połączeniu z intensywnym smakiem ciemnego kakao tworzą cudowną propozycję śniadaniową. Zapraszam :) Składniki : 4 łyżki płatków orkiszowych 200 ml mleka kilka truskawek, pokrojonych w kostkę 1/2 łyżeczki cynamonu orzechy włoskie Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojone truskawki i cynamon. Gotować kolejne 5 minut do odparowania mleka
Chocolate Muffin Blogktóry skutecznie obniża poziom cholesterolu. Co tu więcej mówić... Przepisy w dłoń i ruszamy do kuchni! Składniki: 200 g sezamu 3-4 łyżki miodu Dowolne dodatki: rodzynki pistacje orzechy włoskie słonecznik kakao itp. Przygotowanie: Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć. Należy je często mieszać i uważać żeby się nie przypaliły. Kiedy delikatnie zbrązowieją, przełożyć
Piąty grzech głównyjedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigram) szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie. W niedużym rondelku rozpuściłam masło
apetytnapieczeniemąki pszennej ( ja użyłam 450) * 250 g cukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig, rodzynek, suszonej żurawiny i skórki z cytryny i pomarańczy *** Wykonanie : Do miski wsypałam cukier puder, dodałam żółtka - zmiksowałam na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dolewałam
apetytnapieczeniezmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh. Na duży talerz wsypałam brązowy cukier. Z ciasta formowałam nieduże kulki, nieco większe od orzechów laskowych, obtaczałam w cukrze, spłaszczałam palcami i układałam w na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 3-4 cm odstępach - ciastka w trakcie pieczenia " rozpłaszczają się " i nieco
apetytnapieczeniemoim przepisie. Oto moja wersja : 1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej) 1 szklanka mąki żytniej typ 720 łyżeczka drobnej soli łyżeczka cukru 75 g posiekanych bakalii - suszonych fig, orzechów włoskich i migdałów ( u mnie w równych proporcjach po 25g ) 1/2 szklanki maślanki nieco ponad 1/2 szklanki ciepłej wody 2 czubate łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego (dokarmionego
apetytnapieczeniemisie i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut. Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem albo ew. oproszamy maka, odrywamy po kawalku ciasta wielkosci orzecha wloskiego i formujemy mala buleczke. Każdą bułeczkę kładziemy na forme do pieczenia (natluszczona lub wylozona papierem do pieczenia) i wciskamy kciuk w srodek buleczki tak by powstala dziurka. W dziurke
dom-agi.plkiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji
Milion SmakówPrzepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte! Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com
Milion Smakówsezonie jesiennym nie może u nas zabraknąć puszystego, lekkiego i korzennego ciasta dyniowego z dodatkiem orzechów pecan. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to także przypadnie Wam do gustu. Wskazówka: niektóre dynie mają dosyć wodnisty miąższ i trzeba je odcedzać przed dodaniem do ciasta. Jeśli nie chcecie tego robić wybierzcie dynię Hokkaido, której miąższ jest zwarty i idealnie nadaje się do pieczenia
Milion SmakówAromatyczna tarta z puszystym nadzieniem dyniowo-śmietankowym doskonale wpisuje się w dzisiejszy świąteczny klimat. Pełnoziarniste ciasto bez cukru, orzechy i korzenna masa dyniowa to wspaniałe połączenie smakowe
Milion Smakówwypieki nie muszą być tylko zapychającymi słodkościami pełnymi pustych kalorii. Te babeczki to połączenie smacznych oraz zdrowych i pełnowartościowych składników. Potrawa jest bezglutenowa: mąkę pszenną zastąpiłam mielonymi migdałami i orzechami laskowymi. Również cukier ma swój zdrowy zamiennik czyli ksylitol. Nie mogło zabraknąć tu także odpowiednich tłuszczy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jego zastosowanie było
Milion Smakówczas nachodzi mnie na nie ochota. Przeważnie jest to w okolicy Świąt - gdy mam już dość wszelkich słodkości :) Poniżej przepis na pyszną przekąskę z filetów śledziowych, pora, jabłek i orzechów włoskich
Milion SmakówPyszne, domowe ciasteczka o kuszącym cynamonowo-waniliowym zapachu stanowią doskonałą i niezapychającą przekąskę do kawy lub gdy poczujemy ochotę na coś słodkiego w ciągu dnia. Mielone migdały i orzechy laskowe dają ciasteczkom nie tylko wspaniały smak, ale przyczyniają się też do ograniczenia ilości mąki pszennej w przepisie
Milion Smaków