Przedstawiam moją wersję popularnej, bardzo prostej i szybkiej do zrobienia sałatki Waldorf. Oryginalnie powinny znaleźć się w niej orzechy, ja zastąpiłam je płatkami migdałów. Dodatek winogron daje ciekawy słodko-słony efekt, przez co sałatka niewątpliwie jest oryginalna. Mi zasmakowało. :-) 3 garście czerwonych winogron 1/2 szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku
Szefowa kuchnijeżeli już ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, 45 minut
Pychotkaaacukinię, ale wtedy jest tyle świeżych warzyw, że ciężko się zdecydować na które akurat mamy ochotę. Bazę surówki stanowi cukinia, lekkiej ostrości dodaje czerwona cebula i kiełki rzodkiewki a orzechy zapewniają dodatek chrupkości
Milion Smakówporównam do 4 , czyli jedna domowa-4 kupne) 200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli
greenscarfmasę makową: 200 g suchego mielonego maku 200 ml mleka 70 g cukru 3 łyżki miodu 40 g masła 1 białko bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie: Gotujemy mleko z cukrem, miodem i masłem. Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną
bistro mamawszystkie składniki połączą się. Na koniec ubić na sztywno białka, dodać do masy owsianej i jeszcze raz wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w większych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 7-10 minut, aż ciasteczka ładnie przyrumienią się. Wystudzić. Smacznego
na moim stole...szczypty ) i pieprzem (dwie duże szczypty ) . Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką). Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Biorę w dłonie troszkę mięsa ( masy ) i turlając w dłoniach formuję kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu. Klopsiki
Uwaga Babcia Gotujecytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg
Gospodyni Miejskamalakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego po czym spłaszcz je np widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm. Piecz 15 minut w temp. 180-190 C. Schowaj
greenscarforzeszków nerkowca Do dzieła: Zieleninę umyjcie, wrzućcie wszystko do blendera i ciach - gotowe. Jeśli wolicie śniadanie pić przez słomkę niż zajadać łyżeczką - dolejcie więcej wody. Na górę posiekane orzechy nerkowca. Gotowe
Spektrum SmakuMuffin (wym. mafin lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić
mojewypiekiinietylkojako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury , dżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja
Grunt to przepis!posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk. Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką. Włożyć do pieca i piec
Tureckie Przepisymiksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę. Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich. Wgłębienie
Kuchenne zapiski Edytymomentu uzyskania jednolitego kremu. Wystudzić, a potem wstawić do lodówki na parę godzin. Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej. Z gęstego kremu formować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło
https:KKuchniaMniam