orzechy - 16941 przepisów (strona:555/1130)

Kuleczki energetyczne z bakaliami 187

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kulki energetyczne to szybki, prosty i zdrowy deser. Przygotowane są z bakalii, orzechów i płatków owsianych. Posłodzone miodem i masłem orzechowym – czyli naturalnym „słodzikiem”. Takie kuleczki możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły i zjeść kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego Post

Marta Gotuje
Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka 126

tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka  - bardzo proste i szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 50 g sezamu 100 g płatków migdałowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g nasion słonecznika 50 g nasion chia 3 białka jaja 4 łyżki miodu 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż

Kuchnia bezglutenowa
Keks z makiem 356

cukru * 100 g masła * 3 jajka * 2 łyżeczki amaretto (można zastąpić paroma kroplami olejku) * 70 g skórki pomarańczowej * 80 g maku * 50 g suszonych daktyli * 40 g dowolnych orzechów (u mnie pistacje i migdały) * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wierzch: sok z połowy cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 30 g skórki

Mohiella
Afrykańska zupa 335

masłem orzechowym? raczej nie, pomyślałam ale coraz bardziej mnie intrygowała ta zupa. Minął tydzień i wylądowała na moim talerzu, i wiecie co? jest rewelacyjna. Aromatyczna, orientalna, pachnąca latem i orzechami, musicie i Wy popróbować. Kuchnia Afryki jest bardzo aromatyczna i różnorodna, taką zupę podaje się w Kenii czy Tanzanii. Zjadłam dwa talerze, nie mogłam się powstrzymać. Gotujemy? Afrykańska zupa. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE – idealne! 152

zrobić w domu takie masło orzechowe! SKŁADNIKI : * orzeszki ziemne – 500 g * olej dobrej jakości – 5 łyżek * sól – łyżeczka * miód wielokwiatowy – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy, wrzucamy do malaksera. Dodajemy sól, olej i miód a następnie miksujemy ok. 10 minut aż powstanie masa ( nie musi być idealnie gładka ). Wkładamy do słoiczka

Ostra na Słodko
Sałatka z awokado,figą, śliwką i mango 237

mango. Doskonały sposób na zdrowsze osłodzenia sobie życia.  Sałata (u mnie mieszana) 2 figi pół mango pół awokado 4 śliwki 10 dag sera wegańskiego z pomidorem kilka orzechów brazylijskich  oliwa z oliwek lub oliwa z białych trufli  balsamico de modena Sałatę umyć i podrzeć na kawałki. Awokado obrać i pokroić. Wszystkie owoce umyć i pokroić w półplasterki

Humanistka w kuchni
SAŁATKA HAWAJSKA 204

granatu "wytrząsamy ziarenka". Selera i kukurydzę osączamy z zalewy. W misce mieszamy kukurydzę, ananasa, kurczaka i seler, dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Granatem ozdabiamy sałatkę przed podaniem. Firma ORZECH ma szeroką ofertę smacznych produktów niezbędnych w naszej kuchni

słodki bratek
Fit czekoladki orzechowe a'la Reese's 253

minut. Jeśli po tym czasie masa nadal się klei, tak, że uniemożliwia to uformowanie kulek, dodać 1 łyżkę mąki kokosowej i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić w zamrażarce na pół godziny. Czekoladę rozpuścić. Obtaczać kulki. Najlepiej smakują schłodzon e. Warto ś ci odżywcze: 725 kcal* (ok 48 kcal w jednej pralince, wyszło mi 15 sztuk

Chocolate Muffin Blog
Pasta - krem z orzechów włoskich 181

składniki by potem cieszyć się pyszną pastą. Warto ja zrobić samemu bo nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, wystarczy dobry blender. Polecam, jedzmy ją na zdrowie. Pasta - krem z orzechów włoskich. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 195

lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym np. do głębokiego talerza. Gotowe trufle wkładamy do lodówki, aby masa dobrze „zgęstniała”. Po wyciągnięciu z lodówki od razu podajemy

Słodkie okruszki
Batoniki orzechowe 245

Składniki: 1/2 szkl masła orzechowego 1 szkl orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych, górskich 2 bardzo dojrzałe banany, średniej wielkości 2 łyżki rumu, opcjonalnie Przygotowanie: Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. … Czytaj dalej Batoniki orzechowe

czarrna od kuchni
Wegańskie lody orzechowe 202

moim życiu proponuje dzisiaj lody bez dodatku mleka i jajek. Smakują jak prawdziwe na kremie angielskim ;-) 400 ml śmietanki sojowej   1/3 szklanki masła orzechowego (u samorobne mnie z orzechów laskowych) 1/4 cukru brązowego Wszystko wymieszać i podgrzać. Gdy się zagotuje, mieszać aż do uzyskania bardziej gęstej konsystencji. Ostudzić. Ja robiłam lody maszyną. Wówczas należy włożyć na godzinę do lodówki

Humanistka w kuchni
Calzone- czyli chlebek z farszem. 152

łyżeczka soli  8 g suszonych drożdży lub 16g świeżych( z świeżych wcześniej robimy rozczyn)  2 łyżki ok 10 ml oliwy u mnie akurat był to olej z orzechów laskowych  260 ml letniego mleka 3,2 % Wykonanie : 1.Suche składniki : Mąkę pszenną i mąkę żytnią  przesiewamy do miski, dodajemy sól,  a następnie wsypujemy drożdże suche (ze świeżymi

vaniliowoczekoladowa