orzechy - 16941 przepisów (strona:463/1130)

SŁODKA PIRAMIDA:) 390

czubate łyżki mąki ·          2 łyżki bułki tartej ·          15 dag zmielonych orzechów ·          cukier waniliowy ·          1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać(...)jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni. Ciasto czekoladowe ·          4 jajka ·          4 łyżki cukru

Moje Słodkie Piekiełko
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 269

cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy

Di gotuje
Sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem 248

pozostałymi składnikami sałatki. Taką sałatkę często przyrządzam sobie na kolację, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Składniki: 80 gram rukoli 1 duża pomarańcza Pół owocu grantu 100 gram sera feta Garść orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy Roleski Sposób przygotowania: Rukolę , myjemy, osuszamy z nadmiaru wody. Pomarańczę obieramy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, owoce granatu oddzielamy od błonek, ser kroimy w drobną kostkę(...)półmisku układamy ukolę, kawałki pomarańczy, pokrojony ser, orzechy, posypujemy owocem granatu. Sałatkę polewamy sosem miodowo-musztardowym

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka z masą orzechową 175

szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% (płaska) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wnętrze: 3 jabłka (średnie) 1 puszka masy orzechowej ( Helio ) 50g suszonej żurawiny ( Helio ) Dodatkowo: orzechy włoskie ( Helio ) suszona żurawina ( Helio ) Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i wylepić nim boki oraz dno tortownicy. (Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.) Ciasto odstawić do lodówki(...)puszki masy orzechowej. Całość posypać żurawiną i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut w 180 stopniach. (Masa powinna być zapieczona.) Ciasto po ostudzeniu posmarować resztą masą, ozdobić orzechami i pozostałą żurawiną

Di gotuje
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 138

łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g   nadzienie: 2 kg umytych jabłek 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50 g poszatkowanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka(...)kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy. Smażymy ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy (pominęłam), skórkę pomarańczową, mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy paski o szerokości około 1-2cm. Układamy je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę. Blaszkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny jak batoniki 145

jajka 80 g cukru (oryginale 120) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 małe jabłko starte na tarce 120 g startej marchwi 80 ml oleju 50 g orzechów (nie dałam) 50 g rodzynek 30 g wiórków kokosowych   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Do miski wsypać mąkę, proszek, cynamon(...)sól.  Jajka ubić z cukrem, dodać olej i starte jabłko i marchew.  Wymieszać.  Dodać rodzynki, orzechy i wiórki.  Całość przelać do miski z mąką i niedbale wymieszać.  Mieszankę przełożyć do przygotowanej formy na muffinki.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka

Sto kolorów kuchni
Piękny Cygan 253

niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy! Składniki: 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej krem budyniowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 3 łyżki mąki(...)kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu gęstego ponadto 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo do ucieranej masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto

kgwjanczewo
Przebudzenie Barbary 118

selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef(...)konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka

Food Square
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 199

mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej(...)Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia. Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie

Malinowa Kawiarenka
KREM Z KALAFIORA 93

masła 2 ziemniaki 1/2 kg kalafiora 3 łyżki kaszy manny 1/2 litra  bulionu z jarzyn 1/2 litra mleka 50 g sera z niebieską pleśnią/ lazur oliwa np. truflowa orzechy włoskie Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i selera,  dusimy na małym ogniu przez 5 minut(...)gotujemy przez ok. 25  minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucamy ser. Zupę bardzo dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy solą. Podajemy z oliwą np. truflową i siekanymi orzechami włoskimi

KuchcikoweLove
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato", Beata Pawlikowska - recenzja 215

dodatkami i to niekoniecznie sezonowymi. Jasne, znalazł się tutaj jeden z wymarzonych przeze mnie przepisów (na koktajl), ale pozostałe do cna mnie rozczarowały. Kasza gryczana z fasolką i orzechami, pęczak z papryką i sezamem czy ziemniaki z soczewicą, brokułami i orzechami to niekoniecznie to, co kojarzy mi się z lekkością lata. Oczywiście grupą docelową „Szczęśliwych garnków. Kulinarnej książki z przepisami

Życie zamknięte w smaku
Tarta Z MUsem MOCNOczekoladowym 144

Składniki: spód: 1op ciastek maślanych 0,5 kubka orzechów włoskich 0,5 kostki masła  nadzienie: 3 tabliczki dobrej jakości czekolady- 2 mleczne i 1 gorzka 1 kubek śmietanki 36% 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 3 jajka Przygotowanie: przygotowujemy spód: ciastka blendujemy z orzechami, masło roztapiamy, dodajemy do okruszków, mieszamy przekładamy do formy na tartę ustawiamy piekarnik

Luźna Kuchnia
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 613

zawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów,  przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows i  z masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie były orzeszki(...)masy kajmakowej 150 g masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej

talerz przyjemności
Przepis na idealne polewy do wypieków 131

margaryny połączyć z 100 g cukru dodać również 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka i 100 g wiórków kokosowych. Wszystko razem gotować do zgęstnienia masy, mieszając Polewa z orzechami: Podgrzewamy 100 g margaryny z 200 g posiekanych orzechów , 12 łyżek kremówki, 8 łyżek cukru i 2 łyżki kakao, podgrzewany do zgęstnienia mieszając

W Moim Magicznym Domu
Batoniki energetyczne, bez glutenu, bez pieczenia. 154

samochodzie w tak zwanym miedzy czasie, po drodze z box’a lub z siłowni do domu. Można do nich dodać swój ulubiony składnik czy to gorzka czekolada, kakao orzechy, jagody goii czy jakikolwiek inny suszony owoc. Składniki: 1 szklanka daktyli, 1 szklanka migdałów ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki suszonej żurawiny Wszystko wrzucamy do blendera miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie połączą się

PaleoLife