Czaiłam się do zrobienia tych serowych oponek już dłuuuugo. Prawdę mówiąc zupełnie nie wiem czemu. Oponki twarogowe robi się błyskawicznie a są puszyste, przepyszne i proste do zrobienia. To idealny przepis dla tych, którzy marudzą, że drożdże im nigdy nie rosną, że oni nie potrafią… W smaku nie wyczujecie sera w ogóle W zasadzie, na każdej stronie znajdziecie niemal(...)identyczny przepis. Ja mój wzięłam stąd . Jeśli chcecie nieco urozmaicić smak oponek, możecie dodać startą skórkę cytryny. Ja jestem zbyt leniwa i w oryginale jest o mieleniu lub przepuszczenia przez praskę sera białego. Ja mój ser potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków. Aha, używajcie sera na wagę lub pakowanego, a nie wiaderkowych, gdyż te są najzwyczajniej za rzadkie. Oponki możecie konsumować posypane
Mieszam w GarnkuDawno temu, kiedy byłam młoda mężatką i mieszkałam z teściową odkryłam oponki - pyszne serowe pączki w kształcie...opony. Dobre pączki zrobić, to nie lada sztuka. Oponki natomiast są znacznie prostsze, może je zrobić nawet ten, kto stawia pierwsze kroki w kuchni. Ja, kiedy dostałam ten przepis, byłam własnie taką początkującą kucharką :)Dziś, kiedy zabrałam się do pisania(...)tego posta, zajrzałam do Taniki i aż się uśmiechnęłam :) Ona też smażyła oponki :) Nie mogłam oprzeć się, aby nie skubnąć kilku ;) Was też zapraszam: Oponki serowe Taniki A jak przyrządzić moje?Potrzebujemy:1 kg. twarogu zmielonego3/4 kostki masła stopionego i przestudzonego (margaryna też może być)cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba
Codzienna kuchnia niecodziennabezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych.Smażyłam już małe pączki, wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się(...)wszystkimi moimi zachciankami. Inspiracja Ivka w kuchni . Oponki serowe Składniki:250 g białego sera półtłustego250 g mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki spirytusu lub octu125 ml kwaśniej śmietanyDodatkowo:tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach smalcucukier puder do posypania Wykonanie:Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy
Kulinarne przygody GatityWiem, wiem - tłusty czwartek był wczoraj. Ale wracając do domu po 18-stej trudno piec oponki w nocy, bo to by oznaczało, że część z nich znalazłaby się w żołądku o nieodpowiedniej porze dnia ;) Dlatego u mnie tłusty czwartek świętowany jest dziś, w piątek trzynastego. Składniki: 280 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania podczas wałkowania) 20 g mąki kasztanowej (dodałam(...)krążki szklanką, a z ich środków wycinać mniejsze krążki np. kieliszkiem do wódki. Odkładać obważanki do ponownego wyrośnięcia. A z resztek ponownie zagnieść ciasto na dysk, wałkować i wycinać oponki. Ja w pewnym momencie straciłam cierpliwość i odkładałam do wyrośnięcia również te środkowe kółka na małe pączusie. Po ok. pół godzinie odwrócić oponki i poczekać jeszcze pół godziny na smażenie
Weekendy w domu i ogrodzieczwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! 'oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej' Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko(...)miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić
CookYourselfJuż niedługo Tłusty Czwartek. Dlatego też pojawia się moja pierwsza tegoroczna propozycja. Oponki są banalne w wykonaniu, do przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Ja zrobiłam moje między zupą a drugim daniem, więc dzieciaki (i nie tylko one) mogły spałaszować je jeszcze na ciepło w ramach podwieczorku. Składniki (na ok. 15 sztuk(...)rozpłaszczyć ręką) starając się nie dodawać za dużo mąki. Wycinać koła (np szklanką) a w środku mniejsze (kieliszkiem). Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać następne oponki. Gotowe oponki smażyć na głębokim tłuszczu (można z dodatkiem alkoholu) po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Usmażone oponki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniOponki(delikatne, przepyszne, idealne na poprawę humoru)Składniki:- 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki)-0,5kg mąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka- 1 całe jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony(...)małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 2. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę a następnie na rozłożony gdzieś obok ręcznik papierowy wykładać gotowe oponki. 3.I tak ciągle. Wałkujemy , kroimy , smażymy
Gotuj Z MuzykąPączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niedługo Tłusty czwartek, a co za tym idzie na naszych stołach królować będą pączki , oponki , faworki , róże i inne karnawałowe przysmaki. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne czekoladowe oponki, które są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek. Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko(...)energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut. Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe. OPONKI: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości
Ostra na SłodkoOponki … pączki … chrust …W Tłusty Czwartek robią największą furorę i chyba tak naprawdę nigdy nie smakują nam tak dobrze jak wtedy.Pączki robię klasyczne … albo ziemniaczane ..Na chrust od lat mam swój ulubiony , sprawdzony przepis .Na oponki również!I to właśnie nim się dziś z Wami podzielę.Oponki są delikatne … niesamowicie mięciutkie i puszyste.I
Ostra na SłodkoOponki serowe czyli pączki serowe z dziurką . Czemu tak się nazywają, gdyż wyglądają jak opona samochodowa. Oponki z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki z sera białego, oponki robię od początku lat 80-tych XX wieku (tak długo żyję) 😉 Dzisiaj zakasałam rękawy(...)gdyż mój tata miał słodką zachciankę. Zrobiłam błyskawiczne oponki serowe z twarogu z połowy składników i tak wyszło mi 17 sztuk 🙂 Połowę oponek zrobiłam z lukrem cytrynowym, a resztę posypałam cukrem pudrem. Wyglądają jak moje pączki angielskie , które są już od dawna na blogu, jednak składniki są zupełnie inne. Polecam też inne słodkie przepisy na pączki: ekspresowe pączki serowe mini
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam serdecznie Chciałabym zaproponować super przepis na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i delikatne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania oponek będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 2 jajka (użyłam L) 50 g roztopionego i przestudzonego masła 30 g drożdży świeżych(...)soli 2 łyżeczki spirytusu cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą
Uwaga Babcia Gotujepracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego. Francuskie oponki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, mi smażenie zajmuje ok. 5 minut + zaś studzenie to tylko 5 minut. A przyjemność jedzenia, to niestety chwila(...)chyba że umiemy pohamować apetyt i zostawić sobie kilka sztuk oponek na później 😉 Oponki z ciasta francuskiego są idealne, kruche, miękkie, puszyste, a ich słodkość zależy od ilości cukru pudru jaki wykorzystacie! Zrobiłam te oponki z bardzo prozaicznego powodu, jestem na diecie, a Piotrkowi zachciało się coś słodkiego, a na męskie zachcianki najlepsze jest ciasto francuskie. Bez bawienia się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrubość około 1 cm. Wycinać za pomocą grubej szklanki, a następnie małego kieliszka bądź użyć foremek do ciastek. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż oponki się zarumienią. Poczekać aż oponki ostygną na papierze kuchennym. Przygotować masy. masa czarna: rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli, następnie dodać 50 ml śmietany, wymieszać. masa biała: śmietana 100 ml Nakładać masy(...)połowie na każdą oponkę. Smacznego
KreatywnePinySkładniki: (na około 15-20 sztuk małych oponek) ciasto: 370 g mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek(...)oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec: około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami
KreatywnePinyPewnego razu smutna oponka, na brzegu rzeki, pośród szumiących drzew tak się żaliła... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)konsystencji gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dosypujemy mąki. 2 jabłka kroimy tak, aby uzyskać z nich okręgi. Ze środka, np. za pomocą kieliszka wykrawamy okręgi , by powstały nam oponki. Jabłka maczamy w cieście, a następnie w płatkach owsianych. Smażymy na patelni, na odrobinie tłuszczu. Podajemy z miodem lub ulubionym dżemem. Co powiesz na wersję oponek po kulinarnym tuningu
Mój Smak na ŻycieByły pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku , gdzie oponki aż mnie wołały - zrób, zrób(...)bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto rozwałkować na wysokość 1 cm i wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej do 175 stopni i smażyć partiami oponki 2-3 min raz przewracając. Odkładać na papierowy ręcznik. Posypać z góry cukrem pudrem i zajadać. Smacznego
pink envelopeoponki, po których nie wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis(...)nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze
Szefowa kuchniciasto możemy podzielić na dwie porcje). W razie potrzeby posypujemy ciasto mąką. Wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Następnie w kółkach wykrawamy dziurki mniejszym kieliszkiem. Oponki zanurzamy w rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Wyciągamy oponki, gdy się tylko zezłocą (ok. 1,5 min.). Układamy na papierowym ręczniku. Usmażone oponki serowe dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJawiesz z jakich składników są one zdrobnione a w dzisiejszych czasach lepiej mieć kontrolę nad tym co się spożywa. Wracając do tematu w tym roku polecam pączki i oponki dodatkiem serka homogenizowanego oraz skórki z pomarańczy. Jak zawsze moje oponki nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, myślę, że w obu wersjach są smaczne. Składniki na 20 sztuk(...)ciepłym mleku. Następnie dodajemy wszystkie składniki i ścieramy skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i dostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią). Gotowe można posypać cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego tłustego czwartku
ciastkarnia na kruchym spodzieoponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki idealne, w różnych wersjach są już na blogu, trzeba było przetestować coś innego co będzie równie smaczne i nadające się na ten dzień. Oponki wyszły cudowne, ich smak dosłownie powala. Jak dla mnie wysiadają przy nich nawet(...)minimalnie ilość sody, druga wersja była więc wersją idealną, nawet ich smażenie opanowałam już do perfekcji, wyszły idalnie puszyste, jaśniutkie (dałam do nich mniej ksylitolu bowiem dzieci zażyczyły sobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie
Smaczne Zdrowebędę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się z Wami prostymi oponkami. Są wyśmienite i przypominają mi dni spędzone z babcią. Często nam je robiła, a całą frajda była w tym, że mogłam je po pudrować. Z mlekiem są ekstra i nie tylko(...)całość starannie zagnieść - odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku kolejne otworki najlepiej naparstkiem. Oponki pozostawić na ściereczce do wyrośnięcia ok 15 minut. Smażymy na rozgrzanym oleju ok 170 C z obu stron na złocisty kolor. Oponki odsączamy na ręczniku papierowym
Niezły Młynekkończący się karnawał :) Jeśli chodzi o karnawałowe przekąski, to oponki od zawsze wygrywają u mnie z pączkami i faworkami. Smakują pysznie, i nie czuć przy każdym kęsie nadmiaru tłuszczu. Do tego są łatwe do wykonania :) Składniki: -500 g mąki -250 g twarogu -100 g śmietany -80 g cukru -2 jajka -1 opak. cukru waniliowego -1,5 łyżeczki proszku(...)oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Gdy olej jest jeszcze zimy, dodajemy do niego spirytus (dzięki temu oponki nie będą wchłaniać tłuszczu). Następnie na rozgrzany olej kładziemy oponki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, na którym zostanie nadmiar tłuszczu oraz posypujemy
KasiekGotujeszybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny.Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki:6 parówek1 opakowanie ciasta francuskiegoopcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku(...)plastrów sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta)Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania:Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć
Słodka Stronarozpływające się w ustach. Mój ulubiony przepis na pączki w wersji uroczych, kolorowych donatów. Idealne dla dzieci, na kinderbale lub inne przyjęcia okolicznościowe. Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Składniki:Donaty:4,5 szklanki mąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 5 łyżek wodybarwniki(...)najlepiej w proszku)olej lub smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania:ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu
Słodka Stronamoja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie(...)kółka dziurkę za pomocą kieliszka. Kółka powstałe po wycięciu możemy ponownie zagnieść lub po prostu usmażyć małe pączki. Smażymy na rozgrzanym oleju (z dodatkiem spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Smakowity Blog Kulinarnymnie oponki mają wyjątkowy smak.Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)Bardzo polecam ten przepis!SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce)1 łyżka sody3 łyżki śmietany3 jajka1 łyżka octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy(...)składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem
Serce zamknięte w formie pysznościkarnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami. Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość... U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ(...)znoszę zapachu smażonego oleju :((( No ale co tam! Jak karnawał ... to karnawał .... ! Zapraszam na serowe oponki! Składniki: 250g sera półtłustego 300g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder
Walijskie Pichcenie