Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 138Są takie potrawy, których nie znamy z domów rodzinnych, gdzieś o nich usłyszeliśmy i koniecznie chcemy je spróbować i poznać ich smak. U mnie do takich
niecodziennikpary
Wieprzowina po chińsku 146Dawniej często jadłam chińskie dania kupowane w budce obok bazarku, ale też sama gotowałam potrawy orientalne. Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W
niecodziennikpary
Pierś z kaczki z warzywami 134Przepisy na przygotowanie drobiu, a zwłaszcza kaczki, cieszą się dużym powodzeniem, co wcale nas nie dziwi, ponieważ drób można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po
niecodziennikpary
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką 152Inspiracją do zrobienia pieczonych pierogów z kaszą gryczaną i wątróbką była wizyta w restauracji żydowskiej. Na podstawie informacji z karty dań nietrudno było stworzyć dobry przepis
niecodziennikpary
Tołpyga w sosie kokosowym 139Poprzednim razem tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce była bardzo smaczna, mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz
niecodziennikpary
Risotto z czerwonymi burakami 130Ze względu na to, że buraki czerwone długo się gotują, zazwyczaj staramy się zaplanować kilka dań, w których można je wykorzystać. W tym tygodniu powstały z
niecodziennikpary
Bliny pszenno-gryczane 145Bliny pszenno-gryczane to bardzo prosta potrawa, która jest podobna do racuchów. Jakiś czas temu zamieściliśmy przepis na bliny gryczane, a dzisiaj dzielimy się z Wami
niecodziennikpary
Racuchy z mąki kukurydzianej 133Chociaż nie musimy martwić się o zły wpływ glutenu na nasze organizmy, to od czasu do czasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy
niecodziennikpary
Musaka z bakłażanem 137Podczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikpary
Lasagne ze szparagami 161Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo i trzeba go dobrze wykorzystać, dlatego też kupiliśmy białe i zielone szparagi, aby przygotować z nich pyszną lasagne. Była
niecodziennikpary
Frytki z piekarnika 157Frytki z piekarnika to propozycja dla tych, którzy nie mają w domu frytkownicy oraz dla tych, którzy nie chcą kupować mrożonych frytek. Zaletą w ich przygotowaniu
niecodziennikpary
Zapiekanka makaronowa ze szparagami 145Tegoroczny sezon szparagowy zamykamy zapiekanką makaronową ze szparagami . Jej przygotowanie przebiega bardzo sprawnie, tym bardziej, że część składników można przygotować wcześniej. Do naszego dania użyliśmy białych
niecodziennikpary
Risotto z kurczakiem i warzywami 151Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami przekazała nam Siostra, która gotuje sporadycznie. Była nim tak zachwycona i zadowolona z potrawy, że i my postanowiliśmy go
niecodziennikpary
Żeberka w słodko-pikantnej marynacie 169Nasze żeberka w pikantno-słodkiej marynacie to odpowiedź na rozpoczęty sezon grillowania, który wyraźnie już czuć w unoszącym się zapachu smażonego mięsa. Niestety my na grillowanie
niecodziennikpary
Sos bolognese 151Sos bolognese jest przykładem tego, że prowadząc bloga kulinarnego, oprócz podnoszenia umiejętności gotowania i fotografowania, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Bo czy wiedzieliście, że od
niecodziennikpary