na samym końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i bakalie.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Domowe pesto podane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. 133wszystkich miłośników intensywnych aromatów przygotowałam domowe pesto. Składniki: liście świeżej bazyli garść orzechów piniowych oliwa z oliwek świeżo tarty parmezan czosnek pomidorki mozzarella Sposób przygotowania: Umyte i osuszone listki świeżej bazylii wkładamy do miseczki.Dodajemy parmezan,rozdrobnione orzeszki i rozdrobniony czosnek całość dokładnie miksujemy.Podajemy z pomidorkami i mozzarellą i doprawiamy solą do smaku. Przystawka najlepiej smakuje,gdy jest lekko schłodzona. Smacznego
Wielki apetyt
Egzotyczne curry z kurczakiem 150już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać
Wielki apetyt
Przepis na masę makową 163kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku 50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol Sposób przygotowania: Jeśli kupimy mak zmielony pomijamy krok 1. Mak należy zagotować , odcedzić i dwukrotnie zmielić. Masło gotować z miodem
Wielki apetyt
Kluski z makiem 339tego robi się je w zaledwie kilka minut. Zapraszam na moją wersję klusków z makiem. Składniki: 200 g maku 50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i gotować
Wielki apetyt
Makowiec 173suchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów 50 g masła 4 białka Sposób przygotowania: Z drożdży, 1 łyżki cukru, 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić
Wielki apetyt
Tarta piankowa 137czubate łyżki posiekanych orzeszków 150 g pianek Marshmallow Party 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietany 30% różowy barwnik spożywczy Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy i łączymy z masłem i orzechami. Wyklejamy nim formę do tarty i schładzamy przez 30 minut. Pianki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej- studzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do rozpuszczonych, przestudzonych pianek. Dodajemy odrobinę barwnika
Wielki apetyt
Gofry orzechowe 185Możesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta soli. dodatkowo: odrobina oleju
Wielki apetyt
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 298wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie na pyszne curry. W czasach królestwa Ayuthaya, król Narai, miłośnik kuchni indyjskiej zatrudnił na dworze królewskim indyjskiego kuchniarza
Ostra na Słodko
Lekka sałatka z mozzarelli i ziarnami 347Składniki: -> ½ kulki serka mozzarella -> ½ opakowania mix sałat -> 2 średnie pomidory -> Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek -> Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Aromatyczna pomarańczowa owsianka 182Uwielbiam owsianki! Jest to mój ulubiony sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Owoce, orzechy, miód naturalny - dowolność dodatków jest oszałamiająca! Codziennie możemy robić zupełnie inne owsianki :) Poniżej przedstawiam mój ulubiony przepis na pomarańczową owsiankę z dodatkiem Płatków Owsianych Pełnoziarnistych firmy Melvit. Jej zapach, słodki i energetyczny pomarańczowy smak zawsze stawia mnie rano na nogi :) Polecam koniecznie na gorąco! Składniki
Emcia Pichci