obiad - 94612 przepisów (strona:435/6308)

Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem 128

świetnie nadaje się jako dodatek do mięs z grilla a maj to miesiąc grillowania. Chociaż oczywiście świetnie nada się na inna okazję, i spokojnie może być samodzielnym daniem na obiad czy kolację. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaczny zeszyt
Kotlety z brokuła i ciecierzycy z guacamole 142

guacamole i śmietaną. W smaku przypominają trochę falafele, ale różnica taka, że nie smaży ich się w głębokim tłuszczu. Do podania proponuje guacamole i trochę śmietany. Pyszny, zdrowy, wegetariański obiad. Wiosna w pełni, lato się zbliża - przyda nam się trochę lekkości na talerzu. Ja do przygotowania używam ugotowanej uprzednio ciecierzycy, ale można też użyć takiej z puszki. Ja jednak lubię

Smaczny zeszyt
Makaron z bokułami, suszonymi pomidorami i kurczakiem 117

wkładką do gotowania na parze i możecie ugotować równocześnie makaron i brokuły to całość zajmie Wam ok. 20 minut. Idealnie danie do przygotowania w środku tygodnia na szybki obiad lub kolacje. Makaron z brokułami, suszonymi pomidorami i kurczakiem. 2 ząbki czosnku 1/2 piersi z kurczaka 10 suszonych pomidorów mały brokuł 300 g makaronu (u mnie penne razowe

Smaczny zeszyt
Młoda kapusta na żeberkach 132

Młoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z ziemniakami lub chlebem. Obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości koperku. Uwielbiam maj w kuchni, same ulubione dania:) Młoda kapusta na żeberkach 1 główka młodej kapusty 1 kg żeberek trzy listki laurowe kilka ziaren pieprzu

Smaczny zeszyt
Młoda kapusta z boczkiem 113

jednej główki wychodzi cały gar i spokojnie można nim nakarmić kilka głodnych osób za niewielkie pieniądze. To też lubię we wiosennej kuchni, za kilka złotych można zjeść pyszny obiad. Można zjeść samą albo podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami.  Polecam też poprzedni przepis  na młodą kapustę na żeberkach

Smaczny zeszyt
Frittata z cukinią i szpinakiem 142

sól , pieprz Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej jak zostaną lekko twardawe) i odstawić do przestygnięcia. Można też użyć resztek ziemniaków pozostałych z obiadu. Przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, posiekać czosnek i natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki, doprawić i wstawić do lodówki (smakuje najlepiej jak spędzi minimum godzinę w lodówce) . Cukini e pokroić w kostkę

Smaczny zeszyt
Tarta z grzybami leśnymi 89

innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Smaczny zeszyt
Krupnik z grzybami 101

coraz zimniejsze, coraz częściej mam ochotę na ciepłe dania i zupy. Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Pełnowartościowy, rozgrzewający obiad, a ponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować gar pożywnej zupy

Smaczny zeszyt
Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą 128

Sałatki to idealny sposób na lunch na wynos - do pracy lub do szkoły. Pakowanie pudełek to mój tygodniowy rytuał bo staram się by jeść w pracy samodzielnie przygotowane obiady - bo zdrowiej, taniej i najczęściej smaczniej. Wiem dokładnie co jest w środku:) Jeżeli też tak macie to mam dla Was świetną propozycję lunchową- sałatką z ryżem, jarmużem, kukurydzą, fasolą i pomidorami

Smaczny zeszyt
Zupa z kurkami i kukurydzą 101

dostać więc rzutem na taśmę publikuję przepis na aromatyczną zupę z kurkami, kukurydzą i boczkiem. Z dodatkiem śmietany i dużej ilości koperku. Bardzo udane połączenie smaków, pożywny i rozgrzewający obiad. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaczny zeszyt
Pęczak z kurczakiem i brokułami 82

Dziś danie idealne na obiad na wynos. Coś pomiędzy sałatką a kaszotto - kasza pęczak z kurczakiem i brokułami z dodatkiem płatków migdałowych i szczypiorku. Można zapakować do słoika albo pudełka lunchowego i potem zjeść na zimno jak sałatkę albo odgrzać na ciepły posiłek. Pęczak z kurczakiem i brokułami 1 szklanka kaszy pęczak 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka pasty chilli

Smaczny zeszyt
Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego 114

zakładam się, że kopytka byłyby w czołówce. Kojarzymy je z każdego domu, miękkie kluski, najczęściej oblepione jakimś pysznym sosem. U nas zawsze robiło się je jak zostało ziemniaków z obiadu, więc nie tylko comfort food ale też zero waste:)) Ja dziś trochę mniej klasycznie -  proponuję buraczane kopytka, podane z rukolą, sosem z sera pleśniowego i posypane orzechami. Jeden burak

Smaczny zeszyt
Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem 118

Lekkie przeziębienia depczą nam po piętach więc staram się gotować tak, by nie ułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry z fasolą

Smaczny zeszyt
Śledź z żurawiną w curry 138

zacznie się przedświąteczny amok w sklepach. Można też zacząć myśleć o świątecznym menu i powoli gromadzić inspiracje. Ruszamy więc z serią przepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź

Smaczny zeszyt
Gulasz wołowy z czekoladą i skórką pomarańczową 110

Dziś doskonała propozycja na obiad świąteczny - gulasz wołowy z czekoladą, śliwką i skórką pomarańczową. Mięso jest uprzednio marynowane w winie (więc trzeba na  to brać poprawkę czasową) a potem długo duszone z warzywami i śliwką, na koniec dodajemy czekoladę. Przed podaniem posypujemy gulasz natką pietruszki i skórką pomarańczową. Czekolada, śliwki i pomarańcza - to sprawia, że całość ma bardzo świąteczny

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania