Czas czytania: 3 min Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli , orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Puszysty, delikatny i bardzo smaczny chleb na drożdżach z dodatkiem ziół, które sprawiają, że pieczywo pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Miąższ chleba
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto ptysiowe, inaczej zwane parzonym ma już swoją wielowiekową tradycję, ciasto wymyślił kucharz Katarzyny Medycejskiej w 1540 roku przygotowując dla niej ptysie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś druga część bajki o cieście parzonym tym razem w roli głównej występuje, groszek ptysiowy. Świetny dodatek do zup, kremów, czy po
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min W tym roku to już kolejne urodziny moich najbliższych i kolejny tort. Każdy z jubilatów miał inne życzenie co do smaku tortu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto czekoladowo-orzechowe Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe można porównać do bardzo popularnego brownie , jest wilgotne i mocno czekoladowe. Dzisiejszy deser ma dodatek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na chleb z dodatkiem zakwasu w wersji błyskawicznej z odrobiną drożdży, które przyspieszają procedurę przygotowania i fermentacji ciasta chlebowego. W przepisie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie 🙂 Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Zupa koperkowa Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, więc zupę koperkową możemy przygotować nawet zimą. Koperkowa z ziemniakami i jajkiem to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Prosty dodatek do obiadu przez niektórych wprost uwielbiany. Zestaw obiadowy składający się z ziemniaczków, kotletów mielonych, w moim przypadku wegetariańskich i gotowanych
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Mleko sojowe przygotować może każdy we własnej kuchni. Jest to bardzo łatwy przepis i niewymagający wiele pracy. Dziś podaję dwie wersje, pierwsza
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Okara , można powiedzieć, że to odpad przy produkcji mleczka sojowego . Soja jest rośliną strączkową, którą możemy wykorzystać niemalże w 100% podobnie jak
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta
SprawdzonaKuchnia.pl