Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 195Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciecierzyca a'la po bretońsku 220W łatwy sposób można dokonać zamienników znanych dań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 2
Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą 207Że uwielbiam makarony to chyba już wiecie, wiele razy o tym pisałam, nic dziwnego, smakuje przecież w każdej postaci, jako zapiekanka, rozmaite sałatki czy po prostu
Wanilia i Kardamon
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 247Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku
Ugotować
Domowe frytki 224Opis: Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo popularne. Pyszne domowe frytki musza być złociste, z chrupiącą skórką i miękkim
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Surówka z cykorii i ogórków konserwowych 182Składniki: 2 cykorie 4 ogórki konserwowe pół cebuli czerwonej Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki, zostawiając twardą końcówkę
Qchnia po prostu
Quinoa po meksykańsku 207Uwielbiam dania inspirowane kuchnią meksykańską, musi być aromatycznie, pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie. Składniki: 2
Quinoa Raz!
Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto 215Taka piękna pogoda dzisiejszego poranka zainspirowała mnie do przygotowania na śniadanie pysznej sałatki w śródziemnomorskich klimatach. Bardzo kolorowa i syta. Skropiona olejem z orzechów włoskich, z
Moja smaczna kuchnia
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka 1058Chakalaka to sałatka pochodząca z Afryki. Pierwsza moja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam
Blendman
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 212Lubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej
Di gotuje
Kotleciki drobiowe z groszkiem 244Na blogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł
Ugotować
Pikantna zupa z czerwoną soczewicą 185Pożywna, smaczna, rozgrzewająca - tak właśnie jest zupa z czerwoną soczewicą. Zjedzona po powrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do
kolorowotorcikowo
KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE 171Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz 5 dkg smalcu 3 dkg masła Sposób przygotowania: Filety umyć, osączyć, wyjąc
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką 334Pierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką. Tak bardzo mi smakowały
ChilliJemy
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 268Lekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z
Karo in the Kitchen