Wiecie, myślałam, że już dawno ten przepis jest na blogu. Ale się zdziwiłam, jak zobaczyłam, że go tu nie ma! Miałam przynajmniej motywację, żeby usmażyć naleśniki
chili & sugarjest żółty, zwarty i sprężysty, natomiast u czerwonego jest pomarańczowy, kremowy, delikatny i puszysty. Jak dla mnie bomba !~ Omlet z czerwonym bananem, serkiem naturalnym i cynamonem ~Składniki:3 jajkaszczypta solicynamonłyżka serka naturalnegosłodzidło+ 150g serka naturalnegoczerwony bananNa rozgrzaną patelnię wbijamy jajka pomieszane z łyżką serka, solą, cynamonem i słodzidłem. Gdy spód omleta się zetnie, po jednej stronie układamy pokrojonego
Kuchenny Skrawek NiebaUwielbiam pomidory ! Teraz, latem są takie słodkie, nagrzane słońcem i pyszne ! Można wybierać i przebierać w odmianach, kolorach, kształtach a później jeść je na milion sposobów
Smaczna Pyzanimi zajadają z wielkim apetytem. Dzisiejszy omlet przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Ale żeby nie było tak zwyczajnie… podałam go z pysznym słodkim sosem na bazie syropu klonowego i kremu ciasteczkowego. Do tego kawa i… mamy śniadanie idealne Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 jajka klasy M około 1/3 łyżeczki proszku(...)miseczce mieszamy (ja malutką ręczną trzepaczką) krem ciasteczkowy, syrop klonowy i sok z cytryny. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia i cukier. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem mniejszą patelnię. Omlet smażmy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Gdy na wierzchu pojawią się bąbelki i zacznie się lekko ścinać, obracamy go na drugą stronę i jeszcze
Słodkie okruszkiRobiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co z tych białek zrobić na szybko ? I wymyśliłam omlet bo kiedyś rzuciło mi się w oczy coś podobnego podczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego
Smaczna Pyzajajka, ser podpuszczkowy, szpinak, masło lub oliwa, śmietana lub mleko. Przy przygotowywaniu omleta ważna jest technika, pamiętajcie, że trzeba dobre ubić jajka, powinny one być luźne. To chyba najlepsze określenie. Nie możemy ich zbytnio napowietrzyć aby omlet nie był zbyt suchy. Dodatek do omleta śmietany to sposób francuski na omleta, który pokazał mi podczas warsztatów kulinarnych Mateusz Gessler, którego
SMYKWKUCHNIczekoladą to kolejne śniadanie dla moich najmłodszych chłopaków. Od kilku dni codziennie na śniadanie serwuje im różne śniadania oparte na jajkach i mleku. Dla mnie to kolejne śniadanie dla sportowca, dla dzieciaków „niebo w gębie”. Kolejna wersja omletu dla dzieci, pierwszy prócz czekolady był przygotowany z płatkami owsianymi i orzechami.... Więcej The post Omlet z domowym serkiem
Magiczny Garnekśniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko! Składniki : 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki białego pieprzu 4 jajka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki masło do smażenia Przygotowanie : Cebule pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić(...)pieprzem, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, wcierając sól w cebulę. Do cebuli wbić jajka i chwilę ubijać aż masa się spieni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut aż brzegi będą suche. Zsunąć omlet delikatnie na talerz, a następnie przełożyć go z powrotem na patelnię
Codzienne Gotowaniejajka 40 g szpinaku (solidna garść) Sól himalajska Olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie Jajka wbijamy do blendera, dodajemy sól oraz szpinak. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na oleju kokosowym lub innym tłuszczu jak normalną jajecznicę (mieszamy) lub omlet (przewracamy tylko raz). Wartości odżywcze Energia: 397 kcal Białko: 23,6 g Tłuszcz
Programista w kuchnijajka 40 g szpinaku (solidna garść) Sól himalajska Olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie Jajka wbijamy do blendera, dodajemy sól oraz szpinak. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na oleju kokosowym lub innym tłuszczu jak normalną jajecznicę (mieszamy) lub omlet (przewracamy tylko raz). Wartości odżywcze Energia: 397 kcal Białko: 23,6 g Tłuszcz
Programista w kuchniFrittata w wersji mini. bardzo podobna do omletu wzbogacona jest różnymi dodatkami. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę można wszelkie dodatki do niej wykorzystać, zioła, paprykę, kukurydzę, kiełbaski. Frittatę również robimy w większej wersji na patelni, którą możemy zapiec w piekarniku lub w naczyniu żaroodpornym. Jest świetna na śniadanie. Więc panowie zbliża się czas walentynek i jeśli chcecie(...)zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :))) SKŁADNIKI :składniki na 6 mini 4 jajka 3 pieczarki średnie garść świeżego szpinaku 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku szczypiorek, tymianek świeży wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : - pieczarki, szpinak myjemy osuszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - rozgrzewamy patelnie
Basia w kuchnisera, który pod wpływem ciepła omleta, staje się jeszcze bardziej kremowy :) Pyszna eksplozja smaków, która zagwarantuje Wam raźne wkroczenie w nowy dzień! :D Omlet z karmelizowanymi pomidorami i kozim serem na 1 porcję Potrzebujesz: 2 jajka 3 łyżki mleka 1 szczyptę soli 2 szczypty czarnego pieprzu Karmelizowane pomidory: 1 średni pomidor 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku kilka igiełek(...)pleśniowy Sposób przyrządzenia: 1. Jaja wbij do miseczki, dodaj mleko i przyprawy i roztrzep na jednolitą, jasnożółtą masę. 2. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, rozłóż równomiernie zioła po omlecie i smaż na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. 3. Na połowie omleta rozłóż świeży szpinak, następnie ułóż karmelizowane pomidory i kozi ser pokrojony w plasterki - nakryj drugą połową omleta
Kuchnia w Słońcu Skąpanawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja(...)frittata została przygotowana na patelni. Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem
Di gotujemacie plany? u mnie dziś mini zakupy spożywcze, bo muszę dokupić parę składników na dzisiejszy obiad, później gotowanie i niestety praca mgr Omlet ze szpinakiem można zrobić na szybkie śniadanie, czy też kolacje, samo zdrowie ;) Składniki: 2 jajka 5 kostek mrożonego szpinaku w brykiecie 2 łyżeczki serka wiejskiego 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) Sposób(...)przygotowania: Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy od niego wodę wszystko (jajka, szpinak, serek, otręby, przyprawy) razem miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnie i przecieramy ją lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek smażymy dość długo na jednej stronie na małym ogniu (ja przez chwilę przykryłam omlet pokrywką) korzystając z własnych umiejętności i pomysłowości przewracamy omlet na drugą stronę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatni tydzień szkoły, muszę się maksymalnie spiąć w sobie i przetrwać ten trudny czas, kiedy nic się nie chce, ale niestety trzeba :)Śniadanko po prostu mistrzowskie
Kuchenny Skrawek Nieba