łyżeczki ziarnistego pieprzu ziemniaki ogórki kiszone wraz z wodą z kiszeni (ok. 500 g) 250 ml śmietany 30 % (ewentualnie 18%) 1 łyżeczka ziarenek smaku Sposób przygotowania: Udo wrzuć do zimnej wody wraz z pieprzem, ziarenkami smaku i włoszczyzną. Gotuj na wolnym ogniu ok. 60 minut. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ogórki kiszone i dodaj je wraz z wodą
Wielki apetytwarzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora(...)sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo jajka, pora, ogórka kiszonego oraz jabłko. Dodajemy także dobrze odsączony groszek (ilość wg uznania). Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie do całości dodajemy odpowiednią ilość majonezu. Najprostsza
Kuchnia po mojemukurczaka ( miałam wędzony filet z piersi kurczaka) * 3- 4 krążki ananasa z puszki * 1 nieduża puszka kukurydzy (ok. 3/4 szklanki) * ok. 15 dkg żółtego sera * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1 łyżka posiekanego szczypiorku plus do posypania sałatki * 2 łyżki majonezu * 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego * sól, pieprz czarny i ziołowy Pierś(...)miski. Kukurydzę odsączyłam, ogórki pokroiłam w kostkę, wszystko włożyłam do miski z mięsem i serem. Szczypiorek i natkę posiekałam i połączyłam z sałatką. W kubeczku wymieszałam majonez i jogurt, dodałam 1/4 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu czarnego i ziołowego. Wymieszałam z sałatką. Odstawiłam moją sałatkę do lodówki na 1 godzinę, by przeszła smakami. Notatki: * ogórka kiszonego można zastąpić konserwowym, albo
Pieprzyć z Fantazjąblogu znajdziecie już kilka propozycji tuńczykowych sałatek, a teraz polecam kolejną, która zrobiła furorę na naszej domowej imprezie :) Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 4 jajka * 3 ogórki kiszone * pół czerwonej papryki * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 2 łyżki posiekanego koperku * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać(...)skorupek, pokroić w małą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odlać z zalewy. Ogórki kiszone i paprykę również pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, dobrze wymieszać. A oto moje inne propozycje na sałatki z tuńczykiem: Szybka sałatka z ryżem i tuńczykiem ( przepis tutaj ) Sałatka ryżowa z tuńczykiem ( przepis tutaj ) Sałatka
Zrób to smaczniezmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU Składniki: 4-5 płatów śledzi marynowanych w occie 4 ziemniaki 2 jajka 1/3 pora 3-4 ogórki kiszone 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy na twardo jajka(...)Śledzie, ugotowane ziemniaki, jajka kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w pióra, ogórki kiszone w plasterki. Koperek i szczypior drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszamy
Bon appetit mon amiekapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno szatkujemy. Paprykę oczyszczamy(...)środka i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki. Umieszczamy wszystko w misce. Przygotowujemy sos z podanych składników mieszając wszystko razem. Dodajemy powstały sos do surówki i dokładnie mieszamy. Jeśli za mało doprawiona to możemy wsypać jeszcze trochę soli i pieprzu - do smaku
Gotuj z Mąkąpekińskiej Składniki : kapusta pekińska - 1 szt duża czosnek - 1 ząbek kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć(...)garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu. Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić. Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce, smażyć
Kuchnia DanusiШУБА "szuba". Ta wielowarstwowa sałatka przyrządzana jest na wiele sposobów. Tradycyjnie przygotowuje się ją ze śledzi, cebuli, ziemniaków, buraków, jajka i majonezu. Są też wersje z marchewką i kiszonymi ogórkami. W mojej sałatce ziemniaki zastąpiłam korzeniem pietruszki i muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada. Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków kiszonych 2 ugotowane
Smakowity Blog Kulinarnyciągu dnia do bułeczki lub na kolację wśród bliskich. Składniki: 1 sałata maślana 20 podsmażonych plasterków ulubionej kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 300 g gęstego jogurtu naturalnego, ja użyłam Bakomy 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki dowolnego płynnego miodu 3 łyżki musztardy sól, pieprz, oregano, majeranek Przygotowanie: Sałatę maślaną(...)myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Jajka i ogórki kiszone kroimy w plasterki, dodajemy wraz z przesmażoną kiełbasą do sałaty. Teraz sos: w miseczce mieszamy dokładnie ze sobą jogurt, miód, musztardę, oliwę z oliwek, przyprawiamy. Polewamy sałatkę, mieszamy dobrze. W razie potrzeby przyprawcie po swojemu do smaku;) Smacznego
Zasmakuj Kuchnirobienie jakiegoś pysznego mięsa do ziemniaków polecam jako dodatek surówkę z pora :-) Surówka z pora SURÓWKA Z PORA 1 biała część pora (średniego) 1 jabłko szara reneta (nieduże) 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku szczypta soli Pora i jabłko myjemy, osuszamy. Jabłko obieramy ze skórki a pora z wierzchniej warstwy liści. Pora przekrawamy wzdłuż(...)pół i siekamy w drobne piórka - lekko solimy. Jabłko i ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynówce. Musztardę mieszamy z olejem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Surówka z pora SMACZNEGO
peggiwkuchniświeży ogórek 3 ogórki kiszone 100 g sera żółtego 100 g szynki drobiowej w plasterkach siekany szczypiorek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić. 2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę. 3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę
Kuchnia domowa Aniparboiled- 100 g * pomidorki koktajlowe- około 10 szt. * ogórek kiszony- 2 średniej wielkości * jajka- 3 szt. * szczypiorek- 3 gałązki * oliwa z pestek winogron- 2 łyżki * sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić. Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka i szczypiorek. Całość polać oliwą
Kraina Miodem Płynącapuszki kukurydzy konserwowej · 4 jajka · ½ kg płatów śledziowych solonych · 3 ogórki kiszone · Sól · Pieprz · 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania(...)około godziny w wodzie. 2. Pora kroimy w krążki, dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę, posiekane ugotowane jajka, pokrojonego w kostkę śledzie oraz pokrojone również w kostkę ogórki kiszone. 3. Doprawiamy solą oraz pieprzem, łączymy wszystkie składniki z majonezem. 4. Przekładamy do naczynia, wierch dowolnie dekorujemy. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilachudego twarogu łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ( u mnie jak już pewnie zauważyliście nowość czyli sól Himalajska - więcej znajdziecie tutaj) świeżo mielony pieprz dodatkowo ogórki kiszone Makrelę musimy obrać ze skóry i starannie usuwamy wszystkie ości. Ja po obraniu(...)dokładnie sprawdziłam każdy kawałek, po czym rozdrobniłam rybę. Dodajemy twaróg, pokrojony drobno szczypiorek, musztardę, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kanapki z pastą obowiązkowo podałam z ogórkiem kiszonym, który idealnie dopełnia smak
Kuchnia moimi oczami