moje kolacyjne odkrycie. Składniki typowe, można z nich zrobić jajecznicę lub omlet, ale można też zapiec - i to jest świetny pomysł! Polecam każdemu kto lubi jajka i zapieczony ser. Jedzonko wychodzi pyszne, puszyste z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej? ;-) Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem SZYNKA ZAPIEKANA Z SEREM Na około 10 sztuk: 3 jaja 1 szklanka(...)czas miksując dodajemy do jajek. Dorzucamy drobno pokrojoną szynkę drobiową i mieszamy. Formę na muffinki (jeśli masz silikonową użyj jej) smarujemy masłem. Do każdej wkładamy połówkę pomidorka cherry i nalewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy startym żółtym serem lub po prostu układamy plasterek sera. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana
peggiwkuchniDziś na śniadanie wjechał omlet, który jest prawdziwą bombą jeżeli chodzi o ilość białka. Jajka w połączeniu z mlekiem oraz wędzoną makrelą dostarczają budulca do naszych mięśni, a szpinak pięknie dopełnia całości. Przygotowanie takiego omletu trwa mniej więcej kwadrans. Zdaje sobie sprawę, że nie wygląda super apetycznie, jednak smakowo prezentuje się wyśmienicie. Solidne śniadanie, które musi u was zagościć chociaż(...)makreli wybieramy same mięso, bez ości. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i wlewamy nasze jajka, następnie wrzucamy szpinak oraz kawałeczki wędzonej makreli. Całość smażymy około 2-3 minuty, aż dolna część omleta dobrze się zsiednie, następnie obracamy nasz omlet i smażymy ponownie 2-3 minuty. Najlepiej smakuje na ciepło
Programista w kuchnisuchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi i stworzy bazę pod omlet. Mi najlepiej smaży się omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł. Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu(...)czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię przykrywką. Takie smażenie trwa ok 3 minuty. Pamiętajmy, że temperatura dalej będzie ścinać jajka po zdjęciu z patelni, dlatego ważne jest żeby omletu nie przesuszyć podczas smażenia. Omlet delikatnie zsuwamy na talerz i zwijamy na pół. No i to się nazywa niedzielne śniadanie! Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysuchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi i stworzy bazę pod omlet. Mi najlepiej smaży się omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł.Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu(...)czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię przykrywką. Takie smażenie trwa ok 3 minuty. Pamiętajmy, że temperatura dalej będzie ścinać jajka po zdjęciu z patelni, dlatego ważne jest żeby omletu nie przesuszyć podczas smażenia.Omlet delikatnie zsuwamy na talerz i zwijamy na pół.No i to się nazywa niedzielne śniadanie!Smacznego
Kulinarna rozmowamiód do owsianki, mieszamy. Rozdzielamy porcje między miseczki. Układamy na owsiance pocięte na plasterki owoce, posypujemy granolą, nasionami dyni i chia, podajemy od razu – ciepłe. Omlet z boczkiem i serem 4 jajka M 1 pełna łyżka jogurtu greckiego 2 czubate łyżki posiekanego szczypioru 40g chudego boczku, pieczonego albo wędzonego na gorąco 2 plasterki sera topionego light sól pieprz 2 łyżeczki(...)oliwy do podania: pomidor szalotką, solą i pieprzem, skropiony oliwą (1/2 łyżeczki) Jajka rozbijamy razem z łyżką jogurtu i szczypiorkiem używając ubijaczki balonowej. Solimy i pieprzymy, dzielimy na dwie porcje. Smażymy omlety po kolei, na łyżeczce oliwy (więcej o smażeniu omletów przeczytacie TUTAJ ). Gdy spód omletu zaczyna się dosmażać, na płynny wierzch nakładamy porwany na kawałki topiony
Karo in the KitchenMiał powstać omlet. Później placuszki. Wyszedł naleśnik :) Tak można opisać moją dzisiejszą kolację. Naleśnik powstał z twarożku zmiksowanego z jajkiem - na tym etapie można go nazwać omletem podobnym do tego tutaj. Potem dosypałam mąki orkiszowej i powstało ciasto jak na placuszki. Chciałam jednak spełnić mój pierwotny zamysł i usmażyłam jednego dużego naleśnika :) Podałam tradycyjnie z jogurtem naturalnym i owocami :) Składniki
Chocolate Muffin Blogpozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli(...)zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki 1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. 2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy. 3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem do połączenia składników 4. Piekarnik rozgrzewamy
Moje domowe kucharzenieryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet wyjdzie za suchy. Na wierzch moja ulubiony zdrowa nutella, czyli czekoladowy krem z awokado. Idealnie pasuje do omleta i cudownie łączy się ze smakiem świeżych owoców. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej ulubionej szczypta sol 2 łyżki
Healthy food explorertymczasem świętuję sezon na fasolkę szparagową prosto z ogródka. Jeżeli podobnie jak ja jesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska(...)około 3-4 min. 2) Do miski dodać jajka, śmietankę/mleko, mąkę, parmezan (opcjonalnie) sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. 4) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię z szalotką, po 30 sekundach środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. 5) Kiedy omlet
Fitsweet.metymczasem świętuję sezon na fasolkę szparagową prosto z ogródka. Jeżeli podobnie jak ja jesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska(...)około 3-4 min. 2) Do miski dodać jajka, śmietankę/mleko, mąkę, parmezan (opcjonalnie,) sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szlotkę. 4) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię z szalotką, po 30 sekundach środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. 5) Kiedy omlet
Fitsweet.meSkładniki: - 1 jajko - mąka żytnia (15 g) - mleko (40 g) - orzechy włoskie (10 g) - WPC (20 g) - banan (70 g) - masło klarowane – ½ łyżeczki - proszek do pieczenia
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - 1 jajko - mąka żytnia – 1 łyżka (15 g) - odżywka białkowa (czekoladowa) (20 g) - kakao – (6 g) - banan (100 g) - masło orzechowe (25 g) - proszek do
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasśniadanie. Uwielbiam omlet biszkoptowy, ale to jest znacznie szybsza odmiana. Dodatki można dobrać wg gustu, np. pominąć cebulę ;) Proporcje na jeden duuuży omlet. 1/4 papryki 1/3 cebuli czerwonej 50 gram wędliny 30 gram sera żółtego 2 jajka 100 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Wędlinę pokroić w kawałki, cebulę posiekać drobno, paprykę pokroić(...)kostkę. Wędlinę podsmażyć na maśle, dodać cebulkę i zeszklić. Włożyć na to paprykę. Jajka rozbić z mlekiem, dodać mąkę i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Na podsmażone dodatki wylać masę jajeczną, smażyć przez minutę na małym ogniu, a następnie przykryć patelnię i smażyć jeszcze przez
Czerwony GupikKolejne dzieło klasyki, kiedy ma się pod dostatkiem jaj i nie wiadomo co można z nich zrobić. Idealny omlet na wakacyjne śniadanie. Składniki: 3 jajka 2 plastry pomidora 2 czarne lub zielone oliwki szczypta proszku do pieczenia świeży koperek świeża natka pietruszki zioła prowansalskie pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Jajka wpijamy do miski i roztrzepujemy
Truskawkowa Fiesta