orzechy - 16941 przepisów (strona:467/1130)

Domowe pesto 97

Składniki: pęczek świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 50 g parmezanu 50 g orzechów pinii Orzeszki uprażyć na suchej patelni przez kilka minut co chwilę mieszając. Bazylię umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wystudzone orzechy, oliwę i starty na tartce ser. Wszystko razem blendujemy. Gotowe. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
PĄCZKI TRADYCYJNE 167

rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji WYKONANIE: Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób zaczyn). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, pod koniec(...)nadziewałaś/łeś ich przed smażeniem, kiedy lekko ostygną, natnij lekko nożem boki pączków i szprycą z długą końcówką nadziewaj je wybraną konfiturą lub powidłami. Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto ambasador 2034

cukrem 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka Dodatkowo: 1,5 posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt(...)czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa kakaowa: masę budyniową podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki nutelli, zmiksować. Dodać posiekana czekoladę i orzechy, wymieszać. Masa z brzoskwiniami: brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z drugą częścią masy. Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką

Smakołyki Asi
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 148

myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate(...)pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą i obsypujemy podprażonymi orzechami włoskimi! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in

Ostra na Słodko
Ciasto miodowo-marchewkowe z pomarańczą i orzechami włoskimi 123

skórka z 1 pomarańczy 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki cynamonu 60 g orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego LUKIER: 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Kilka kropel olejku pomarańczowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć(...)przestudzenia. Do tego dodać mleko oraz jajka i wymieszać wszystko energicznie ręcznie, najlepiej rózgą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę, cynamon, posiekane orzechy, cukier trzcinowy, sporą szczyptę soli i dokładnie wymieszać rózgą. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy

Calzonella.com
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 195

cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą(...)Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe mole 161

łyżeczki mielonej kolendry 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 świeża papryczka chili  3 szkl bulionu 3 łyżki prażonych ziaren sezamu 5 łyżek mielonych migdałów 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych 1/4 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl rodzynek 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku cienkie plastry parzonego schabu Wykonanie: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę(...)kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość przesmażamy razem ok 5 min. Dolewamy szklankę bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Następnie dodajemy mielone migdały, sezam, orzechy ziemne, cynamon, sól, cukier, rodzynki, kolejną szkl bulionu. Gotujemy kolejne 15 min na małym ogniu. Zestawiamy całość z ognia i odstawiamy przykryte do wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu

Malinowe Pocałunki
Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko 178

Składniki:   2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia ryby oliwa do smażenia (3 łyżki) Ciekawe(...)ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy na dwie części i jedną część układamy w naczyniu do zapiekania, układamy usmażonego jesiotra i przykrywamy pozostałą kapustą. Wszystko

Niezły Młynek
sałatka curry z kurczakiem i pomarańczą 227

razem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę. Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego(...)ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku ponadto: przyprawa curry oliwa Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut

6niebo
andruty z piankami marshmallows 278

tortowe 200 g masła  1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wody 200 g pełnego mleka w proszku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g pianek marshmallows Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko mleko w proszku i kakao. Dokładnie(...)wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Jeden z wafli ułożyć na papierze do pieczenia i podnieść boki papieru (najlepiej zrobić to w jakimś pudełku ze sztywnymi bokami). Kiedy masa wystygnie dodać do niej pianki i wyłożyć na andrut. Przykryć drugim waflem i obciążyć czymś ciężkim na kilka godzin, najlepiej wstawić do lodówki. Kiedy nadzienie stężeje pokroić andrut na kawałki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kora orzechowa 158

Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie  tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru  3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem

Słodka Kraina Wypieków
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą 160

sody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe banany (lub 2 banany i łyżka miodu) 2 jajka łyżeczka cynamonu 2 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady 3 łyżki suszonej żurawiny kilka orzechów pekan do ozdoby Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z masłem i rozgniecionymi bananami. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka(...)dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 147

rodzynki albo suszoną żurawinę)         Z  serkiem waniliowym i gorzką czekoladą     Z cukrem pudrem - w dzieciństwie tak jadłam racuchy:)       Z orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko, aby smaki się połączyły)        Z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym - ulubiona wersja moich

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowe oponki serowe 179

twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części, 3/4 i 1/4. Z większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około

moj przepis na
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 114

masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny

Radość kipiąca uśmiechem.