orzechy - 16941 przepisów (strona:387/1130)

DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI JABŁKAMI RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 308

Puszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych  i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag  świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek  10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych 1 lub 2 ( w zależności od tego czy owoce są bardzo słodkie) łyżki brązowego lub białego cukru sok z połowy cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu Lukier ( dla lubiących

potrawyregionalne
Domowe babeczki czekoladowe z masłem orzechowym 380

Składniki: 900 g czekolady mlecznej, dobrej jakości; 450 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów);  1 i 1/2 szklanki cukru pudru; 4 - 6 łyżek rozpuszczonego masła. Dodatkowo: Forma do mini muffinek; Papilotki do mini muffinek.  Szklanka = 1 cup = 240 ml   Sposób przygotowania: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej tj. kostki czekolady włożyć do szklanej/metalowej(...)podanych składników wychodzi około 55 babeczek czekoladowych. Z założenia nadzienie w tych babeczkach powinno być gładkie, stąd użyte kremowe masło orzechowe. Można jednak także użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów. Czekolada użyta do przygotowania babeczek powinna być wysokiej jakości, a masła nie należy zastępować margaryną. Czekoladki należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Gluten - o co tu chodzi? 167

ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata  soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika z tego, że produkty, które kupujemy w sklepie mogą zawierać śladowe ilości glutenu lub nawet całkiem sporą jego ilość, osoby które muszą się glutenu(...)aspekt zdrowotny, w mojej rodzince pojawił się problem z trawieniem i ciężkością w żołądku, zobaczymy co dalej z tego wyniknie. Eliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z orzechów czy z ryżu możemy zrobić mąkę. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamiętam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quinoa bowl z dressingiem z marakui 228

trzeba dorzucić stek ;)).  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 fioletowa marchew garść poszatkowanej czerwonej kapusty pół smaczliwki garść grzybów nameko 2 łyżki orzechów arachidowych parę łodyżek rukwi wodnej (można zastąpić roszponką) 1 łyżeczka klarowanego masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej marakui świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie:  Ugotowaną(...)kapustę, pokrojoną w grube plastry smaczliwkę i łuskwiaki nameko podduszone wcześniej z odrobiną klarowanego masła (można z niego zrezygnować, zastąpić oliwą z oliwek, albo tylko obgotować grzyby). Posypujemy wszystko orzechami i ozdabiamy rukwią wodną. Podajemy z sosem zrobionym z oliwy, soku z marakui, pieprzu i odrobiny soli. To wszystko

Quinoa Raz!
Zdrowe zakupy spożywcze #1 :) 203

jakiś czas temu. Sprawdził się idealnie do wszelkich słodkich dań, wypieków, śniadań czy domowej granoli. Pyszny smak, poręczna i praktyczna buteleczka - po prostu super!  Morele suszone / Plastry kokosowe / Orzechy nerkowca  / Słonecznik Jak morele to tylko te niesiarkowane, przede wszystkim zdrowsze i co istotne smaczniejsze. Ulubione plastry kokosowe - mega chrupiące, intensywnie kokosowe, znikają migiem. Orzechy nerkowca i słonecznik

Zdrowie na języku :P
Galaretka fofii na spodzie z Lusette 134

Galaretka toffi: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny   Spód: 2 wafelki czekoladowe Lusette 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek likieru ajerkoniak 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 80 g masła   http://lusette.pl/           Przygotowujemy galaretkę: Cukier wsypujemy na teflonową patelnie i mocno podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się i uzyskania złocistego koloru(...)żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną galaretkę wlać do dwóch półkulistych pucharków. Wstawić do lodówki na czas stężenia.   Przygotować spód deseru: Wafelki pokroić nożem na drobno, dodać orzechy, bardzo miękkie masło, cukier puder, likier, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.   Na stężałe galaretki toffi wykładamy masę z wafelków, delikatnie dociskając i wyrównując powierzchnie. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej

Jadło i czytadło
Roladki z wafelkiem czekoladowym 179

łyżki cukier - 3/4 szkl mąka pszenna - 3 szkl i 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta Nadzienie: marmolada różana Dodatkowo: białko jaj - 1 szt krokant z orzechów do posypania Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka czekoladowego i dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wyrobić, włożyć ciasto do foliowej torebki(...)rozwałkowanym cieście rozsmarować gęstą marmoladę, zwinąć w roladę. Pokroić ciasto po skosie na roladki. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem i posypać krokantem z orzechów. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stop. Przez około 15-20 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Pesto z brokuła 193

oryginalne, zdrowe i aromatyczne danie. Składniki na 2 porcje: ok. 120 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 brokuła  1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 8 łyżek oliwy 10 szt. orzechów nerkowca (możesz zastąpić prażonym słonecznikiem) sól, pieprz (kolorowy) 1 łyżeczka cukru 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki startego parmezanu Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki soli - wrzuć pierś(...)podziel na różyczki, umyj na sitku pod bieżącą wodą i wrzuć na wrzątek - gotuj ok. 6 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Do blendera wrzuć brokuły, orzechy i wlej oliwę - blenduj do uzyskania gładkiej masy. Makaron ugotuj al`dente wg przepisu na opakowaniu - odcedź i przykryj (pokrywką) aby nie wystygł. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelnię

Alutka-Gotuje
SAŁATKA Z BURAKIEM I GRUSZKĄ 158

starzenia się - zapobiegają wadom rozwojowym płodu ze względu na zawartość kwasu foliowego SKŁADNIKI : Burak ugotowany - 1 szt. Gruszka - 1/2 szt.  Ogórek zielony - 1/2 szt. Kilka listków świeżej bazylii Orzechy włoskie - 1 łyżka SOS: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Buraka , gruszkę i ogórka kroimy w plasterki , posypujemy(...)orzechami włoskimi , listkami świeżej bazylii . W miseczce mieszamy wszystkie składniki  sosu , doprawiamy solą i pieprzem :D SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
CIASTO MARCHEWKOWE (Bez glutenu, wegańskie) 179

czas start ! SKŁADNIKI :  marchew 500 g  mąka z ciecierzycy 1 szkl.  olej kokosowy - 20 ml  mleko sojowe- 1/2 szkl.  wiórki kokosowe 1/4 szkl.  orzechy włoskie 15 g  Żurawina lub rodzynki 2 łyżki  cynamon-  1 łyżeczka  Szczypta soli  proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki  soda oczyszczona 1/2 łyżeczki(...)pomarańczy PRZYGOTOWANIE : Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy wiórki kokosowe ( można je lekko uprażyć na suchej patelni dla lepszego smaku ), posiekane orzechy włoskie , sok z połówki pomarańczy , olej kokosowy, żurawinę/rodzynki  Do miski przesiewamy : mąkę z ciecierzycy , proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Wszystko mieszamy i łączymy suche składniki z mokrymi . Ponownie mieszamy

Marcepanowa kuchnia
Proste ciasto bananowe 159

mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu porządna szczypta mielonych goździków 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki dowolnych orzechów cukier puder do posypania Wykonanie: W misce blendujemy banany, jajko, cukier i masło. Następnie dodajemy przesianą z sodą i przyprawami mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy lekko przesiekane orzechy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona jaglanka z owocami 181

osób: 2 woreczki kaszy jaglanej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki jagód leśnych (mrożonych) 1 szklanka malin 1 banan 1 jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki pestek słonecznika ½ szklanki płatków migdałów ½ suszonej żurawiny 2 łyżki 100 % dżemu z dzikiej róży Łowicz ½l mleka 3 jajka Ewentualnie mleczko kokosowe Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania(...)Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i żurawiną. Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli

Kuchnia w czekoladzie
Ryż z mango w mleczku kokosowym 151

kulinarną podróż w tropiki ! Składniki: -50g ryżu (oryginalnie kleistego, ja użyłam średnioziarnistego) -połówka bardzo dojrzałego mango -ok. 200 ml mleczka kokosowego -szczypta cynamonu -słodzik  -garść rodzynek -prażone orzechy do posypania Wykonanie: Ryż początkowo gotujemy na wodzie. W połowie podanego na opakowaniu czasu gotowania odlewamy jej nadmiar i zalewamy go mleczkiem kokosowym. Gotujemy pod przykryciem, aż zgęstnieje i stanie(...)widelcem. Do ryżu dodajemy słodzik, szczyptę cynamonu i garść rodzynek. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Na górę kładziemy mango i obsypujemy dodatkami. Gotowe, smakujcie tropiki!  Porcja, bez orzechów, zawiera 450 kcal Smacznego

Gawron w rosole
Chia pudding z musli i musem kiwi 225

Świetny przepis na śniadanie lub deser - szczególnie dla dbających o linie! Prażone płatki, orzechy, naturalny jogurt z nasionami chia, delikatny, kwaskowy mus z kiwi i nutka słodyczy, którą nadaje syrop klonowy - mówię Wam - pychotka! Koniecznie spróbujecie :)  I pamiętajcie, że chia (hiszpańska szałwia) to samo dobro - świetne źródło białka, błonnika, kwasów omega 3 (dla walczących ze "złym" cholesterolem np.), wapnia(...)fosforu. Bardzo bogate w przeciwutleniacze i witaminy! SKŁADNIKI (2 porcje, 1 porcja - 260 kcal) 200 g jogurtu naturalnego 0% tł. 5 łyżeczek nasion chia 4 łyżki musli z orzechami 1 łyżka syropu klonowego  2 sztuki kiwi PRZYGOTOWANIE Chia mieszamy z jogurtem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby napęczniały - może być na noc. Musli prażymy na suchej patelni

Moje Kuchenne Rewelacje
Niemiecki chleb żytni razowy 227

30oC) 580 g mąka żytnia typ 2000 330-375 g woda (dałem 430 g) 7,5 g sól 50 g melasa 12,5 g drożdże prasowane 100 g orzechy lub słonecznik W 330 g wody rozpuścić sól, melasę i drożdże. Dodać cały zaczyn i wymieszać. Następnie dodać całą mąkę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania dodawać po trochu wodę(...)ciasto było dosyć miękkie (ja dodałem jeszcze 100 g, w sumie 430 g do ciasta). Na końcu dodajemy orzechy lub słonecznik i wrabiamy w ciasto.  Zostawiamy w cieple do fermentacji na 45 minut. Po wstępnym rozroście ciasto przekładamy na obsypany mąką blat, formujemy w podłużny bochen i przekładamy do natłuszczonej foremki. Wierzch ciasta posypujemy obficie mąką i zostawiamy

Przepisy na domowy ser i chleb