orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:34/257)

Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - wersja dla mamy 137

brązowego cukru 75 g cukru pudru 1 duży banan 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 4 łyżki mleka szczypta soli 2 garści orzechów włoskich 2 łyżki wody różanej 20-25 g płatków migdałowych Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - jak zrobić? Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, przestudzić. Suche składniki(...)przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce 2 godziny.  Piekarnik rozgrzej do 200'C. Ze schłodzonej masy odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i spłaszczaj ręką, by nabrały kształtu ciasteczka. Wierzch każdego ciasteczka posyp płatkami migdałów lub udekoruj wg uznania. Nikodemki czekoladowo

Moje Qulinaria
Mazurek orzechowy 225

Składniki: 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 12,5 dag masła  szklanka mąki krupczatki szklanka cukru pudru 3 żółtka Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam miękkie masło Do utartej masy dodawałam mąkę i na końcu orzechy, cały czas ucierałam Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach  22x19 cm  Piekłam przez(...)nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać

Proste Potrawy
LENIWY PORANEK #1: PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI (VEGAN) 221

Wykorzystując zdrowe produkty, lokalne i regionalne, świeże warzywa i owoce, postaram się stworzyć porządną bazę smacznych propozycji, idealnych na początek dnia. PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI NA MLEKU ROŚLINNYM /własny;/ dla 1 osoby 1 szklanka mleka roślinnego  ( migdałowe lub orzechowe ) 1 szklanka płatków ryżowych 1 łyżeczka ksylitolu 2 świeże morele 1/3 szklanki posiekanych i uprażonych orzechów(...)włoskich kilka kropel ekstraktu waniliowego  szczypta soli Morele myję. 1,5 sztuki kroję w kostkę, pozostałą połówkę w plasterki/cienkie cząstki. Płatki zalewam mlekiem, dodaję ksylitol, sól i ekstrakt waniliowy. Doprowadzam do wrzenia, wrzucam morele oraz 3/4 orzechów i gotuję 2 minuty. Pozostawiam na 2 minuty, aby płatki wchłonęły płyn. Podaję, przybierając cząstkami moreli i pozostałymi orzechami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Surówka z kapustą, żurawiną i winogronami 189

Zdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu

Moja Galeria Smaku
Króliczy przysmak Karoliny ----Coniglio delicatezza Carolina 124

Składniki: •          4 marchewki •          ¼ szklanki orzechów włoskich •          ¼ szklanki rodzynków •          ¼ szklanki daktyli •          Masło(...)klarowane •          Cukier brązowy •          Płatki migdałowe Sposób przygotowania: Surową, drobno startą marchew, orzechy włoskie, rodzynki i daktyle prażymy na patelni na maśle klarowanym przez pół godziny Następnie odkrywamy i prażymy do odparowania soku Dodajemy brązowy cukier Po wystygnięciu lepimy kulki i obtaczamy

w mojej kuchni
Krówka bez pieczenia 1438

rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników. Polewa:  100g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym ,  2 łyżki masła,  2 łyżki mleka,  ok. 100g orzechów włoskich. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowywać w lodówce.   Źródło:  Smakołyki Bereniki

Z miłości do słodkości
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 208

Składniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników

Emcia Pichci
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 194

pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum 50-60% kakao) 50 g suszonych żurawin 25 g orzechów włoskich polewa czekoladowa: 25 ml śmietanki kremówki 30% (u mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania:  posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia(...)pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony łosoś z brzoskwiniami 193

pietruszki. Całość wieńczą chrupiące orzechy włoskie...  Składniki: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 4 plastry sera, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Przygotowanie Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem(...)łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min

Z miłości do słodkości
Orzechówka "Marcinek" 156

Nalewka z zielonych orzechów włoskich to bardziej lekarstwo niż trunek. Doskonale pomaga w niestrawnościach i nieżytach przewodu pokarmowego a także biegunkach.Polecana jest w profilaktyce cukrzycy i łagodnych jej postaciach. Dlatego warto wypić jej niewielki kieliszek zwłaszcza po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. A dlaczego "Marcinek" ? To długa historia, a jej bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów(...)włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie:  Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy je w słoju razem z pozostałymi składnikami i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy

Smaki Ewy
Francuskie tosty z serem i orzechami 155

się dobry dzień! Miłej, smacznej i słonecznej niedzieli. Zapraszam an Francuskie tosty z białym serem i orzechami włoskimi." Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 100 g białego sera 12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiem połamane orzechy włoskie ew. ulubiony dżem / miód Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy(...)mieszamy. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki. Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy do foremki. Wszystko zalewamy pozostałym jajkiem i posypujemy połamanymi orzechami.  Pieczemy 15 minut do zarumienienia się wierzchu. Podajemy ciepłe z dżemem i szklanką ciepłego mleka. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto marchwiowo - orzechowe 176

pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów

Apetyczna babeczka
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2878

blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy(...)całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 250

wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st. Nadzienie:   puszka masy orzechowej (użyłam Helio ),  100g gorzkiej czekolady,  garść orzechów włoskich ,  3 białka,  1/2 szklanki cukru,  szklanka płatków owsianych. Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 161

chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci.  Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu.  Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła.  150 gram bezglutenowych płatów owsianych po 80 gram mielonego i ziaren siemienia lnianego garść orzechów włoskich posiekanych 50 gram babki płesznik łyżka miodu 2 szklanki

AZgotuj!