PRZEPIS / RECIPE => CZEKOLADOWE CIASTKA Z ORZECHAMI I JABŁKIEM /przepis własny/ 65 g mąki żytniej grubomielonej 15 g gorzkiego kakao 70 ml mleka migdałowego czekoladowego 1/4 łyżeczki sody szczypta soli himalajskiej łyżka erytrolu 1/4 łyżeczki kamienia winnego (lub sody) średnie jabłko pół łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego łyżeczka masła kakaowego (lub zwykłego) jajko łyżka obranych pistacji pestki dyni(...)dekoracji + jogurt naturalny wymieszany ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej Wszystkie składniki oprócz orzechów i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko pokroić w kostkę, a pistacje posiekać i wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowych foremek. Piec około 20 minut, uważając by się nie przypiekły. Po tym czasie wyjąć
Poranek na słodkoduże jajko ok. pół szklanki mleka roślinnego łyżka cukru z kwiatu kokosa szczypta soli małe jabłko łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka pokruszonych orzechów pekan kilka kawałków suszonego mango łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu) Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem. Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być(...)koniec pokroić jabłko w kostkę i również dodać do ciasta. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe. Smacznego! Orzechy pekan, mango i orkisz znalazłam w najnowszej edycji FitLoveBox' u. Oprócz nich w paczce była również kawa żołędziówka oraz baton warszawski
Poranek na słodkoPLACUSZKI Z PŁATKÓW TEFF /przepis własny/ Składniki: 30 g płatków teff 30 g mąki pszennej graham łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka kakao łyżeczka kremu czekoladowego z orzechów ziemnych Chufella 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko łyżeczka naturalnego słodzidła (u mnie Goviosid - glikozydy stewiolowe) Do podania: maliny, figa, tahini jogurt naturalny wymieszany z olejem Sacha Inchi i stewią w płynie(...)format: 3, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer90774', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false }; Jakich produktów jeszcze próbowałam? Na zdjęciu: masło z orzechów ziemnych, płatki kasztanowe i karmelizowane w cukrze muscovado (!) chipsy kokosowe. Bajka
Poranek na słodkomąki 200 g masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować(...)Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około 8 cm. Po nałożeniu delikatnie rozpłaszczyć
Bullioczekoladowy: 150 g masła 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 4 jajka 3 łyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić(...)mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje
Bulliokażdy roślinożerca zechce przygotować substytut jaja z siemienia lnianego, wegański parmezan, domowe mleko z migdałów czy kokosową bitą śmietanę. Mnie natomiast bardzo zaciekawił przepis na ryż kalafiorowy, sos z orzechów ziemnych i marynowaną cebulę. Z pewnością je wypróbuję. Kolejny punkt programu to METODY, czyli różnego rodzaju sposoby na ulepszenie przepisów i poprawę jakości pracy w kuchni. Znajdziesz tu wskazówki(...)gryczane, bezjajeczne jajka po benedyktyńsku czy dyniowo-owsiany chlebek z czekoladą. Jeszcze więcej propozycji oferują przekąski i dania główne – wszystkie apetyczne i kolorowe. Rozpływam się na myśl o pikantnych orzechach w pomarańczowej marynacie czy czosnkowo-serowych biszkoptach. I wreszcie przechodzimy do tego, co tygryski lubią najbardziej, czyli do słodkości i to w większości zdrowych słodkości. Mamy tu do wyboru takie
Roślinna - blog wegańskiSezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka Składniki: 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści pokrojonych orzechów garść rodzynek Sposób wykonania: Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i wymieszać łyżką
Cukiernia PychotkiRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z pesto z pieczonej papryki Składniki – 4 porcje: Papryka czerwona – 5 sztuk Czosnek – 2 ząbki Orzechy włoskie – ½ szklanki Parmezan – 3 łyżki startego Oliwa z oliwek – ½ szklanki Papryczka peperoncino (lub inna ostra) – 1 sztuka Sól Makaron – 350-400g Wykonanie: Paprykę umyć a następnie delikatnie posmarować oliwą(...)skórka zacznie robić się czarna). Następnie papryki przełożyć do foliowego woreczka i usunąć z nich skórę. Upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych papryki zmiksować razem z czosnkiem, ostrą papryczką, orzechami i parmezanem dodając stopniowo oliwę z oliwek. Gotowe pesto doprawić do smaku solą. Makaron ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z pesto. Podawać z plastrami parmezanu, świeżą bazylią i kaparami
Kuchnia Bon Appetitpieczenia staje się bardzo słodki. Składniki: -> 1 jogurt grecki -> ½ łyżeczki herbaty matcha -> 1 grejpfrut -> 1-2 łyżeczki miodu -> Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa -> Kilka orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 180C. W tym czasie obieramy i kroimy grejpfruta w paski grubości 1-2 cm. Układamy w formie do pieczenia. W małej miseczce ( kieliszku) mieszamy cynamon(...)piekarnika na 20 min (aż cynamon się skarmelizuje). W osobnej miseczce mieszamy jogurt z herbatą matcha, miodem i odrobiną soku z limonki. Przekładamy do miseczki, nakładamy grejpfrut, posypujemy orzechami. Smacznego! Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl oraz wiele innych ciekawych produktów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łatwiej obrać ze skórki. Surówka z buraczków Składniki: 500 g buraków, 5 sztuk 1 duże jabłko 20 g cebuli, 1 łyżka 1 gałązka rozmarynu 30 g rodzynek garść włoskich orzechów sól i pieprz do smaku po 2 łyżki oliwy i winnego octu 1 łyżka miodu Ugotuj buraki w mundurkach. Ostudzone obierz ze skórki. Jabłko obierz ze skórki i wydrąż gniazdka(...)Dodaj rodzynki, drobno pokrojoną cebulę i rozmaryn. Wymieszaj ocet z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp surówkę grubo pokrojonymi orzechami. The post Surówka z buraczków do obiadu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniatopiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH I WARZYWAMI SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z łososia – 200 g * mała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier(...)widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam również marchew … … i orzechy do ciasta marchewkowego. W komplecie znajduje się książka z mnóstwem fantastycznych przepisów – takich, które można przygotować nie tylko w MONSIEUR CUSINE PLUS. Urządzenie dostępne jest w sklepach sieci LIDL
Ostra na Słodkosłodkiej marchwi sprawia, że dodatkowo jest pełen witamin:) POTRZEBUJEMY 6 średniej wielkości marchewek startych na tarce o drobnych oczkach 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych) 400 g mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (lub mniej) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenie 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka roztrzepujemy trzepaczką , dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy łyżką. Formę keksówkę smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą lub mąką i przekładamy masę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce
WYSPA SZCZĘSLIWAwiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wybrać 3 - 4 gruszki i pokroić(...)zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Tuż przed podaniem polać roztopioną (np. w mikrofalówce) gorzką czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami. Udekorować plasterkami kandyzowanych gruszek
zadanie-gotowaniepudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego 3 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 6 startych na średnich oczkach marchewek ½ soku z cytryny ½ szklanki cukru pudru 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą(...)szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników. Miksujemy około 3 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut
ChilliJemyszklanki mąki pszennej 4 duże jajka Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję(...)polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Kolejną warstwę ułożyć z najmniejszych faworków. Następnie cały kopczyk polać jeszcze raz polewą i posypać makiem, wiórkami oraz ozdobić migdałami, rodzynkami i orzechami. Smacznego
Codziennik Kuchenny