woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek rozbijamy wołowinę na cienkie kotlety. Posypujemy pieprzem z obu stron(...)skruszało od musztardy (warto zostawić je tak nawet na kilka godzin lub całą noc – do lodówki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki. Ogórki w słupki. Wracamy do wołowiny – układamy na musztardzie 1-2 plastry boczku i małe kawałki cebuli. Na brzegu, od którego zwijamy, kładziemy ogórka. Zwijamy roladkę – są różne szkoły – jedna mówi
Poezja smakukażdy plaster na pół.Kawałki kurczaka układamy na folii aluminiowej w parowarze na 1 poziomie. Na 2 w pojemnikach na żywność, albo również na folii aluminiowej kawałki papryki i ogórka. Ja tym razem użyłem pojemników przystosowanych do żywności i odpornych na temperaturę 100 stopni.Włączamy parowar na 18-20 minut.W czasie jak reszta się paruje, kroimy drobno czerwoną cebule(...)minuty przed końcem parowania, włączamy patelnie i jak się rozgrzeje, wrzucamy na nią po kolei na kilka sekund każdy placek.Po skończonym parowaniu nakładamy na placka sałatę masłową, mix sałat, ogórki, papryki, cebule czerwoną, dymkę i kawałki piersi z kurczaka i zawijamy tortille :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało
Parowar Facetamała cebula, 600 ml wody. łyżeczka curry, szczypta kurkumy, 5 łyżek octu jabłkowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren gorczycy, szczypta soli i cukru Przygotowanie: Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę w piórka. Słoiki myjemy i dokładnie suszymy. na dno wsypujemy po kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy ciasno ogórki wraz z cebulą. Pozostałe składniki
Lena Gotujełyżeczki na słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik) Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy
SMYKWKUCHNIgorczyca - ziele angielskie - liśc laurowy - owoc jałowca - kurkuma - różowy pieprz cały Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut
SMYKWKUCHNIłyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw WYKONANIE SURÓWKA Z OGÓRKA :Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W miseczce rozcieramy miód z sokiem
cool and mintypomidory 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula Przyprawa do sałatek Sałaty dokładnie myjemy i suszymy. Pomidora kroimy w paseczki, zielonego ogórka obieramy i kroimy w pół plasterki. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kółka. Cebulę również kroimy w plastry. Sałaty mieszamy z pomidorami i ogórkiem. Wykładamy na półmisku. Na wierzchu rozkładamy sardynki, jajka i czerwoną cebulę. Wierzch oblewamy sosem
VioletoweKucharzeniewierną :) Najlepsza mizeria, moim zdaniem, jest zrobiona latem, z ogórków gruntowych. Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych cebula mała śmietana sól Wykonanie: Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki lub ścieramy na plastry na tarce. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Całość solimy dość obficie, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie próbujemy
Smak mojego domuszkl woda, 500ml gorczyca, 1 łyżka pieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka ziele angielski, 10 kulek sól, 1 płaska łyżka kurkuma, 1 płaska łyżka Przygotowanie Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy
Gotowanie moimi oczamialbo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski - kostki. Ser kroimy w ten sam sposób co ogórki. Wkładamy kawałek sera i ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę
Różne smaki w kuchnimusztardapomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz ,olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Opruszamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski - kostki. Ser kroimy w ten sam sposób co ogórki. Wkładamy kawałek sera i ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę
Słodkości i nie tylkoulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1 duża papryka czerwona, 1 ogórek, 3 cebule, 10 plastrów boczku parzonego, 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich HELIO , zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Z papryki czerwonej usuwam gniazda nasienne. Warzywo kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję na ćwiartki. Ogórek obieram i kroję w grubsze plasterki. 2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku
Tradycyjna kuchnia Kasicebuli, młodej 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki czarnuszki sól do smaku Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry. Przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na grubsze plastry. Paprykę oczyszczamy z błonek i kroimy w większą kostkę. Ogórki i paprykę przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką
Moja smaczna kuchniaplastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur) 1/2 jajka gotowanego na twardo 1 mandarynka sos musztardowo - miodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry (cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym
Kuchnia po mojemu