tego, w jakiej formie będziecie się nimi zajadać. Zaraz po upieczeniu są mięciutkie jak typowe placuszki, lecz jeśli je wystudzicie ich konsystencja stanie się typowo "ciasteczkowa". Są pysznie orzechowe, słodkie i delikatne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, ale również jako przekąska między posiłkami. Za ich pysznie orzechowy smak odpowiada masło orzechowe , które stanowiło część paczki od firmy Myprotein(...)7kcal w tym 11,5g białka , 14,1g tłuszczu , 32,5g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować
peanutbuttermonsterktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża. Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt... Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :) A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje... Orzechowe muffinki Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko(...)1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki
Lawendowe NieboKLIK), na słono (KLIK) aż po muffiny (KLIK). I tak docieramy do punktu wyjścia: Ale co zrobić, gdy to wszystko już mi się przejadło? Batoniki owsiane!Płatki owsiane, masło orzechowe, suszone owoce, czyli istna bomba energetyczna. Bogactwo zdrowych tłuszczy, węglowodanów i naturalnych cukrów- taki skład to idealne "paliwo" dla organizmu wyrwanego z błogiego snu, które szybko postawi na nogi. Poza(...)wymówki?Z podanej ilości składników otrzymacie 12 batonów. Jeden to 196kcal w tym 6,3g białka, 10,1g tłuszczu, 20,8g węglowodanów oraz 2,5g błonnika.SKŁADNIKI:200g masła orzechowego bez soli i cukru Primavika (do kupienia tutaj)200g płatków owsianych górskich25g miodu50g rodzynek25g żurawiny suszonej100ml mleka zwykłego lub roślinnegocynamonPRZYGOTOWANIE:Masło orzechowe wymieszać z miodemDodać płatki owsiane, suszone owoce
peanutbuttermonsterblacie leżał ten samotny banan. Jeden, jedyny. Jakiś taki smutny. Obok niego stało masło orzechowe, kupione z zamiarem przyrządzenia muffinek, już kilka dobrych tygodni temu. Wyjedzone z góry łyżeczką. Wyglądające równie samotnie i smutnie. W nagłym przypływie uczuć swatki, postanowiłam je połączyć i w mojej kuchni zapanowała radość! Z tej miłości urodziły się Mini Przyjemniaczki, na początku dumnie prężąc(...)ostatni, bardzo ambitny zresztą projekt dwu składnikowych ciasteczek okazał się...hmm... skamieniały. Ale jak na ambitną kucharę z wielkimi aspiracjami przystało - jeszcze do niego wrócę! Bananowe muffinki z masłem orzechowym mnie nie zawiodły. Nie są może wielkich i dumnych rozmiarów, ale, hej, kto powiedział, że większe jest ZAWSZE lepsze? Ja wychodzę z założenia, jako że mam 162cm wzrostu (wstydź
Gotowanie to kochanieNoodle z sezamem i masłem orzechowym...Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.Z dużą ilością ziaren sezamu.Pychota! Składniki:125 g makaronu chow mein;5 łyżek ziaren sezamu;5 łyżek sosu sojowego, jasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku(...)kolor na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki lub pojemnika od blendera wrzucić 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu, dodać sos sojowy, masło orzechowe, ocet winny, cukier, imbir, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion
Gospodyni MiejskaPychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową.Zbliża się niedziela i wiadomo trzeba coś upiec , ostatnio był sernik to dzisiaj postanowiłam zrobić ciasto orzechowe z kremem kawowym , powiem wam że wyszło pyszne :) ani za słodkie ani za mdłe .Jeśli macie ochotę na takie ciacho to serdecznie zapraszam :) Składniki na ciasto orzechowe :4 jajka5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów(...)ciasta:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .Przełożyć ciasto.Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około
Sama słodycz i szczypta chiliMuffiny z masłem orzechowym w smaku są bardzo dobre, jednak dla mnie trochę za suche. Smak masła orzechowego jest dość wyraźny. Idealnie prezentują się z gorącym kakao.Składniki:1,5 szklanki mąki,150 g masła orzechowego,50 g orzechów włoskich,1 jajko,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szklanki cukru,3 łyżki oleju,0,5 litra maślanki.Przygotowanie(...)misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy składniki by się połączyły. Wlewamy maślankę i olej. Na koniec wsypujemy kawałki orzechów włoskich i mieszamy. Masę przelewamy do papilotek albo foremek silikonowych. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnikońcu znalazłam przepis na pyszne, duże, czekoladowo-orzechowe, z wierzchu chrupiące, w środku się ciągnące amerykańskie ciasteczka. Pamiętam jak dziś mój przyjazd na Zieloną Wyspę i moje odkrycie jakim były ‚duże’ ciasteczka. Były tak pyszne. Miłość od pierwszego ugryzienia. Jedynie czego się obawiałam, że to moje nimi zauroczenie, spowoduje, że będę tak samo duża jak one. Wyszły genialne. Jak już(...)przez siebie jest o niebo lepszy. Składniki: 300 g ciemnej czekolady (min. 55% kakao) 100 g mlecznej czekolady 100 g cukru trzcinowego muscovado 85 g masła 100 g masła orzechowego z orzeszkami 1 jajko 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g ciemnej
Made By Mom And SonFani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne(...)stylu brownie. Krem na bazie serków kremowych z masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego się obawiałam czytając przepis. Orzeszki i czekolada na wierzchu to również must have tego ciasta. Ciasto ładnie się kroi, przechowuje i jest dość stabilne. Nie pozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki i przygotować na nadchodzący weekend
Made By Mom And Sonwiąże się z dużo częstszym publikowaniem postów :) Dzisiaj proste połączenie słonego ze słodkim. Radzę jednak zachować umiar w jedzeniu tych tartaletek, bo ciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki krupczatki1/3 szklanki oleju10 łyżek wody4 szczypty solliNadzienie:100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi2 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnegomasło orzechowe(...)problemu z oderwaniem go po upieczeniu od blaszanych foremek, jeśli takich używamy). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. W tym czasie można naszykować już słoiczek z masłem orzechowym, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mały rondelek z czekoladą umieszczamy w dużym rondelku wypełnionym w części gorącą wodą). Do rozpuszczającej się czekolady dodajemy mleko ryżowe/sojowe/migdałowe lub inne
Weganizm infantylnyLekki, rozpływający się w ustach sernik z pyszną kruszonką. Orzechowy smak przełamują kwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki: Spód: 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów
Mania Gotowaniaweekend będzie ciacho. Tym razem coś bardzo, bardzo pysznego. Dla fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę(...)dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukruMasa z masłem orzechowym :* 100 g miękkiego masła* słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa :* 300 ml śmietany kremówki 30 %* 2 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem
Magiczne Życie MartyBardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z kawałkami orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj. Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk(...)Składniki:- 300g masła orzechowego-400g mąki orkiszowej 750 ( lub 2,5 szkl.mąki pszennej)- 1/2 szklanki cukru trzcinowego- 1 szklanka ksylitolu ( lub cukru)- 1/3-1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki sody- 200g masłaWymieszać razem mąkę ,sól, proszek do pieczenia i sodę.W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie
Smaczne Zdrowewiele wariantów jaglanki. Moje ulubione przepisy na śniadaniową jaglankę to kasza jaglana gotowana z sokiem pomarańczowym oraz dzisiejsza moja propozycja śniadaniowa czyli kasza jaglana z pastą tahini i masłem orzechowym. Polecam! Jaglanka z tahini i masłem orzechowym PRZEPIS{źródło pomysłu}Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej ok 2 szkl. wody 2 łyżki pasty tahini ok. 1,5 łyżki syropy z agawy(...)miodu (ilość wedle uznania) 1 łyżka masła orzechowego pomarańcza, pokrojona w małe kawałki banan, w plasterkach Przygotowanie Uprażyć kaszę na suchej patelni (uważać żeby nie przypalić!). Dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut. (w razie potrzeby doleać wody). Na koniec dodać tahini, syrop z agawy i masło orzechowego. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości kaszy. Podawać
coolinarnastrefa.blogspot.comOrzechowy budyń kukurydziany* z malinami *z masłem orzechowym, mąką kukurydzianą(a pomysł ten wpadł mi podczas robienia kremu do ostatniego ciasta snikers, kiedy siłą powstrzymywałam się by nie zjeść całego z miski xd ;) ) Jak tam wybawiliście się? Ja jak najbardziej ;) Impreza zdecydowanie udana, praktycznie zero snu, ale co tam, no bo wracając do domu o 12 godzinie(...)nowy rok zaczynam z miską ciepłego kremu i gorącą herbatą, pod kocem z serialem w tle, podoba mi się ;) Składniki:300ml mleka40g mąki kukurydzianej 40g masła orzechowego (2 czubate łyżeczki )cynamon, sólcoś do posłodzenia2/3 mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Resztę mleka mieszamy z mąką. Do zagotowanego mleka wlewamy rozdrobnioną mąkę, cały czas mieszając. Gotujemy chwilę. Dodajemy masło
More food, love and dreamsLubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko(...)Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam moją wariację naleśników na słodko z dodatkiem domowego masła orzechowego, bananów i nutelli. Są słodkie i bardzo smaczne. Polecam jako śniadanie lub podwieczorek dla dzieci jak i rodziców, wszystkim będą smakować bez wyjątku Domowe masło orzechowe jest pyszne zarówno do naleśników jak i na kanapki. Post Naleśniki(...)masłem orzechowym, bananami i nutellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenaturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste? O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego. Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią(...)dietetyczną, ale również sycącą przekąskę. SKŁADNIKI: 200g płatków owsianych górskich 110g banana 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając
peanutbuttermonsterBurger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Wystudzone przekrawamy. Dolne części smarujemy masłem orzechowym a górne jogurtem greckim i posypujemy cynamonem. Na maśle układamy owoce, dodajemy świeżą miętę i przykrywamy. Smacznego
Mienta blogCIASTO:150 g masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy ciastem foremki.Babeczki pieczemy(...)czekolady1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy.Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok.Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi.Gotowe babeczki wstawiamy
kolorowotorcikowowielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie
Oryginalny smakJeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g) kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy(...)kwadrat naciąć ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku każdego ciasteczka. Wstawic do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 st na ok 10-12 minut. Piec do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem Smacznego
Gosia gotujeMaslo orzechowe to moje ukochane smarowidło. Idealne do kanapek, naleśników, placuszków i deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się(...)porządaną przez nas konsystencję, dodajemy odrobinę soli do smaku i mieszamy, Na koniec możemy dodać odlożone wcześniej zmielone orzeszki lub inne ulubione dodatki i wymieszać. Gotowe, jeszcze ciepłe masło orzechowe przelewamy do słoika. Przechowujemy szczelnie zamknięte
Zawsze głodna!kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy(...)wyjęciu z piekarnika proszę odstawić ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem
Mała Cukierenkamieliście okazję skosztować kiedyś ciasta o nazwie Toscakaka (również na blogu http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/07/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z.html) i przypadło Wam ono do gustu to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza.Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań. Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową pralinąSkładniki:Ciasto:100 g masła w temperaturze(...)delikatnie łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pralinę orzechową. Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze
Mania Gotowaniaprzełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki125 g masła4 żółtka1 łyżka miodu1 szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.Krem orzechowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje
Oryginalny smakpaczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy nią(...)kulki z masła orzechowego i ciastek.Ciastka orzechowe
Bon Appetit Małgorzatyspód, a drugą część pokruszyć po wierzchu ciasta. Jak kto woli :)Składniki:Ciasto kruche:30 dag mąki1 kostka margaryny1 jajko3 łyżki śmietany3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa orzechowa:20 dag mielonych orzechów włoskich0,5 szklanki mleka2 łyżki cukru kryształu2 jajka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy(...)kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy, po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy
Kuchnia domowa AniMoja dozgonna miłość do masła orzechowego przełożyła się tym razem na nieco zdrowszy niż zwykle deser w postaci pełnoziarnistych muffinek. Z drugiej strony mocno mleczny krem na ich powierzchni przeczy jednak wszystkim zasadom zbilansowanej diety, więc równowaga w przyrodzie została utrzymana :D Babeczki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka brązowego cukru 3/4 szklanki mleka pół kostki rozpuszczonego masła 2 jajka(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki masła orzechowego pół opakowania śmietanki 30% opcjonalnie cukier do smaku Krem: 200 g masła 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy W pierwszej kolejności, najlepiej poprzedniego dnia, przygotowujemy nadzienie do muffinek: śmietankę powoli zagotowujemy z masłem orzechowym (i cukrem, jeśli macie akurat
sama złodyczSernikowych wariacji ciąg dalszy. Dziś upiekłam lekki sernik z orzechami, karmelem i biszkoptowo-orzechowym spodem. W smaku jest bardzo delikatny, na śmietankowych serkach typu Philadelphia. Nie za słodki, idealnie komponuje się z karmelem tworząc smaczną całość. Chrupiące orzechy nadają mu charakteru i wyrazistości. Bardzo nam smakował. Taki inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników(...)ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi
Made By Mom And SonJuż dawno nie robiłam ciasta typu ‚przekładaniec’. A tym samym od dawna zabierałam się za odświeżenie smaku ciasta, które jadłam bardzo dawno temu. Z domowego zeszytu, orzechowe, z bezami i karmelem. Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty(...)Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami appeared first on Made
Made By Mom And Sonupodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody Do polewy: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki lekko solonego masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzeszków) Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy na malutkim ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie(...)Polewa jest banalnie prosta, ale niesamowicie dobra. (P. smakowała tak bardzo, że zażyczył sobie krem o takim smaku. Następnym razem na pewno tego spróbuję.) W rondelku należy umieścić masło orzechowe z połamaną czekoladą i dokładnie rozpuścić. Polewa ma mieć jednolity kolor i małe grudki (kawałki orzeszków ziemnych). Przed polaniem ciasta, należy ją delikatnie ostudzić, by trochę zgęstniała. Upieczone
Ratunku obiadpieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder(...)mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając podgrzać
Ala piecze i gotujemazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam. p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek chałwowo-orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 220 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa(...)motylkami zrobionymi z pozostałego ciasta. Motylki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub białku i przyciskamy do ciasta w formie. Pieczemy 20 min w 200°C. Studzimy. Masa chałwowo-orzechowa: W malakserze miksujemy wszystkie składniki, przekładamy do mało przypalającego się garnka, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy. Ostudzoną masę
Mia Cucina Sofieta