orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:22/257)

CHŁODNIK OGÓRKOWY 185

mnie swym smakiem, że przygotowałam go od razu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem fety, orzechów włoskich, można także z ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował(...)czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta lub - rozdrobnione orzechy włoskie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt

Smaczne Zdrowe
Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką 180

deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji   Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować(...)gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao. Na dno pucharków włożyć garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek. Przykryć kremem czekoladowym. Udekorować orzechem włoskim i listkiem mięty. The post Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Seromakowiec 419

dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko(...)szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru

Oryginalny smak
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 124

polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych(...)kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej

karmelowy
Krem czekoladowy z soczewicy! Bez cukru! Można się objadać;) 256

miodu łyżka kokosu łyżka orzechów włoskich przyprawy: kurkuma, sok z cytryny, imbir Ugotowaną soczewicę (sł) przełożyłam do miski i dodawałam kolejno: daktyle, miód i kokos (sł), szczyptę imbiru (o), łyżkę zimnej wody (sn), kilka kropli soku z cytryny (k), kakao i szczyptę kurkumy (g) i po zmiksowaniu całości dodałam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie (g). Wyszła mi z tego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 325

temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi

CoolinarniePL
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples 178

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na weekendowe śniadanie na słodko. Puszysty omlet z jabłkami w karmelu i orzechami włoskimi, przepyszny! Spotkałam się też z nazwą omlet po cesarsku i nic dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom. Scroll down for recipe in English Omlet z jabłkami w karmelu (4 porcje) Składniki(...)rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami 200 g mąki 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 50 g orzechów włoskich opcjonalnie cukier puder do podania Przygotowanie: W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy. Dodaj mąkę i mleko

karmelowy
KUSKUS ZE SZPARAGAMI 198

kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy czy na piknik z rodziną, nie trzeba go podgrzewać. Podany zaś(...)porcje): 1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie) 3/4 pęczka szparagów 1 litr wody 5 dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) 1,5 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą

Słodko-Słony Świat Ilony
Miodownik / Grysikowiec 226

wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich.  Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta. Polecam. Miodownik / Grysikowiec -Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (125 g) 2/3 szklanki(...)mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 12 łyżeczek grysiku (kaszki manny) 150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g) masa kajmakowa (ok. 200 g) ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części.  Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 195

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masa serowa: 375 g twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy

Słodka Strona
Wielowarstwowy tort korzenny 1146

sody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej 1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120g powideł śliwkowych orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać na przemian mąkę(...)masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta - gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce - ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi Wykonanie tortu korzennego wymaga sporo czasu, jednak finalnie prezentuje się on pięknie, a smak jest wyborny i warto pokusić się o jego przyrządzenie. Dużym plusem jest fakt, że przygotowania

Smakołyki Bereniki
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 314

czasu, aby się przekonać do jej smaku. Wierzcie mi, że po 30. roku życia nagle zaczęła mi smakować rukola, czarne oliwki i kawa. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 duże pieczarki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 duże garście świeżej rukoli 3 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta czerwonej papryki(...)proszku 2 łyżeczki obranych orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.  Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 203

zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż

karmelowy
Makiełki 202

zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli 80 g fig 80 g suszonych śliwek 60 g suszonych moreli 70 g rodzynek 4 łyżki miodu cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku(...)ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy.  Na końcu wszystko łączymy z makiem. W tym samym czasie w osolonej

Słodka Strona
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad 230

Dziś przedstawiam doskonałą sałatkę z pieczonym kurczakiem w świątecznym wydaniu, bo z żurawiną, papryką, orzechami włoskimi i słodką chrupiącą kukurydzą Bonduelle . Lubię w sałatkach słodkie i chrupiące elementy a kukurydza ta świetnie się tutaj sprawdziła, gdyż jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru i bez GMO Można ją jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam! Scroll(...)recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej z zalewy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymieszaj

karmelowy
Miodownik z kremem mascarpone 371

mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich   Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki(...)przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.    Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.     Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania

sama złodycz