Roladki drobiowe ze szpinakiem 183Roladki drobiowe to niezła alternatywa dla popularnych i oklepanych roladek, panierowanych w jajku i bułce tartej. Nie żebym miała coś przeciwko, ale gdy nie przepadamy za
Pieguskowa Kuchnia
Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami 179Krótkie dni, słota i brak słońca nie nastrajają mnie pozytywnie. Skutecznym sposobem na jesienną chandrę, która właśnie mnie dopada, zawsze była tabliczka pełnomlecznej czekolady, koniecznie z
Pieguskowa Kuchnia
Ryba w śmietanie 185Ryba w śmietanie przygotowana w ten sposób rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatna i smaczna. Przygotowanie tego dania nie wymaga zbyt wiele czasu można powiedzieć
Pieguskowa Kuchnia
SCHAB PIECZONY 180Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty i aromatyczny. Można go pokroić na kanapki jak wędlinę ale także podać jako danie obiadowe. U mnie najczęściej
Pieguskowa Kuchnia
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 191Należę do osób, które lubią podroby. A gulasz z żołądków drobiowych, oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja
Pieguskowa Kuchnia
ZRAZY WOŁOWE 191Witajcie po długiej, ale jakże potrzebnej przerwie. Od dawna nosiłam się z zamiarem przeniesienia bloga i ciesze się, że udało mi się zrealizować moje noworoczne postanowienie
Pieguskowa Kuchnia
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 188W piątek zazwyczaj serwuję rybę. Jakoś tak się utarło w moim domu, że jest to dzień bezmięsny, na co nikt nie narzeka. Lubimy ryby pod każdą
Pieguskowa Kuchnia
ROLOWANA LAZANIA ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KARCZOCHAMI 178Po długim weekendzie zdecydowanie mam ochotę na coś lżejszego. Dzisiaj zapraszam na rolowaną lazanię ze szpinakiem, ricottą i karczochami. Wszystko to zapieczone w sosie pomidorowym. Lekko
Pieguskowa Kuchnia
FASZEROWANE UDKA KURCZAKA 204Fajna propozycja obiadowa lub imprezowa. Faszerowane pałki kurczaka zawsze cieszyły się zainteresowaniem na stole. Nie przerażajcie się wyciąganiem kości – to wcale nie jest takie trudne
Pieguskowa Kuchnia
LENIWE GOŁĄBKI 189Uwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są
Pieguskowa Kuchnia
KOTLETY SZARPANE NAJPROSTSZE 204Kotlety szarpane to mój pomysł żeby dać Wam odpocząć od słodkości więc proponuję danie obiadowe. Przepis z gatunku tych, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Masa tężeje
Pieguskowa Kuchnia
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 186Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że
Pieguskowa Kuchnia
PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 208Witam Was po długiej, świątecznej przerwie wspaniałą i rozgrzewającą zupą dyniową. Pozostały mi dwie sztuki z jesiennych zbiorów, które trzeba było szybko wykorzystać. Przyznam się, że
Pieguskowa Kuchnia
GULASZ CIELĘCY 223Gulasz cielęcy to idealne danie na teraźniejszą pogodę, kiedy jest zimno i ciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne
Pieguskowa Kuchnia
PIEROGI Z BOBEM 224Styczeń minął jak szalony i nastaje luty. Czas najwyższy na utylizację ubiegłorocznych, działkowych zapasów. Na pierwszy ogień poszedł bób z którego przygotowałam bardzo smaczne pierogi. Z
Pieguskowa Kuchnia