oponki drożdżowe - 171 przepisów (strona:8/12)

Marokańskie oponki - Beignets. 264

Dziś coś dla wielbicieli pączków, wszak jutro tłusty czwartek.  Dziś inspiracja marokańska, pochodząca z bloga  Smaki Maroka.  To nic innego jak oponki bardzo

Radość kipiąca uśmiechem.
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 153

różowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo.  Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek(...)jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Oponki z likierem waniliowym 141

karnawale nie może zabraknąć takich małych smażonych słodkości. Oponki są puszyste, z posmakiem likieru waniliowego. Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 125 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru Dodatkowo: 2,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki roztopionej margaryny 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 łyżki likieru waniliowego 3 żółtka ok. 1 litr oleju lub smalcu Lukier(...)przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy pod przykryciem na 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy oponki. Ja użyłam szklanki i małego

VioletoweKucharzenie
Mini pączki szybkie do zrobienie 197

odstawiłam je pod ściereczką na bok ( ja zawsze ciasto drożdżowe stawiam na misce z gorącą wodą ) odstawiłam ja na około 30 minut, tyle ciastu wystarczyło żeby urosło. Wyjęłam je na stolnicę obsypaną mąką, po kawałku je wałkowałam i najpierw robiłam małe kulki rękami. Potem zrobiłam odbicie szklanką i chciałam oponki .. wyszły ale cienkie, bo ciasto było za cienkie ( nie szkodzi

Kuchnia na wzgórzu
Kolorowe Donaty w Kropeczki 293

przystrojone uroczymi kropeczkami to karnawałowa propozycja szczególnie dla dziewczynek - i to nie koniecznie tych najmłodszych. ;)  Prócz różnobarwnych kreacji donatów - które już samym wyglądem zachęcają do ich skosztowania "oponki" są bardzo smaczne, delikatne oraz puszyste, co całkowicie sprawia, że nie sposób im się oprzeć. Kolorowe Donaty w Kropeczki - Składniki: Donaty: 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła(...)odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 223

wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku ( opcjonalnie ) Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Sposób przygotowania: Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo(...)solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji,   będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy także ciasto

Słodka Strona
oponki serowe na drożdżach 152

Oponki zwane u nas są po prostu "pączkami z dziurką". Nie robimy ich zbyt często, choć lubimy a do tej pory używałam tego (klik) przepisu, bez użycia drożdży. Postanowiłam jednak spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie ciastka(...)Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić,  wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie  rozwałkować na grubość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najdelikatniejsze pączki. 76854

mama. Teraz to ja piekę pączki i przywozimy je do mamy, a mama odwdzięcza się nam chrupiącym chrustem.      W tym roku na tłusty czwartek chcę upiec oponki, więc pączki upiekłam wcześniej i zamroziłam. Wyjmę je w środę wieczorem żeby pomału odmarzły, rano nadzieję ciepłymi powidłami i udekoruję lukrem, posypię skórką pomarańczową, którą zawsze sama przygotowuję(...)ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę aromatu waniliowego, ubite jajka i wyrabiamy mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Po upływie 10 minut dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne 5 minut. Powstałe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 60-90 minut, aż ciasto ładnie

Rozpustne gotowanie
Karnawałowe oponki 427

Ojj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się

Niezły Młynek
Zakręcone serowo-czekoladowe pączusie 181

 Puszyste, mięciutkie, waniliowe i słodko zakręcone pączusie z ciasta serowego z dodatkiem sody- zamiast drożdży- dzięki czemu robi się je błyskawicznie, bo nie trzeba czekać

Kraina Miodem Płynąca
Bezglutenowe oponki serowe 211

czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo, bardzo polecam, robi się je ekspresowo i są bardzo smaczne. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na około 15-20 oponek o średnicy 7 cm i grubości około 2-3 cm: 500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki(...)początek dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części

moj przepis na
Pączki serowe 255

W tym roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z piekarnika (pyszne ) 217

Dzisiaj tłusty czwartek więc trochę byłoby głupio gdyby na blogu nie pojawił się żaden przepis na przysmak związany z tym dniem. Oczywiście pojawiły się wcześniej 2

vaniliowoczekoladowa
Pączki z ziemniakami 255

mojprzepisna.pl | Pączki z zimieniakami Z okazji zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były

moj przepis na
Delikatne i lekkie pączki na serku 189

Delikatne i lekki pączki na serku – szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych pączków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Pączki na serku bardzo łatwo formuje się łyżeczką, a po smażeniu najlepiej po prostu szybko obtoczyć je w drobnym cukrze lub drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem (taką wersję uwielbiamy najbardziej). Delikatne i lekki pączki na serku smakują oczywiście najlepiej na ciepło(...)też całkiem długo zachowują świeżość. Pączki na serku są nie tylko delikatne, ale także puszyste, smakiem przypominają serowe oponki (czyli pączki angielskie). Szczerze mówiąc, nie znam nikogo, komu pączki na serku by się nie udały :) Składniki: 300g serka homogenizowanego – najlepiej waniliowego, może być ewentualnie naturalny 255g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do głębokiego

Pociąg Do Kuchni