obiad - 95112 przepisów (strona:2727/6341)

Kuchnia polska dawniej i dziś 212

dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu PRL-u. Nadal dominują w niej potrawy tłuste, głównie mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede wszystkim od wieku. Osoby starsze częściej

365 dni dookoła kuchni
ZUPA Z WIŚNIAMI 252

Zupa wiśniowa jest smaczna na zimo, więc sprzyja wakacyjnej aurze. To taki owocowy chłodnik. Sprawdzi się jako śniadanie, a z dużą ilością makaronu również jako obiad. Podobno jest bardzo lubiana na Węgrzech, często podawana jako przystawka zaostrzająca apetyt :). Czytaj więcej

Kasia Sarna
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 208

dobrą pizzę, robię domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burgerów upiekłam własnoręcznie małe bułeczki. Miękkie, puszyste, wyszły idealnie. Moje mini-burgery przełożyłam plastrami mielonych kotletów (zostały od obiadu), pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz sosem majonezowo-czosnkowym. Wyszło pysznie! 😉 Składniki: (na 10 małych bułeczek) 500 g mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki cukru 150 ml ciepłego mleka

Walijskie Pichcenie
Żółta fasolka w sosie bolońskim 621

Gotowana fasolka w gęstym sosie pomidorowym z mięsem mielonym. Prosty i bardzo smaczny sposób na fasolkę szparagową. 1 kg fasolki szparagowej 1 cebula 3 ząbki czosnku

https:KKuchniaMniam
KOTLETY PO STAROPOLSKU 208

Uwielbiam kotlety z kurczaka , przygotowuję je nie tylko do obiadu ale również do kanapek czy do boxa dla meża do pracy.  Tym razem zapraszam na kotlet z kurczaka w marynowane musztardą i majonezem,w panierce z bułki tartej.  Polecam i życzę smacznego :)   apraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie

Gotowanie Patki
Krążki cebulowe 189

Nadają się rewelacyjnie na przystawkę ale pasują też jako dodatek do mięs, zwłaszcza mięsa wołowego. Krążki cebulowe Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w

mecooks
Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami 157

się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to potwierdzą się moje słowa, "popłyniecie" tak jak ja. Zwykłe, niezwykłe pulpety i kilka pysznych dodatków, obiad godny królów, zapraszam. Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mrożona kawa gotowa w 5 minut - idealna na gorące popołudnia 168

parzyć. Jej aromatyczny zapach budzi mnie ze snu, a już jeden łyk sprawia, że mój mózg w magiczny sposób nabiera motywacji do pracy. Kawę również piję popołudniami - zaraz po obiedzie. Tak słoneczne i gorące dni sprawiają, że oprócz ochoty na ulubiony, pobudzający napój musimy pić coś zimnego, wodę, soki... Osobiście polecam Wam orzeźwiającą mrożoną kawę z lodami. Próbowaliście

My World by Dagmara Rek
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 202

Najprostsza surówka do obiadu, szybka do zrobienia i z zaledwie kilku składników. Kapustę drobno posiekać. Przełożyć do dużej miski. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać

Bullio
Ogórki w ostrym ketchupie 151

Chrupiące ogóreczki w aromatycznych przyprawach, z mocną nutą ostrego ketchupu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu zastępującego tradycyjną sałatkę. Takie ogóreczki świetnie sprawdzą się również w sezonie letnim jako dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 8kg ogórków   Przyprawy na 1 słoik: 10 ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka gorczycy 1 ząbek czosnku 1 kwiat kopru

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto cukiniowo - orzechowe 161

nami. Jakoś sobie radzimy we czwórkę. Choć na pewno bez kawy się nie obejdzie.  Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało

My simple kitchen
Pierogi z soczewicą 194

Upał doskwiera każdemu. Już nie wiadomo co gotować na obiad, żeby nie było za gorące, żeby dużo czasu nie poświęcać w kuchni.   No bo przecież nie tylko chłodniki, ziemniaki i zsiadłe mleko można jeść. Dzisiaj zrobiłam pierogi z soczewicą. Ale też ułatwiłam sobie pracę, bo soczewicę namoczyłam dzień wcześniej, a zrobienie farszu też nie zajmuje dużo czasu.   Natomiast

Kuchnia u Krysi
Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 200

Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie

Via Gusto
3 przepisy na szybkie sałatki do pracy z kaszą 215

Mieszanki są od razu gotowe do spożycia, czyli wystarczy je wsypać do miski, dodać wybrane składniki i macie gotową sałatkę. Możecie je też podgrzać, wykorzystać jako dodatek do obiadu lub jako bazę do różnych zdrowych potraw. Choćby sprawdźcie  moje przepisy na szybkie kotlety i ekspresowe kaszotto.   Rice & More 90 sek. szukajcie w sklepach Carrefour, Żabka

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z duszonych warzyw 184

Lato to najlepszy czas na warzywa. Są one wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. Sałatka z duszonych warzyw to smaczna propozycja do każdego obiadu. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z jajkiem sadzonym. Czas ich duszenia można zmodyfikować w zależności od gustu, ja lubię warzywa pośrednie, nie zbyt twarde, ale i nie całkiem miękkie Sałatka z duszonych warzyw Składniki

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania