pór roku. To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Są propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Produkty w nich oryginalne, często zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy
Proste PotrawyZdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację. Uwielbiam takie surówki za to, że nie wymagają zbyt dużo czasu, aby je przygotować, zawsze smakują i po ich zjedzeniu nie mam wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam. Składniki na taką surówkę są dostępne
Kuchcik gotujesposobów, z kokosowym mlekiem czy z makaronem . Dzisiaj jadę z moim najmłodszym na parę dni do Sztokholmu. Miałam wiele spraw do załatwienia, więc zupa z kurczakiem okazała się szybkim obiadem. Wczoraj mieliśmy turbulencje w ruchu kolejowym. Mam nadzieję, że wyjedziemy i dojedziemy do Sztokholmu o czasie…Lubię podróżować pociągiem. Laptop, kawa i około 500 km w niecałe
codojedzeniasurówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane o każdej porze roku, a zimą najbardziej. Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas. 😊 Można też dodać rodzynki, a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana
Dieta moja pasjaJeśli chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie, i masz członka rodziny ,który je zgodnie z grupą krwi „0” ,zrób na obiad kotlety . Ciekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi
w mojej kuchniprezent - taca śniadaniowa z dowolną personalizacją, na której podasz śniadanie ukochanej osobie i tym samym sprawisz podwójną niespodziankę i radość ! Napisałam śniadanie, ale to przecież może być równie dobrze obiad, podwieczorek, kolacja czy tylko popołudniowa kawa lub herbata. Wiesz dlaczego jest to najlepszy z możliwych prezentów? Bo będzie służył cały rok i kolejne lata! Jeśli dobrze ją wykorzystasz
Kolorowy PrzepisownikZawitał pomysł na domowy obiad... takie są najlepsze! Smaczne i szybkie - takie pomysły też czasami są potrzebne! Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo wołowego pół czerstwej bułki grahamki 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula
Radość kipiąca uśmiechem.Sajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie jest to już tak upierdliwe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w smaku , nie mają sobie równych , u mnie w domu wszyscy je uwielbiają . Niestety nie robię ich zbyt często
Ogrodnik w podróżyDzisiaj wprawdzie nie jest piąteczek, ale jest on bardzo blisko. Kupujemy potrzebne składniki a jutro pyszny obiad z rybą w roli głównej. Możecie wykorzystać każdą rybę. Ja wykorzystałam mrożoną limandę. Migdały dodatkowo nadają rybie delikatności. Pycha. Polecam. Składniki: Filety z dowolnej ryby Sól Pieprz Mąka Jajka Płatki migdałów Olej Wykonanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, rozmrażamy ją i pozostawiamy do odcieknięcia
Smaki Ewyodsłon jest dla mnie wersja z hiszpańską kiełbaską chorizo, która nadaje fantastycznej pikanterii, a przy okazji czyni to danie jeszcze bardziej sycącym. Taka frittata jest doskonała zarówno na ekspresowy obiad, jak i perfekcyjne białkowo-tłuszczowe śniadanie! * SKŁADNIKI na 1-2 porcji 4 jajka 50 g kiełbaski chorizo 10 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili świeże listki oregano sól, pieprz do smaku
Food Squareszczypiorkowy wyszedł mi obłędnie. Wcześniej nie miałam okazji przygotować tak super szczypiorkowego sosu. Gdy spróbowałam aż zapiszczałam z radości 🙂 Wyszedł nieziemsko! Sos ten przygotowałam na potrzeby obiadu: pulpety rybne w sosie szczypiorkowym – Pan Leonard Duklewski autor z książki „Ryby w codziennym żywieniu” zalecił podać pulpety z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym – zdecydowałam... Read More The post
Magiczny GarnekDziś kuchnia Polska w najlepszym wydaniu - piersi z kaczki w czerwonym winie. Mięsko wychodzi soczyste,winne i aromatyczne.Polecam na niedzielny obiad,świąteczne danie bądź walentynkową kolację. Składniki: 2 piersi kaczki 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżeczki majeranku 2 lampki - kieliszki czerwonego wytrawnego wina Piersi umyć,osuszyć,skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie
Niespełnione zdolności kulinarneSurówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty. Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona bowiem bogata w witaminy, minerały, błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy. Ten podkarpacki przepis na surówkę pochodzi
Trzeci talerztypu naczynia, dobrze wyglądają do dań z makaronem, sałatek, jak i sesji śniadaniowych. Przykład talerzy w tym klimacie na fotografii poniżej. Jak widzicie, niewielkim nakładem pracy, można osiągnęłam efekt, obiadu gdzieś w jakiejś starej winiarni, czy knajpce. podobne talerze znajdziecie na LionsHome Talerze głębokie i miseczki Wszelakiego rodzaju zupy, owsianki czy inne dania, w postaci płynnej będziemy prezentować
SMYKWKUCHNIpracy i być może mu się nudzi, ale żeby tak zaraz do ludzi pisać...? Oj, będziemy musieli poważnie porozmawiać... Między zajęciami, croquembouche, tortem Sachera i klasycznym czarnoleskim, a obiadami, które nieznacznie różnią się wyglądem, za to smakiem zupełnie nie, wychodzę na spacery. Szuram butami w śniegu po kostki, z lubością wdycham świeże, mroźne powietrze. Obserwuję na wpół zamarznięty strumień
Pożeraczka, czyli raz adobrze