Kokosanki 307sobą wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodać masę z wiórek. Za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki piec około 15 minut w 180ºC (powinny się lekko zarumienić). Kokosanki zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu
Ugotować
32 rozgrzewające dania na jesień 1806pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem
Moja smaczna kuchnia
Owsiane kuleczki z masłem orzechowym 158miodu (u mnie gryczany) Przygotowanie: Wiórki i płatki połączyć w misce, dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać dokładnie i cierpliwie łyżką do powstania jednolitej masy. Toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Gotowe wstawić do lodówki do stwardnienia
Cakes By Kejt
Ciastka,którymi udobruchasz współlokatorów 187cukrem i jajkiem. 2. Dodać przesianą mąkę,sodę i sól. 3. Zmiksować lub wymieszać ręcznie 4. Dodać czekoladę i szklankę bakalii. Wymieszać. 5. Formować w kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać. 6. Układać na sylikonowej macie/papierze do pieczenia 7. Piec około 15 minut kontrolując stopień zarumienienia. UWAGA. są przypalogenne. Najlepiej je piec z nosem przyklejonym do szybki piekarnika w ostatnich
Fiolka w kuchni
Krakowskie klopsy w sosie serowym 178brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzacie. Czosnek siekacie drobno, wrzucacie na sporą
GRUBY WAŁEK
Ciastka kukurydziane 191mniejsze kawałki. Jajka utrzeć z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać. Wlać przestudzone masło, wymieszać. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane, orzechy oraz kokos, wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać. Na dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut
magiczna kuchnia Kasi
Ciasteczka marcepanowe 162zwartą i jednolitą masę. Masę do ciasteczek zawinąć w folię i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (masa powinna się lekko schłodzić). Następnie formować małe kulki – wielkości orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczyć, odbić wzorek (np. za pomocą tłuczka) i umieścić w formie do pieczenia. Piec około 15-17 minut w 190°C (ciasteczka powinny nabrać złotego koloru
Ugotować
MA'AMOUL CIASTECZKA Z PISTACJAMI 277pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem. Przepis na maamoul z orzechami włoskimi. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam
Przepisy Aleksandry
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 620pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru
Mała Cukierenka
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki - przepis 254pół łyżeczki kurkumy i papryki. Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia składników. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Z gotowej masy mięsnej odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników otrzymamy ok 35 kulek. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Kulki smażymy na rozgrzanym oleju, kilka razy przekręcamy delikatnie aby nie straciły kształtu. Kulki mięsne
Pyza i Surówka
Sałata z gruszką i serem pleśniowym 206sałatka zawsze kojarzy mi się z okresem wrześniowo-październikowym. Może dlatego, że o tej porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka pieczarki 352Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego
Malinowe Pocałunki
CZEKOLADOWE CO-NIECO 206utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.10-15 minut na termoobiegu. Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy
Smaczne Zdrowe
ciasto bananowe 204składniki: 240 g mąki 120 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 20 g orzechów włoskich 190 g bananów, obranych 110 g masła 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy i przesiewamy do miseczki. Banany rozgniatamy przy pomocy widelca na puree
Domowy Smak Jedzenia
Mleczna kanapka 320zdjęciu poniżej. Wiórki kokosowe, pokruszone rurki waflowe i migdały w płatkach, albowiem innych orzechów nie miała na składzie. Mimo, to gdzieś się one schowały. : ) Znakomicie sprawdzają się orzechy włoskie, które zawierają znaczne ilości witamin (wit. E oraz z grupy B) i stanowią dobre źródło węglowodanów. Nie zapominajmy również o solach mineralnych (potas, fosfor i magnez). Teraz przekładamy pierwszy blat
Karczma Honorietty