Curry z dynią i kurczakiem 283Sezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa ogórkowa 291Powiecie zwyczajna zupa, ze każdy wie jak ją ugotować. Ale każdy z nas ma na nią swój jeden, jedyny sprawdzony sposób, a ze klasyka to co
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraki tarte marynowane 272już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 411Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z dyni i jabłka 265Prosta, szybka i zdrowa surówka z dyni. Idealna do jesiennego obiadu. Polecam bo dynia to nie tylko pyszne ale zdrowe warzywo, dostępne przecież tak krotko w roku, wiec trzeba je wykorzystać maksymalnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa 341robienia ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny, a sos dyniowy z domieszka pomidorowa rewelacyjny. Szkoda ze u nas nie można dostać takiego falowanego gotowego makaronu do lazanii. Może jakaś firm jednak zrobi ukłon w kierunku
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 431Dzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bigos domowy 334Nie wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krewetkowa Tom Yum 363Lubicie kuchnie azjatyck ą tajsk ą ? Ja tak i gdy mam możliwość próbować jej w restauracjach to chętnie wybieram tajskie dania. W domu natomiast staram się
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski śląskie białe i szare 272Ja wiem ze kluski w Polsce potrafią zrobić wszyscy, ale czy wszyscy dobrze umieją zrobić prawdziwe śląskie kluski białe a szczególnie szare, które są już mniej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wątróbka z jabłkami w winie 227Wątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ragout wg Julii Child 283którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem. Obiad był obłędny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gęsie klopsiki w koperkowej zupie 189postanowiłam jedna gęś przerobić na kilka sposobów. Jako pierwsza jest zupa na wywarze z gęsi i na resztkach tego, co nam po tym wywarze zostało. Zupa idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulebiak z kapusta i grzybami 249Od niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z gęsi z gołąbkiem 202zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik