Sezon na... #4 KALAFIORowe fochy 400Basta! Ja jak nie lubię jak mi się chłop do garów wtrąca! Ja mu śrubek w garażu nie układam. Nawet kiedy robi to w dobrej
bastalena
Co do chleba? #3 Pesto z (u)palonym słonecznikiem made by Lucjan 288Zachciało mi się pesto do obiadu. Znowu ze słonecznikiem, tyle że tym razem zielone. Zaczęłam robić. Słonecznik wylądował na patelni, do lekkiego prażenia. Młody mnie zagadał, a ja wdałam się w rozmowę. Po chwili poczułam dziwny swąd dochodzący z kuchni. Oooo! I tak oto mam pesto z... palonym słonecznikiem. Wyraziste w smaku ;) Słonecznik lekko uprażyłam na patelni ;) Wszystkie składniki
bastalena
NEW IN! I grecka uczta 267noków. Głupi to ma szczęście. Na pierwszy teflon poszły naleśniki. W końcu są takie jakie powinny być, czyli cienkie, zarumienione (a nie spalone) i dużeeeee. To dzisiaj obiad, trochę na grecką nutę. Zapraszam na ruloniki z fetą, szpinakiem i tzatziki. Pod beszamelem. Muaaa! Naleśniki usmażyłam na podstawie tego przepisu , bez kakao oczywiście. Do ciasta dodałam jedynie łyżkę
bastalena
Sezon na... #5 Zielony groszek. Na Durszlaku 233Postanowiłam. Jestem na Durszlaku . Tzn. jeszcze nie wiem czy jestem, bo nadal czekam na potwierdzenie przyjęcia. Mają sprawdzić, czy mój blog odpowiada ich wymogom. No, kulinarny
bastalena
Ciocia "Igła" 241Młody po pierwszym szczepieniu. Przeżył. Nowa ciocia, Ivonne, też. Muszę pochwalić Gizmo, bo na prawdę był dzielny. Taaakie 2 szprycuchy w te swoje obwarzanki przyjął, że
bastalena
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 248Fontanny Di Trevi. Oczy mi zaraz powybijają! Już nawet Gizmo tego nie przerabia. Arbuz? Może arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku. Pierwsze słowa Stwórcy na widok dzisiejszego dania? "Kolejna wydumka mojej dziewczynki". I ta bezcenna mina "skazańca
bastalena
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 227masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało na potrzeby akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD zorganizowanej na Durszlaku... i na sobotni obiad
bastalena
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym 395Przedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie
OstryKęs
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 238Składniki: 4 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę 4 łyżki różyczek kalafiora + 1 łyżka do dekoracji
Moja smaczna kuchnia
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 232Składniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250
Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni 275Składniki: 1 cebula 1 pomidor 3 plastry gotowanej szynki 2 jajka 3 ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i podzielone na ćwiartki
Moja smaczna kuchnia
Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach 234Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Składniki: 1 mała polędwiczka wieprzowa 1 mała marchewka 4 ząbki czosnku 3 duże
Moja smaczna kuchnia
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 258Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym Składniki: na ciasto: 400 g semoliny, użyłam De Decco 200 ml ciepłej wody szczypta soli
Moja smaczna kuchnia
Drożdżówka ze Śliwkami 187drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety w ciąży. Raz…dwa…trzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać
Made By Mom And Son
1459. Sznycle pruszkowskie 227Prosty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej
Moje domowe kucharzenie