sałatki jarzynowej będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 1 puszka 400 g kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami(...)gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek. Doprawiam
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninypysznym PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej 1/2 słoika selera konserwowego 10 dag sera żółtego tartego 2 jajka 3 ogórki kiszone 1 łyżka natki pietruszki Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku Dodatkowo(...)PIECZYWO CHRUPKIE WASA WIELOZIARNISTE NA ZAKWASIE PRZYGOTOWANIE: Polędwicę, ogórki, jajka drobno kroję. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Składniki sosu łączę ze sobą. Mieszam całość. Podaję z PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE
Gotowanie Patkibarszczu. Składniki: 1 kg buraków około 5 szklanek wody 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy garść kminku 3 ziarenka ziela angielskiego pół szklanki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy(...)przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek. Zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń zbieramy ją a kwas przecedzamy ponownie przez gazę
Smakowity Blog Kulinarnyfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2-3 filety z kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu(...)czasie wyjąć mięso i podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu mięso ułożyć w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt
W garach u Gosioctu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl(...)Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej. 2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy. 3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy
Apetyczna babeczkarybę na święta, np. halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach. Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów suszonych 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo(...)siekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Ogórek, paprykę, suszone pomidory pokroiłam w drobną kostkę Czosnek posiekałam, imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku Miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszałam w oddzielnej salaterce Wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i starannie wymieszałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgarście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie Woj-len) 2 cm zielonego ogórka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego bez chemii Skworcu sól i pieprz do smaku opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z czosnkiem granulowanym(...)upodobań). W miski przekładamy 2-3 garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkimożna wykorzystać sałatę rzymską. Ps. żółty ser dowolny Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 plastry gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo strąk czerwonej papryki ogórek cebula sól pieprz pół szklanki grubo startego żółtego sera świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, osuszyłem, rozdzieliłem liście. Na każdym liściu ułożyłem przycięty plaster szynki, który posmarowałem majonezem(...)rozłożyłem grubo pokrojone jajka ugotowane na twardo, trochę papryki pociętej w podłużne paski, ogórka pokrojonego w słupki, oraz kilka piórek cebuli. Lekko posoliłem, posypałem tartym serem , pieprzem i listkami tymianku. Wszystko zawinąłem w otwarty z jednej strony pakiecik, związałem sznurkiem
R'n'G Kitchenprzy nienarażaniu go zbytnio, jak to ma się przy głodówce. Koktajl znakomicie zaspokaja głód. Składniki: 2 jabłka (polecane golden delicious) plasterek cytryny (razem ze skórką) kawałek zielonego ogórka (razem ze skórką, około 4cm) plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw
Gotowanie i blogowanieSkładniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany(...)pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u Monikitypowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane. Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku(...)kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy
Marder&Marder Manufactureparowałam w garnku do gotowania na parze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i mieszając
Blondynka Gotujesosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem(...)pokrój w paski. Pamiętaj, że ich objętość rośnie 10-krotnie, dlatego 2 łyżeczki na podaną ilość bulionu w zupełności wystarczą! Ugotowane na twardo jajka poprzekrawaj na połówki. Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon
Food Square