dodaje marynatę staropolską, czosnek, zalewam olejem ( ok. 0.5 szklanki ), mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin ( u mnie stało sobie całą noc). Paprykę kroję w kostkę wielkością podobną do wielkości pokrojonego mięsa, cebulę w plastry. Patyczki do szaszłyków moczę chwilę w wodzie ( zapobiega to ich przypaleniu i łatwiej się ściąga mięsko po upieczeniu) i nabijam kolejno mięso, cebula, papryka(...)posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Kiedy są rumiane, a mięso mięciutkie są gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kartuskimi ogórkami konserwowymi ORZECH Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkilka plastrów rostbefu wołowego boczek parzony ogórki kiszone cebula olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie(...)Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy
w mojej kuchniposiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek lekko rozbijamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy do sosu mięsnego, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy np. z sałatką z kiszonych ogórków (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostufareast-language:EN-US;} Składniki: arkusze Nori torebka ryżu ¼ ogórka zielonego 2-3 plastry łososia wędzonego ½ awokado pasta wasabi kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka) sos sojowy Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części, z każdej wykroić miąższ. Kiełki fasoli odsączyć. Arkusz(...)układać dodatki, cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki. W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki: kilka plastrów rostbefu wołowego , boczek parzony , ogórki kiszone ,cebula ,olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ................................... Wykonanie : Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka(...)gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki sos chlebowy - Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal
w mojej kuchnipłuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką; ugotować i odstawić do ostygnięcia; mięso, boczek i grzyby wyjąć, w 1 szklance wywaru namoczyć bułki, wątróbkę opłukać, zawinąć w cienkie plastry słoniny i upiec w piekarniku nagrzanym(...)formy, zrobić na wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. smacznego:) podaję go z chrzanem lub ćwikłą i marynowanymi warzywami, np. ogórkami czy papryką. Przepis na pasztet lekko zmodyfikowany pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej
Zasmakuj Kuchniobieramy i w osolonej wodzie obgotowujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. W drugim naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki. Posypujemy pieprzem cytrynowym i rozmarynem. Kroimy kilka plastrów masła i układamy w kilku miejscach na ziemniaczkach. Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy(...)rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :) Piszcie, komentujcie, czekam z niecierpliwością
Mój Smak na Życieplastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz Pora kroimy na drobne kawałki. Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy(...)Wykładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut.Zapiekanka gotowa. Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem i delektować się smakiem.Smacznego
Maminek kulinarnyOstatnio szukalam pomyslu na koreczki z zielonym ogorkiem, bo budowanie koreczkowej "wiezy" jakos nie bardzo mi sie podobalo tym razem. Pomyslalam wiec by zrobic koreczki w
Przysmaki Karolkilimonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele by nie zdominowała smaku, a paprykę w pasy. Oliwę mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego - ewentualnie dodajemy ulubione zioła. Zamarynowane mięso grillujemy(...)Paski papryki fajnie zgrillować razem z mięsem. Nada fajnego przydymionego smaczku. Zgrillowanej wołowinie dajemy odpocząć chwilę, po czym kroimy ją w paski i układamy na sałatce. Polewamy oliwą. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. My zaszaleliśmy na koniec i udekorowaliśmy talerz plastrami lekko ugrillowanej truskawki. Przepis długi ale wykonanie naprawdę ekspresowe. Oczywiście samo grillowanie może być spontaniczne jednak wcześniej trzeba
Kuchnia po mojemułyżki musztardy sarepskiej 2-3 ząbki czosnku Dodatki: ½ puszki kukurydzy 15 dag chudego bekonu 15 dag cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi oraz(...)mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam, smaruję placki ciasta, zostawiając wolne brzegi. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry dodatki,posypuję podduszoną cebulą, doprawiam do smaku solą lub przyprawą do pizzy, na wierzch posypuję startym serem
Wanilia i Kardamonnasion /250-350g/ ¼ małej czerwonej cebuli /25g/ ½ pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g/ SOK POPOŁUDNIOWY (2h później) 14.00-15.00 3 szklanki krojonego jarmużu /150-200g/ 3 szklanki szpinaku baby /150-200g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 5 średnich mandarynek, obranych albo 1 duża pomarańcza /250g/ SOK NA DESER/ PRZEKĄSKĘ (2h później) 16.00-17.00 1 duży słodki ziemniak(...)pieprzem, ½ woreczka brązowego ryżu – grillowana cukinia i pieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy jaglanej – pomidor i plastry grillowanego bakłażana, świeża bazylia skropione oliwą, ½ woreczka kaszy kuskus – pieczone marchewki, seler bulwiasty, pietruszka lub pasternak z oliwą, pieprzem i cynamonem. Dobre będą wszystkie pieczone warzywa, w tym korzeniowe, warzywa
Karo in the Kitchenpolędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta(...)stopni z termoobiegiem na 35-40 minut. W trakcie pieczenia trzy razy polać roladki z wierzchu powstałym tłuszczem. Po wyjęciu odczekać około 5-6 minut, pokroić roladki w grubsze plastry i podać na sałatce. Sałatka z kaszy kuskus: Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować
Ala piecze i gotujeprzygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga od Was wielu czynności. Całość przygotowujecie w jednym naczyniu – albo dużej, głębokiej patelni, albo(...)pieczarek liść laurowy 2 ziela angielskie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki. 2 Następnie na patelnie
Kuchnia Bazyliiracji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie(...)skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy
Walijskie Pichcenie