Kaczka confit 153Przepis na kaczkę confit poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika. Do przygotowania mięsa gotowanego w tłuszczu potrzebna jest duża ilość kaczego lub gęsiego
niecodziennikpary
Risotto z grzybami 134Przygotowując risotto z grzybami , trzeba zaopatrzyć się nie tylko w dobre składniki, ale także w cierpliwość. Warto dzień wcześniej ugotować rosół lub wywar warzywny oraz namoczyć
niecodziennikpary
Pieczone udka kaczki II 147Udka kacze tym razem przygotowaliśmy w najprostszy sposób, nie używając poza solą himalajską i kolorowym pieprzem żadnych przypraw. Pieczone udka kaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę, która
niecodziennikpary
Gęsie żołądki 160Gęsie żołądki to kolejny wpis inspirowany udziałem w warsztatach kulinarnych. Mnie to danie kojarzy się z kuchnią żydowską i nieco zabawną nazwą “ gęsie pipki “
niecodziennikpary
Kaczka glazurowana miodem 129Ciężko już zliczyć, ile to rodzajów pieczonych kaczek wyszło z naszego piekarnika, ale sposobów nadal jest jeszcze sporo. Jeśli lubicie piec kaczkę w całości, powinniście wypróbować
niecodziennikpary
Krupnik z pęczakiem 145Krupnik z pęczakiem to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej gotuje się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ma się ochotę na takie gęste, gorące zupy. Do
niecodziennikpary
Potrawka z królika 169Z racji tego, że Dziadek hodował króliki, potrawka z ich mięsa to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Królik duszony z warzywami i śmietaną często gościł na naszym
niecodziennikpary
Pieczona perliczka 136Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki
niecodziennikpary
Puree z batatów 152Dla odmiany zamiast polskich ziemniaków przygotowaliśmy sobie puree z batatów . Kaczka już się piekła, więc wystarczyło słodkie ziemniaki z dodatkiem oliwy i rozmarynu zawinąć w folię
niecodziennikpary
Chiński rosół z kaczki 139Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym
niecodziennikpary
Kwaśnica 150Kwaśnica to zupa, którą zawsze zamawiam w karczmach podczas wakacyjnych wypadów w góry, kwaśny smaku tej podhalańskiej zupy i jej rozgrzewające właściwości są nieocenione po zejściu
niecodziennikpary
Wywar warzywny 136Wywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i
niecodziennikpary
Fishburgery 169Pierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce
niecodziennikpary
Zupa pieczarkowa 148Zupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa
niecodziennikpary
Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 174W naszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka
niecodziennikpary