Kulki orzechowe ładnie się prezentują i tez wyśmienicie smakują. Możemy przygotować je także z kruchego ciasta które akurat nam lekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki(...)łyzki kakao 3 łyzki dżemu wiśniowego Polewa; pół kostki margaryny (ok.15 dag) 4 łyzki cukru pudru 2 łyzki mleka pół szklanki zmielonych orzechów brazylijskich Ciastka należy drobno rozkruszyć. W garnuszku rozpuscic masło, dodac mleko oraz kakao. Zagotowac. Dodac rozkruszone ciastka i dzem. Mase dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Uformowac kulki wielkości orzecha włoskiego
Radość kipiąca uśmiechem.Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim
Mania GotowaniaZawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze
Szefowa kuchniłyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać(...)dosłodzić miodem /wyjąć laskę cynamonu/. -Przygotować szklane miseczki. -Na dnie wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników i przykryć je warstwą jabłek. -Na jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę ciastek i ponownie nałożyć jabłka. -Wierzch posypać warstwą granoli i udekorować owocami goji
Zakamarki mojej kuchnizrobienia. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g) 500ml śmietanki 30% 2 opakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę(...)krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze
Kuchnia w czekoladzieBlachę do pieczenia wykładamy papierem. Bierzemy dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą. W garnku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i studzimy. Do drugiej, większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy razem na puszysto (ja ubijałam mikserem). Wlewamy do jajek z cukrem wystudzone masło i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy(...)może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią
Moje-pitraszenieŚwietna propozycja na zdrową i słodką przekąskę. Gdy trafiłam na ten przepis w Internecie od razu przypadł mi do gustu. Proste składniki, błyskawiczne przygotowanie a efekt
coolinarnastrefa.blogspot.compudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej 40 g naturalnego, ciemnego kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g masy krówkowej orzechowej 200 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( klik ), ostudzić. Miękkie masło(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się na boki). Blaszkę wstawić na 10 minut do lodówki
Nastoletnie WypiekanieŚniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Zasypiając w mojej głowie ustalam sobie, co takiego pysznego zjem na śniadanie. Mój luby (typowy Francuz, jadłby tylko ciastka i chleb z dżemem na śniadanie) z obrzydzeniem patrzy co rano na rondel z gotującą się jaglanką bądź owsianką. Dziś nawet stwierdził: ble, ja bym tego nigdy nie zjadł! Na co odpowiedziałam(...)kolorowych owoców :) Dziś znowu postanowiłam przygotować kaszę jaglaną, jednak jej przygotowanie trochę się różni od tej ostatniej <klik> . Chciałam sprawdzić, czy jej prażenie przed wypłukaniem faktycznie nadaje orzechowy aromat i lepszy smak. A więc do dzieła! Składniki [1 porcja]: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (musi znajdować się nad owsianką) 1 łyżka mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu
Kitchens Alphabetsię nimi zainspirowałam! Niektóre z przepisów muszę koniecznie powtórzyć. Mam nadzieję, że lista Wam się przyda. Miłego dnia i nie dajcie się tej okropnej pogodzie :) Proteinowy dyniowo - orzechowy omlet Kawowe ciasto z dynią i jabłkiem Dyniowe pączki Piernikowe babeczki z dynią Dyniowy pudding z drożdżówki Dyniowa polenta (kaszka kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia(...)pigwą Placki z dyni makaronowej Dyniowe scramble (pęczotto) z płatków jęczmiennych Dyniowe pancakes Dyniowe pancakes na kompocie śliwkowym Super gęsta gryczanka dyniowa Dyniowe pikelets z karmelizowaną śliwką Dyniowe jednoporcjowe ciastko owsiane Pierożki z dynią i serkiem capri na mleku Dyniowe donuty z chilli Dyniowe placuszki jaglane
Poranek na słodkosolidnej łyżeczki) 1 tabliczkę białej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: 1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki proszek. 2. Dodaj cukier, pokrojoną żurawinę i serek mascarpone. 3. Z orzechowej masy ulep niewielkie kuleczki. 4. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem. 5. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Czarne: Potrzebujesz: 1 dojrzałego banana 60g migdałów(...)Dodaj cukier, kakao i skrobię ziemniaczaną i zmiksuj/ wymieszaj wszystko do połączenia się składników. 4. Przelej do kokilki/ kokilek i piecz 15 min w 180*C. 5. Upieczone ciastka ostudź, wyjmij z foremek i uformuj kuleczki. 6. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem. 7. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKasztany Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że
na moim stole...przepis Herbatniki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Zmielony twaróg przekładamy do garnka, dodajemy(...)budyń, ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną
Smakowite Daniaulicą miasta (miny mijających nas dzieci - bezcenne!), po czym udałyśmy się na śniadanie do rodziców C. Jego mama zastawiła stół jak do bożonarodzeniowej kolacji - wyglądał prześlicznie! Później kawa i ciastka (o których niżej), po czym zapakowałyśmy się w auta i ruszyłyśmy na spotkanie przygody. Najpierw grałyśmy w ludzkie piłkarzyki, co - jakimś cudem - nie skończyło się żadnymi poważniejszymi urazami(...)wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy...Panie się nimi zachwyciły, zebrałam za nie mnóstwo pochwał i komplementów. A Connie tylko żaliła się C., że nie może ich zatrzymać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na blachę 20*30 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (400 g) 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej(...)było wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam herbatnikami. Masy krówkowe wyłożyłam do rondelka, podgrzałam lekko i wymieszałam razem. Wylałam je na spód z herbatników. Na kajmaku ułożyłam kolejną warstwę ciastek. Następnie zajęłam się budyniem. BUDYŃ: Dwie szklanki mleka zagotowałam razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii. Jedną szklankę mleka zmiksowałam z jajkami i mąkami. Do gotującego się
Blondynka Gotuje