rybnych (+ bułka tarta i jajko)3/4 - 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju3 łyżki ketchupu pikantnego3 łyżki octu2 łyżki cukruziele angielskieliść laurowy1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 duże cebule3 ogórki konserwowePrzygotowanie:1. Rybę pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze.2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy(...)duże cebule obieramy i kroimy w kostkę. Zeszklić na oleju i lekko posypać cukrem.4. Rybę ułożyć w jakimś naczyniu, rozłożyć na nią cebulę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Zalać przestudzoną zalewą. Smacznego
charlotte gotujeSkładniki, 4 osoby: 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę
cooklifedodajemy tłuszczu!:).Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części, układamy na talerzu. Pomidora kroimy na 8 (jeśli wolicie mniejsze części, to ósemki dzielimy je jeszcze na pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju
Czerwona PorzeczkaSkładniki:sałata lodowamarchewkapietruszkakawałek białej kapustypół ogórka zielonegopomidorporkopereksólodrobina cukru2-3 łyżeczki olejuWykonanie:Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por kroimy na półtalarki, ogórek i pomidor w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 2h.Surówkę wykorzystuję najczęściej do chlebka pita, surówki z gyrosem, albo po prostu jako
Walijskie PichcenieSkładniki:3 jajkasłoik selera konserwowego z porem (z Rolnika)30dkg szynki konserwowejpęczek rzodkiewkiogórek zielonyszczypiorek, natka pietruszkipieprzmajonezkukurydzaWykonanie:Pokroić w drobną kostkę: ugotowane jajka, szynkę, rzodkiewkę, świeży ogórek. Seler odcedzić z zalewy - pokroić.Połączyć wszystkie pokrojone składniki, dodać kukurydzę odsączoną na sicie i poszatkowaną zieleninę: szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić wg uznania pieprzem, ew. solą. Dodać majonez, wymieszać i schłodzić w lodówce
Walijskie Pichceniebędę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :)))Składniki:2op małych pieczarek po 250gząbek czosnku1 cebulałyżka oliwy z oliwekpuszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ogórki konserwowe1 papryka konserwowasól, pieprz,słodka paprykaJak to zrobić:Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić(...)kroimy w piórka smażymy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem
Walijskie Pichceniesię kupić, kupujemy gotowe już małe okrągłe kanapki (m.inn. firma Benus ma coś takiego w swoim asortymencie). Każdą kanapkę smarujemy pastą jajeczną i dekorujemy wg uznania łososiem, ogórkiem, salami czy innym ulubionym dodatkiem
Walijskie Pichceniebardzo często. Pasuje do grillowanego mięsa ale i jako lekka kolacja. Jest zdrowa, lekkostrawna i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Bo przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i smaczna kolacja gotowa! :)) Na upalne dni - jak znalazł! :)Składniki:op.sera feta1 czerwona papryka3-4 rzodkiewki3 średnie
Walijskie Pichcenietroszkę inną, chłodną odmianę? :) I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :)Składniki:2 pęczki botwinki2 marchewki3 ziemniakisok z połowy cytryny3 małe ogórki gruntowekoperekszczypiorekziele angielskieliść laurowymaślanka lub kefirłyżka śmietany 12%sól,pieprz,cukier do smakujajka ugotowane na twardoWykonanie:Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko(...)Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy na 2h do lodówki. Podajemy
Walijskie Pichceniedorzucimy do niego drobno pokrojone warzywka to już "niebo w gębie" :))Składniki:50 dkg półtłustego twarogu3 łyżki śmietany 12%szczypiorekcebulka dymkamała czerwona paprykapomidor (wydrążony - bez gniazda nasiennego)1/2 zielonego ogórka (wydrążony - bez pestek)kawałek selera naciowegosólpieprzWykonanie:Ogórek,pomidor, paprykę, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę. Twaróg siekamy w blenderze, lub po prostu dusimy widelcem. Całość mieszamy ze sobą
Walijskie Pichceniealuminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli. Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki
Walijskie Pichcenieburgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem powstały bardzo smaczne kotleciki, które super smakują włożone pomiędzy razową bułę, z dodatkiem surówki, sałaty czy ogórka, albo jako dodatek do ziemniaków, mizerii - jako danie obiadowe. Pomysł sprawdzony, trafiony, więc publikuje i polecam!PS. Ponieważ dodałam trochę za dużo soli do mojej kiełbasianej masy, a nie lubię(...)posiekanego koperku. Mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.Wersja "fast food" czyli razowa buła, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, a dla szczęściarzy nie liczących kalorii był jeszcze sos majonezowo-ketchupowyWersja obiadowa z sadzonym jajkiem , ziemniakami, pieczarkowym sosem i mizerią
Walijskie Pichcenieobie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-)Składniki:pasek żeberek wieprzowychsłoik ogórków kiszonych5 ziemniaków2 marchewki2 małe pietruszkikawałek selera liść laurowyziele angielskie 2 łyżki śmietany 18%sól, pieprz2 łyżki sklarowanego masłaWykonanie:Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Żeberka zalać(...)odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Ogórki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać
Walijskie Pichcenieczyn nie przepadałam, aż do momentu kiedy trafiłam na smaczny i bardzo prosty przepis :-), którym chętnie się podzielę ...Składniki:3 średnie ziemniaki 4 jajka4 szt solonych matiasów4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe1 cebula pęczek natki pietruszki lub koperekpieprz, sól2 łyżki majonezu1 łyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Matiasy namoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie(...)wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę.Jajka ugotować na twardo, pokroić w połplasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć, natkę posiekać. Dodać wszystko do sałatki.Dołożyć majonez, sporo pieprzu i ewentualnie sól do smaku, po czym delikatnie wymieszać
Walijskie PichcenieBardzo lubię ravioli i mogę je spożywać pod wszelaka postacią :) Tym razem ravioli z mięsem i boczkiem wylądowały w sałatce, nadając jej włoskiego akcentu :)Składniki:op. pierożków ravioli1 ogórek zielony150g chudej szynki drobiowej150g sera żółtego1/2 czerwonej papryki1/2 puszki kukurydzysólpieprzszczypiorektrochę majonezuWykonanie:Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Ser, szynkę i paprykę
Walijskie Pichcenie