orzechy - 16941 przepisów (strona:410/1130)

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, GRUSZKĄ, GRANATEM I SEREM NIEBIESKIM 175

tego owoc granatu. Całość polałam olejem lnianym i skropiłam sokiem z cytryny.  Składniki 4 porcje 1 opakowanie roszponki  2 dojrzałe gruszki 1 owoc granatu 2 łyżki orzechów włoskich  opakowanie serka z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego  sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż do miski. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, owoc granatu(...)przekrój delikatnie na cztery części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Całość dodaj do roszponki. Sałatkę posyp kawałkami sera pleśniowego oraz orzechami.  Skrop sokiem z cytryny i polej olejem lnianym. Sałatkę możesz podać z grzanką

Kukuleczki
SAŁATKA Z RUKOLĄ I SEREM BRIE 228

Składniki: ok. 50g rukoli 1 gruszka ser brie garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę opłukać i osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, usunąć z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.   Ser pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oleju i przypraw zrobić sos.   Rukolę ułożyć na talerzu, posypać gruszką(...)serem i orzechami. Całość polać sosem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Słodkie wegańskie kulki 151

Przepis otrzymałam od koleżanki Japonki (Dzięki Sawako)! Smak, tekstura i szybkość wykonania tego deseru zachwyci Was. To idealne połączenie słodyczy i zdrowia – kakao, oleju kokosowego i mieszanki orzechów. Jeżeli też macie ochotę na zdrową przekąskę to zapraszam do czytania. Do przygotowania wegańskiego przysmaku potrzebujemy: – 1 garść daktyli bez pestek – 1 garść suszonych śliwek – ok 1 łyżki(...)malaksera i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Ponadto można użyć przeróżnych owoców suszonych takich jak: żurawina, morele itp., dodać orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki owsiane błyskawiczne. Na końcu można je również obtoczyć w wiórkach kokosowych. Życzę Wam wszystkiego zdrowego i smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowy tort urodzinowy 149

Tort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję(...)minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych) i drugi blat ciasta posmarować grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (patrz zdjęcia). Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpić jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć na warstwie powideł

Szybko Tanio Smacznie
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 170

się historia Emmy i Dextera nie będę zdradzać, jeśli chcecie się dowiedzieć zachęcam do przeczytania :)    A w trakcie czytania podjadałam muffinki z bakaliami. Smaczne i delikatne, przepełnione orzechami, żurawiną, rodzynkami i migdałami babeczki, które robi się w kilka chwil bez użycia miksera. Później zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka dni, o ile dadzą radę uchować się(...)waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki)   W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce dokładnie wymieszać

Simply Food
Wegański parmezan 190

brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak

Blendman
Mini rogaliki z masą orzechową 183

składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego   przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroiłam na grube plastry. Podsypałam mąką i rozwałkowałam na placki o średnicy(...)piekarnika na około 12 – 15 minut. Zrobiłam trzy rodzaje rogalików. Jedne rogaliki po upieczeniu polukrowałam. Druga blaszka to rogaliki, które przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem, obsypałam drobno posiekanymi orzechami i wstawiłam do piekarnika na około 12 – 15 minut. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę do wystudzenia. Następne rogaliki przed upieczeniem posmarowałam jajkiem, wyłożyłam na kratkę a po wystudzeniu obsypałam cukrem pudrem

Kuchnia u Krysi
Podudzia pieczone w miodzie 159

Kurczak zawsze się sprawdza  Składniki 6 szt podudzi kurczaka 2 łyżki miodu 4 łyżki masła klarowanego sól 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki tymianku     Przygotowanie   Miód i dwie łyżki masła podgrzałem w rondelku, aż się dokładnie połączyły ( nie gotujemy ). Umyte podudzia natarłem solą. Naczynie do zapiekania wysmarowałem pozostałym masłem, włożyłem mięso. Piekłem 50 minut(...)temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas odwracałem podudzia. Polałem je miodem wymieszanym z masłem, posypałem orzechami i tymiankiem. Piekłem jeszcze 10 minut

R'n'G Kitchen
Przekąskowe pestki dyni i "Matylda" 230

Jesień to zdecydowanie czas orzechów, dyni i warzyw. Od kilku lat zmagam się z alergią na orzechy, które były dawniej moją ulubioną przegryzką w jesienne wieczory. Przy okazji pieczenia dyni zawsze prażę w piekarniku jej pestki i zjadam w całości w łupinach. Ale ostatnio postanowiłam podkręcić ich smak, jak to zazwyczaj robimy w przypadku popcornu. Wyszła chrupka i pikantna przegryzka

Weekendy w domu i ogrodzie
BANANOWE BABECZKI MAKARONOWE Z MUSEM DYNIOWYM + ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z DYNIĄ 178

dynia hakaido – ok. 200 g * sok pomarańczowy – 0,5 szkl * cukier puder – 3 łyżki + do posypania * duży, miękki banan – 1 szt * kandyzowana skórka pomarańczowa + orzechy włoskie – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron wstążki Lubella gotujemy al dente odcedzamy, studzimy. Banana kroimy w cieniutkie plasterki. Dynię zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy 3 czubate łyżki cukru pudru(...)wolnym ogniu gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę. Do foremki na muffinki wysmarowanej delikatnie masłem wkładamy kilka wstążek makaronu, plasterki banana, mus dyniowy i podprażone, posiekane orzechy – czynność powtarzamy do wypełnienia foremek. Całość posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i zapiekamy ok. 15-18 minut. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego! PS. Zamiast babeczek możecie zrobić również zapiekankę

Ostra na Słodko
Przekąska na Halloween - kotleciki mumie 257

Straaaasznie dobra przekąska na Halloween! Kotlety mielone zawinięte w boczku :) Składniki:  ( na 24 szt. o średnicy orzecha wloskiego ) 300 g mięsa drobiowego mielonego jajko kilka gałązek natki pietruszki średnia cebula 5 łyżek bułki tartej pieprz do smaku ok 12 czarnych oliwek ok 8 plasterków wędzonego boczku keczup wykałaczki Wykonanie: 1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju(...)cebulę i bułkę tartą. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą, zwartą masę. Schłodzić 15 min w lodówce. 3. Piekarnik rozgrzać do 200°C. 4. Uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 5. Oliwki pokroić w plasterki. 6. Każdy plaster boczku podzielić na trzy podłużne części. 7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien

Atlas Smaków
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 224

gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler naciowy kroimy w drobne piórka. Obieramy i kroimy świeżą gruszkę w cząstki. Orzechy włoskie krótko prażymy na patelni lub w piekarniku

karmelowy
Ciasto "Wiewiórka" 201

popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Składniki (26x20):  4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 5 jabłek Sposób przygotowania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy

Pobite gary Barbary
Domowe zdrowe Oreo 167

Ciężko było mi powstrzymać się, aby nie dodać RAW w tytule – i choć ciasteczka składają się głównie z orzechów i świeżych daktyli, to jednak zawierają zwykłe kakao oraz olej kokosowy. Można więc powiedzieć, że jest to wersja prawie surowa. I choć zamiar był taki, aby ciasteczka przypominały popularny odpowiednik, to jednak nie oczekuj, że smak będzie taki sam – bo będzie(...)dwie sztuki na głowę w zupełności wystarczą, w przeciwieństwie oryginału.  Składniki na około 12 ciasteczek: 200g świeżych wypestkowanych daktyli 70g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 100g orzechów włoskich 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 90g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 2 łyżki roślinnego mleka  2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku

Roślinna - blog wegański
Obiad na szybko, czyli pieczarki z ciastem francuskim 200

Biedrze i Lidlu jest wegańskie) 400-500 g pieczarek 2 duże cebule łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki świeżego olej do smażenia (3 łyżki) garść orzechów (według mnie do grzybów najlepiej sprawdzają się laskowe) świeży rozmaryn sól truflowa lub borowikowa oliwa do skropienia całości Przygotowanie: ciasto pokrój na 3 cm kawałki, ja zawinęłam ciasto w rulon(...)stopniowo dodawaj je do cebuli. Dopraw do smaku, i smaż na małym ogniu wszystko razem kilka minut, dosłownie tyle czasu ile piecze się ciasto. Wymieszaj wszystko razem, posyp posiekanymi orzechami, skrop oliwą truflową jeżeli masz i się delektuj. Smacznego! Artykuł Obiad na szybko, czyli pieczarki z ciastem francuskim pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf