dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała
Jadło i czytadłoPrawdziwa sałatka Cezar składa się z sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu, ale nie wiem czy z takimi dodatkami mogłabym jeszcze ją tak nazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu. Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone(...)dodaję więcej tego dodatku, na który mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light
Be Fit Be Strongogórek kiszony plater sera żółtego krojony w kostkę 3-4 kawałki wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżki majonezu płaska łyżeczka chrzanu tartego Przygotowanie: Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba gotowe. Sałatka była naprawdę smaczna
Kuchnia po mojemunajlepszych odmian ogórka gruntowego. Znana jest z dużej zdolności regeneracji roślin, co pozwala na wydłużenie zbioru nawet do jesieni. Owoce są bardzo kształtne, intensywnie zielone, bez tendencji do przerastania na grubość. Odmiana bardzo plenna i odporna na choroby, zwłaszcza na mączniaka rzekomego co umożliwia uprawę bez stosowania środków chemicznych ! Doskonale nadaje się zarówno do kwaszenia,jak i sałatek. Ja uprawiam
Przepisy i porady kulinarnekapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna
Tradycyjna KuchniaKolejna odsłona sałatki z kaszą jako głównym składnikiem. Ta wersja bogatsza w składniki niż ... wyszła przepyszna. Oprócz walorów smakowych jej zaletą jest też szybkość przyrządzania i sytość. Za sprawą kaszy, która ma dużo błonnika po zjedzeniu niewielkiej porcji jesteśmy syci przez długie godziny :)) Składniki: 1 wor eczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur 3 ugotowane jajka mała puszka kukurydzy(...)200g) 3 ogórki konserwowe 200g szynki konserwowej biała część 1 pora sól pieprz majonez szczypiorek Wykonanie: Jajka, ogórki, szynkę i pora kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki
Walijskie PichcenieGrusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą
Magiczne Życie Martyzdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor -ogórek -koperek(...)Ugotuj makaron gruczany . Odcedz i wymieszaj z odrobina oliwy z oliwek,. Dodaj mix sałat. Wkrój pomidory i ogórki. Posyp czarnuszką. Dodaj aromatycznego koperku. Dodaj glassy sojowej. Jeśli chcesz ,możesz posolić. Gotowe . Smaczne. Syte! Zdrowe
Z Kuchni Do KuchniZostała mi się jedna mała bułka - paluch żytni. Przez weekend nie jedliśmy praktycznie pieczywa, nie licząc niedzielnego śniadania. Nie zauważyliśmy zapotrzebowania, to nic się nie zrobiło
BaRepasSałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony świeży ogórek
ChilliJemyOstatnio chodziła za mną jakaś sałatka , a po grilowaniu zostały mi piersi z kurczaka postanowiłam je wykorzystać i dodałam do sałatki ryżowej . W smaku wyszła pyszna , i szybko znikła z talerza :) Zapraszam :) Składniki : 1 woreczek ugotowanego ryżu(...)mała papryka żółta lub czerwona 5 jajek ugotowanych na twardo 4 / 5 łyżek majonezu sól , pieprz do smaku 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka płaska musztardy 4 ogórki korniszony Wykonanie : Do miski przełożyć ugotowany ryż. Ogórki , jajka i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Seler nitki posiekać . Por drobno pokroić. Kurczaka pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliogórek zielony pokrojony w kostkę -awokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy Wszystkie składniki mieszamy w jedno i polewamy sałatkę. Smacznego
BaRepassałatka z dodatkiem jakże aromatycznych anchois i świeżutkimi ekologicznymi jajkami. Taki obiad jest idealny do pracy, bo syci, a nie obciąża, a ponadto jeszcze zdrowy. Nie pomijajmy też faktu, że robimy go max 15 minut ;-))) Do dzieła! Składniki: - 3 garście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois - 1/2 ogórka zielonego
SMYKWKUCHNIogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam z jednej strony. Przewróciłam na drugą, a następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki" jajko. W tym czasie zrobiłam tosty z chleba i sera. Całość podałam jak widać: jajko sadzone w parówce na liściu sałaty na serowym toście z mini sałatką pomidorowo
bastalenadrobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około(...)godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie przeciwwrzodowe
Garnkowe fanaberie