orzechowy - 3000 przepisów (strona:153/200)

Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser 125

łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2  łyżki  miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka  pełnoziarnistych herbatników 4  pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki ,  pokroić  w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć  sok z cytryny, polać nim  jabłka. -Dodać

Zakamarki mojej kuchni
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 222

Grana Padano 1/4  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki

W kuchni Karmel-itki
Żytnie placuszki cynamonowe z jogurtem, jabłkiem i żurawiną 163

mąki pszennej? Zawiera mniejszą ilość glutenu, którego działanie jest znacznie osłabione.  Żytnie placuszki mają przyjemną strukturę, są miękkie i treściwe, bardzo łatwo się smażą i mają delikatny orzechowy posmak, który wspaniale komponuje się z wyrazistym cynamonem. Do podania wybrałam, pasujący do wszystkiego jogurt naturalny oraz suszoną żurawinę. Całość jest naprawdę pyszna :) Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków

Chocolate Muffin Blog
Omlet 141

podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania.  SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju arganowego 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka masła orzechowego (min 90 % orzechów) 2 czubate łyżki otrąb orkiszowych dodatki: orzechy i suszone śliwki Składniki wymieszać i przelać do misy multicookera. ustawić program CAKE i czas 30 minut

ClauditteMissCooking
PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE 1293

organizmu. Do skropienia piersi do pieczenia użyłam oleju arachidowego  OL'VITA .  Otrzymywany jest z orzechów arachidowych. W postaci tłoczonej na zimno jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 207

przeciwzapalne, przeciwwirusowe i immunostymulujące, a do tego posiada przeciwutleniacze, dzieki czemu chroni przed powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą

Zawsze głodna!
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 135

Czarny ryż jest kleistą odmianą tego zboża, o charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów, czyli barwników w tym właśnie kolorze, które są skutecznymi przeciwutleniaczami. Czarny ryż jest bogaty w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia człowieka aminokwasy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń i magnez. Zawartość cukru i sodu

W SMAK
Domowy winegret nie tylko do sałatek 173

Kryształki soli i cukru rozpuszczają się tylko w płynie. Olej wlewamy cienkim strumieniem, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli chcemy podkręcić smak ocet możemy wymieszać z aromatyzowanymi olejami jak olej orzechowy, sezamowy. Do sosu winegret można dodać zioła wedle własnego uznania ja w tym przypadku dodałam świeży szczypiorek i świeżą natkę pietruszki. Sałatę polewamy naszym winegretem krótko przed podaniem. Dobrze zamknięty

Basia w kuchni
Dlaczego akurat płatki owsiane? 168

Tutaj mamy szerokie pole do popisu i właściwie możemy dodać do nich co tylko zechcemy. Ja proponuje następujące kombinacje: klasycznie - płatki owsiane + mleko/jogurt/woda. bakalie, miód, świeże owoce, pestki, masło orzechowe, dżem niedosłodzony, w formie jajecznicy – 3 jajka ubijamy w misce, dodajemy pół szklanki płatków a następnie smażymy aż jajka się zetną, w formie napoju (1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych

Powiedz dietom nie
BĘDZIE WAM CIEKŁA STRUŻKAMI Z KĄCIKÓW UST! NALEWKA Z OWOCÓW. NIEJEDNA! 344

innego gdzie indziej. Przygotowujemy się już jednak do tego, co będzie za kilka miesięcy. A będzie pięknie! Zrobiliśmy właśnie nalewkę wiśniowo-waniliową, morelowo-cynamonową, śliwkową, porzeczkową i orzechową. Wyobrażacie sobie te długie upojne wieczory? My tak…   składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu 1 kg śliwek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu

GRUBY WAŁEK
Murzynek 292

Krótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów.  Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić.  Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja z  blogu

NA MOIM TALERZU
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 189

ryżu, a masło na koniec, dla dodania potrawie charakterystycznej kremowej struktury. Dodatek masła Włosi nazywają mantecatura i traktują jako kluczowy składnik, podobnie jak użycie parmezanu. Parmezan ma  orzechowy zapach i wyrazisty, pikantny smak. Idealnie rozpuszcza się w gorącym risotto nadając mu charakterystyczną kremową konsystencję. Jedynym wyjątkiem jest risotto z owocami morza, do którego ponoć żaden Włoch nie doda nigdy

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 210

cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych.  Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze bardzo inspirująco. Wróciłam z głową pełną pomysłów, które teraz z chęcią wykorzystuję

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 207

zawsze odbiera mi mowę.  Dziś, pisząc ten post kilka dni po smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 164

pasternaku, polecam także ten tort , który pokazywałam niemal przed rokiem - klik.   CREME BRULEE Z PASTERNAKU /składniki na 4 porcje; przepis własny/  Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym zagrożeniem są kawałki pieczonego pasternaku, które smakują niebiańsko, biją na głowę frytki i po spróbowaniu

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania