ogórki na kanapki - 1368 przepisów (strona:51/92)

Pasta kanapkowa z jajkami i wędzoną makrelą 300

Wędliny i ser jako dodatek do kanapek mogą szybko się znudzić. Z pomocą przychodzą nam wtedy pasty kanapkowe, na które pomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:).  4 jajka 200g wędzonych filetów z makreli  1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz

Szefowa kuchni
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis 173

bardzo proste w wykonaniu, sycące i smaczne smarowidło do kanapek, a przy okazji bardzo zdrowe, sama makrela to bogate źródło kwasów Omega-3, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor, czy potas.   Pasta z makreli i jajek Składniki: 1 Makrela ok. 350g 1 Cebula 3 Jajka 1 Ogórek kiszony 2 Łyżki majonezy Sól Pieprz Przygotowanie: Z makreli

Księga-Smaku
Panzanella 170

wody, pryszniców trzy razy dziennie oraz żarcia pomidorów i ogórków małosolnych, nie robi mi się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś dobrym. Panzanella to sałatka z chleba i pomidorów. Czyli taka kanapka, tylko bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest

ladykitchen
Panzanella 236

wody, pryszniców trzy razy dziennie oraz żarcia pomidorów i ogórków małosolnych, nie robi mi się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś dobrym. Panzanella to sałatka z chleba i pomidorów. Czyli taka kanapka, tylko bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest

ladykitchen
Klops z papryką i ziołami 216

Klops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr  54 (11/2013). Polecam!Składniki:1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)3 jajka2 cebule3 czerstwe kajzerkiwoda lub mleko do namoczenia bułek1/2 czerwonej papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć

Kuchnia domowa Ani
Tatar ze śledzia na pumperniklu 274

marchewką i marynowaną cebulą, ogórek konserwowy, oraz czerwoną cebulkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”) 106

kanapki, ważne że smaczne i nieco podobne w smaku do oryginału. Z suszonymi śliwkami czy kaszą mówią, że pycha, wierzę, bo lubię takie pasty-smarowidła, ale jeszcze przede mną.. Nie skupiając się na nazwach powiem tak: fajna pasta z dodatkiem jabłka i cebuli, smacznie doprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki(...)czasie dodaję te składniki do zmiksowanej fasoli, miksuję krótko tak aby jakieś nieduże grudki jeszcze zostały. Wkładam pastę do słoika i do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia, na kanapki, szczególnie z dodatkiem kiszonek

Zasmakuj Kuchni
Ogórki kanapkowe do słoików 767

Uwielbiam je zimą na kanapki,właśnie wtedy kiedy pomidory nie mają już smaku i coś by się przydała na tą wędlinkę położyć,w mojej wersji lekko pikantne bo dodałam pół ostrej papryki ,ale oczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4-5 ostrych papryczek

Swojskie jedzonko
Ogórki z chili 272

lata gdy spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików

Wiem co jem
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 168

małych talerzykach wraz z małymi łyżeczkami do kanapek z wędliną i gorącą herbatą . Gdy piszę te słowa cieknie mi ślinka na samą myśl  o tej sałatce ! :-)  Sałatka ta doskonale nadaje się na różne przyjęcia ( komunie, imieniny, urodziny itp. )  Możemy też do niej pokroić w kostkę 3-4 kiszone ogórki

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ze słonecznikiem 120

Dawno nie zamieszczałam przepisu na sałatkę, więc postanowiłam przyrządzić coś smakowitego. Proponowana sałatka będzie doskonałym urozmaiceniem, zastąpi bowiem tradycyjne kanapki brane do pracy. Podprażone nasiona słonecznika

Tylko pysznie
Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem 151

sałatki, którą kupuję czasami w biurze u "pana kanapki". I choć najbardziej kojarzy mi się właśnie z szybkim obiadem, to wygląda i smakuje tak ładnie, że i  na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek

Kulinarne Inspiracje
Cukinia w zalewie curry 235

zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała

Codziennik Kuchenny
Pasta z makreli 180

przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru Makrelę obrać ze skóry i ości, wszystkie składniki wymieszać na pomocą blendera. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Zgrabne Gotowanie
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 207

rewelacyjną pastę do kanapek, albo do pity. Coś na kształt bakłażanowego hummusu. Może i Wam zasmakuje, choć wyczytałam, że autorom "Jerozolimy" nie udało się do niej przekonać anglików, którzy kręcili z nimi dokument dla BBC :) Żeby formalnościom stało się za dość, napiszę jeszcze tylko, że przedstawiana sałatka to specjał Żydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów

W kuchni wieczorem
Wiosenne jajka faszerowane 834

rozgnieść widelcem lub łyżką). Następnie dodać posiekane rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Białka jajek poukładać na talerzyku, a w każde wgłobienie nałożyć czubatą łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu wiosennego. Mi została jedna czubata łyżeczka farszu, którą po prostu wykorzystałam jako pastę na kanapkę :) Przed podaniem posypać jajka posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarne Przeboje
Łososiowo truskawkowe kwiatki 167

Kolorowe kanapki z serkiem łososiowym i łososiem wędzonym oraz truskawkami. Do schrupania na dwa kęsy i zapewniam że nie zostaną. Powiem świeżości na przekąskę. 10 kromek kawiorka pszennego 1 serek o łososiowym smaku 170 g 100 g łososia wędzonego 15 dkg truskawek 1 kawałek ogórka pieprz czerwony koper świeży 1/2 papryczki chili mozzarella kulka melisa świeża Kawiorek smaruję cienko serkiem

wesoła kuchnia
Sos tatarski 162

tatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczna. 575

Najbardziej popularna pasta do kanapek to oczywiście jajeczna, ale od nas zależy jej ostateczny smak, a właściwie od dodatków, których użyjemy. Moja propozycja dla Was, wrzucajcie do swoich past wszystko co lubicie- na pewno będą pyszne. SKŁADNIKI: 4 jajka czerwona i żółta papryka kilka konserwowych pieczarek 1 ogórek konserwowy lub małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka(...)majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki  drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki.  Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania