orzechowy: 150 g masła orzechowego 100% 300 ml mleka kokosowego 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 limonka 1 łyżka cukru trzcinowego Sałatka: miks ulubionych sałat 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewki olej sezamowy ocet ryżowy * PRZYGOTOWANIE Satay z tempehu Tempeh pokrój w długie i grube pasy (jak na zdjęciu). Czosnek oraz imbir(...)składników. Do sosu dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, otarty imbir oraz czosnek. Wsyp cukier trzcinowy i wlej sos sojowy oraz wyciśnięty sok z limonki. Gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Sałatka Ogórka i rzodkiewkę pokrój na plasterki i ułóż
Food Squarewystudź w zimnej wodzie i obierz, pokrój w kostkę cebulę pokrój w drobną kostkę chili pozbaw ziarenek i pokrój w cienkie plasterki szynkę oraz żółty ser pokrój w kostkę o boku 0,5 cm paprykę czerwoną i zieloną pokrój w kostkę o boku 1 cm ogórek obierz ze skórki, pozbądź się pestek ze środa i pokrój w kostkę o boku(...)mięsa) – 150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka zielona – 1 szt. ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko – 3 szt. seler naciowy – 1 łodyga oregano – 1 łyżeczka papryczka chili – 1 szt. majonez – 2-3 łyżki sól PIEROŻKI – EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE do miski wsyp
Nerds Kitchenpochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki : filet z łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki pół ogórka kilka listków mięty kilka listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć(...)obrać ze skórki i błonek, podzielić na mniejsze kawałki i w dużej misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia. W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić i dokładnie wymieszać, aby wszystko się połączyło. Sałatkę delikatnie wymieszać i polać
Codzienne Gotowaniepieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy(...)jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część
Bajeczna Kuchniapieprz *sok z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju *1 łyżeczka cukru * papryczka chili (wg uznania) * 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Obieramy i kroimy bataty w kostkę(...)czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy ogórka, uprzednio obranego ze skórki w małą kostkę oraz kroimy też pomidorki w ćwiarteczki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, pokrojoną chili, wyciśnięty ząbek czosnku i dolewamy sok z cytryny. Następnie mieszamy, stopniowo dolewając olej aż do uzyskania konsystencji sosu. Przejdźmy do przygotowania Tilapii
Wspólne smakisię na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść laurowy 1 gałązka kopru z nasionami 2 krążki cebuli 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego Składniki
Smak mojego domuwilgotny w środku. Wszystko porządnie doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw, np. słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym majerankiem i oregano oraz szczyptą chili dla zaostrzenia smaku. Pasztet najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem. Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej) 1 marchewka(...)oleju 4 łyżki sosu sojowego przyprawy: 2 listki laurowe, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, majeranku, lubczyku; szczypta chili w proszku lub płatkach WYKONANIE Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju
cool and mintypomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy(...)łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem
Blog z Apetytempomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy(...)łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem
Blog z Apetytemkrążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2(...)pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego1 jajko1 łyżka śmietanystarty ząbek czosnku1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytrynyWszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę. Uformowałam podłużne mini kiełbaski bądź kulki. Nadziałam na wykałaczki i zapiekałam
bastalenałyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry pół łyżeczki chili pół łyżeczki imbiru 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 zielony ogórek 400 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki oliwy pół pęczka koperku 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu 1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy(...)łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego
karolgotujeogórki konserwowe · 5 pieczarek · 3 torebki ryżu · 1 szk. ketchupu pikantnego · 1 szk. wody · Kostka rosołowa · Chili(...)ryż. 4. Cukinie obieramy, kroimy w plastry. 5. Ogórki również kroimy w plastry. 6. Paprykę na większe kawałki. 7. Pieczarki na grubsze plastry. 8. Na wykałaczki od szaszłyków nakładamy na przemian: mięso, cukinie, paprykę, pieczarki i ogórek. 9. Szaszłyki układamy na ryżu
Kulinarna Chwilaatmosferą odwróciłam zasady... Składniki: 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki selera sałatkowego 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 szt. ogórka zielonego 1 cebula 3 łyżki majonezu sól, pieprz, chili 20 dag. startego sera żółtego 1 marchewka 2 jajka 5 płatów makaronu Lasagne Groszek, kukurydzę, selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki.Jajka gotujemy na twardo, następnie
NaKońcuJęzykaGdyby ktoś mnie zapytał jakie są moje ulubione składniki w kuchni, odparłabym bez wahania, że chili, jalapeño, limonka i cheddar…oczywiście zaraz po ogórkach kiszonych ;) Ale to właśnie kuchnia meksykańska, w której pełno kolorów, pikantnych i wyrazistych smaków, jest moją ulubioną. Chciałabym Wam dziś, trochę o niej opowiedzieć. W Meksyku kuchnia bardzo silnie łączy się z tradycją. Była(...)świadomość znaczenia tradycyjnej kuchni w wielu aspektach życia. Ich wiedza umacnia zarówno społeczność narodową jak i lokalną. Trzema podstawowymi składnikami wyżywienia, od czasów przedhiszpańskich są kukurydza, fasola i papryka chili. Czytałam wiele artykułów o tym, że przed przyjazdem Hiszpanów, kuchnia meksykańska była praktycznie wegańska. Może dlatego tak ją lubię, bo do tej pory można przyrządzić całą masę meksykańskich tradycyjnych dań
Mienta blogSkładniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chili